Egy új tanulmány szerint a barlanglakók hosszú ideig vegánok lehettek. Az előembereket legtöbbször úgy ábrázolják, mint akik hússal táplálkoznak. Az új kutatások azonban azt mutatják, hogy a növényi eredetű élelmiszerek széles skálája – például a makk, a fenyőmag és a vadon élő hüvelyesek – évezredekkel ezelőtt az észak-afrikai barlanglakók étrendjének jelentős részét alkották – számolt be a Mirror.
A franciákból, németekből és marokkóiakból álló tudóscsoport a mai Marokkó területén található Taforalt-barlangban felfedezett iberomauruszi kultúrához kötődő emberek táplálkozását vizsgálta.
Ez volt az első olyan tanulmány, amely a fogzománcban megőrzött cink-izotópokat használta az afrikai ősi populációk étrendjének meghatározására.
A legkorszerűbb technikák felhasználásával, – beleértve a cink- és stroncium-izotóp-analízist a fogzománcban, a szén-, a nitrogén- és a kénelemzést a kollagénben, valamint az emberi és állati maradványok aminosav-elemzését,– a csapat meglepő eredményre jutott az ősemberek táplálkozását illetően.
A tanulmány fő következtetései egyértelműen azt mutatják, hogy ezeknek a vadászó-gyűjtögető állatoknak az étrendje jelentős részben mediterrán növényi fajokat tartalmazott, ami több évezreddel megelőzte a mezőgazdaság megjelenését a régióban. A helyszínen régészeti botanikai maradványokat is találtak, mint például a makk, a fenyőmag és a vadon élő hüvelyesek, amelyek csak tovább erősítik ezt az elképzelést
– fogalmazott Zineb Moubtahi a tanulmány szerzője.
A Nature Ecology and Evolution folyóiratban megjelent tanulmány szerint már a csecsemők étrendjébe is beépítették a növényi táplálkozást.
A tanulmány sok eddig hitt alapelvet renget meg, főképp a vadászó-gyűjtögető társadalmakra vonatkozó normákat szükséges újraértelmezni.
A kutatók úgy vélik, hogy mindez megkérdőjelezi, hogy a mezőgazdaság megjelenését megelőzően kizárólag az állati fehérjére épülő étrend volt jellemző. Valamint kérdéseket vet fel azzal kapcsolatban, hogy ebben az időszakban valójában fejletlen lett volna Észak-Afrikában a mezőgazdaság.
A németországi Max Planck Evolúciós Antropológiai Intézet PhD-hallgatója szerint ugyanis az emberi evolúció szempontjából kifejezetten kulcsfontosságú régió Észak-Afrika.