Megérkezett a nyár szupergyümölcse, az áfonya

Vágólapra másolva!
Megérkezett a piacokra az áfonya, ami jó hír az egészségtudatos hedonistáknak, hiszen számos renómek desszert készíthető belőle, de nyersen is nagyon finom, és igazi vitaminbomba. Bár az apró, kék bogyók ára meglehetően borsos, rendkívül pozitív hatással van az egészségünkre, így ha tehetjük, legalább 1-1 marékkal fogyasszunk el belőle a reggeli zabkásában, esetleg egy finom turmix formájában.
Vágólapra másolva!

Erősíti az immunrendszert

Az áfonya kiemelkedő mennyiségben tartalmaz A-B-C-és D-vitaminokat, ezen kívül ásványianyagtartaalma sem elhanyagolható, bőven tartalmaz például 

vasat, kalciumot, káliumot, magnéziumot, foszfort, mangánt, cinket, rezet, folsavat, béta-karotint, kolint. 

Ezért kiválóan alkalmas a betegségek megelőzésére, illetve a legyengült szervezet roborálására, erősíti a csontokat.

áfonya, áfonya turmix, áfonyás muffin, gyümölcs, bogyó,
Kék áfonya
Fotó: Photo by Denis Bringard

Védi a szívbetegségek ellen

Az áfonya elenyésző mennyiségben tartalmaz nátriumot, azonban annál több kálium, magnézium és kalcium található benne, melyek 

normalizálják a vérnyomást, és erősítik a szívet.

A benne lévő rostok, B6-vitamin, C-vitamin és folsav pedig véd a szív-és érrendsszeri betegségek ellen azáltal, hogy csökkentik a vér koleszterintartalmát. 

Serkenti az agyműködést

A bogyós gyümölcsök jó hatással vannak a memóriára, javítják a koncentrációt, és segítenek megelőzni az időskori demenciát, hatékonyan küzdenek az Alzheimer-és Parkinson-kór kialakulása ellen, különösképpen igaz ez az áfonyára, melynek antioxidáns tartalma kirívóan magas.

A kék áfonya színét az antocianinnak köszönheti, ami a flavonoidok egy fajtája, egyben ez teszi olyan egészségessé az apró bogyókat, amelyek rendszeres fogyasztása fitten és fiatalon tart testileg és szellemileg egyaránt.

Segít megelőzni a rákot

Az áfonya antioxidáns tartalma nemcsak az agyműködésre van jótékony hatással, de a daganatos betegségek megelőzésében is fontos szerepe van. Védi a sejteket a szabadgyököktől, megakadályozzák a tumorok kialakulását, csökkentik a gyulladásokat a szervezetben.

Fogyhatunk is tőle

Egy marék - körülbelül 5 dkg - áfonya mindössze 44 kalóriát tartalmaz, cserébe rendkívül gazdag rostban, és egyedülállóan magas a fehérjetartalma a többi gyümölcshöz viszonyítva, Ezért diétázóknak különösen ajánlott a fogyasztása.

Érdekességek az áfonyáról

Az áfonyának közel 300 faja ismert, közülük az egyik legnépszerűbb a kékáfonya, melyet az emberek legalább 13 ezer éve fogyasztanak. Egyetlen áfonyabokor akár 6000 szem áfonyát is termel egy év alatt. 

A rajta lévő ezüstös, hamvas réteg a a gyümölcs frissességének megóvására szolgál, ezért csak közvetlenül felhasználás előtt javasolt megmosni. Így hűtőszekrényben tárolva akár 15 napig is eláll.

Mit készítsünk belőle?

Az áfonyát nyersen a legjobb fogyasztani, ugyanis így érvényesülnek a legjobban a benne található értékes vitaminok, ásványi anyagok, rostok. 

Keverhetjük a reggeli müzlibe, zabkásába, krémes natúr joghurttal vagy túróval párosítva pedig remek diétás nassolnivaló, azonban készíthetünk belőle egy finom turmixot vagy smoothie-t is,

 ami nagyszerű hűsítő a nyári kánikulában a cukros fagylaltok, jégkrémek helyett.

áfonya, áfonya turmix, áfonyás muffin, gyümölcs, bogyó,
  
Fotó: Africa Studio / Shutterstock/Copyright (c) 2015 Africa Studio/Shutterstock.  No use without permission.

Jó hír, hogy fagyasztott állapotban is megőrzi a tápanyagtartalmát, így egész évben hozzájuthatunk. A fagyasztott áfonya ráadásul valamivel kedvezőbb áron is kapható, mint a friss, ezért érdemes betárazni belőle. 

Bár egészségügyi szempontból legjobb, ha nyersen esszük, időnként azért kivételt tehetünk, hiszen 

kiváló lekvár, szörp, mártás, kompót, sőt, likőrök, borok és isteni desszertek is készíthetők belőle. Például egy finom sajttorta vagy áfonyás pite.

Nemrég írtunk a zabpehely pozitív élettani hatásairól, érdemes lehet kombinálni ezt a két szuperélelmiszert egy isteni muffin formájában, ami nemcsak az ízlelőbimbóinkat kényezteti, de talán kisebb bűntudattal falatozhatjuk, mint egy átlagos süteményt, hiszen főként egészséges hozzávalókból készül.

Íme, a recept:

Hozzávalók

  • 20 dkg zabliszt vagy teljes kiőrlésű liszt
  • 2 ek zabpehely
  • 1 csomag sütőpor
  • 20 dkg áfonya
  • 2 db tojás
  • 12 dkg cukor (helyettesíthető eritrittel vagy steviával)
  • 10 dkg vaj
  • 2 dl tejföl
  • 0.5dl tej
  • 2ek zabpehely
  • 10dkg vaj
áfonya, áfonya turmix, áfonyás muffin, gyümölcs, bogyó,
Áfonyás muffin
Fotó: Photo by Foodcollection GesmbH / foodcollection / foodcollection via AFP / Photo by Foodcollection GesmbH / foodcollection / foodcollection via AFP

Elkészítés

  1. A lisztet, a zabpelyhet és a sütőport egy tálban összekeverjük. Az áfonyát megmossuk, majd lecsepegtetjük.
     
  2. A tojásokat habosra keverjük a cukorral vagy cukorpótlóval, az olvasztott vajjal és a tejjel. Hozzáadjuk a lisztes keveréket, és a tésztát simára dolgozzuk, majd negyed óráig állni hagyjuk.
     
  3. A muffinformát sütőpapírral kibéleljük. A sütőt előmelegítjük 170 fokra. A formákat a tésztával kétharmadig töltjük, majd áfonyaszemeket nyomunk bele. 20-25-perc alatt készre sütjük.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről