Anglia
18:002024. június 30.
Szlovákia
Spanyolország
21:002024. június 30.
Grúzia

Bajor sörperec házilag: megtaláltuk a legjobb ropogtatnivaló receptjét szurkoláshoz és meccsnézéshez

Bajor sörperec
A tradicionális perec legfőbb jellemzője, hogy kívül ropog, belül pedig puha.
Vágólapra másolva!
Meccslázban égünk mindannyian, de sokunknak fejtörést okoz, hogy mit fogyasszunk italaink mellé a mérkőzések alatt. A bajor sörperec nem csak egy kiváló vendégváró, hanem egy szuper sörkorcsolya is bármilyen sportesemény mellé, így érdemes ezzel készülnünk. Sajnos azonban nem túl sok helyen lehet igazi bajor sörperechez jutni, ezért az a legjobb, ha mi magunk készítjük el az alábbi recept alapján, otthon.
Vágólapra másolva!

A tradicionális perec legfőbb jellemzője, hogy kívül ropog, belül pedig puha, hiszen így nyújt csak igazán jó élményt akár egy sörözés vagy egy meccsnézés közben.

A bajor sörperec, vagy ahogy helyben nevezik, „Brezn” vagy „Brezel”, az egyik legjellegzetesebb péksütemény Németországban, különösen Bajorországban. 

A perec eredete több évszázadra nyúlik vissza, és számos legenda övezi keletkezését. Az egyik legismertebb történet szerint egy szerzetes találta fel a perecet a középkorban, amikor egy kenyérdarabot véletlenül a karjaival keresztbe tett. Az így kialakult forma a szerzetes számára az imádkozó kezeket idézte, és ez lett a perec ikonikus alakja.

Bajor sörperec

Hozzávalók:

  • 1,2 l víz
  • 5 dkg szódabikarbóna
  • A perechez:
  • 50dkg liszt
  • 1tasak instant élesztő
  • 2tk só
  • 4ek olívaolaj
  • 3dl tej
  • nagy szemű só
Bajor sörperec
A tradicionális perec legfőbb jellemzője, hogy kívül ropog, belül pedig puha.
Fotó: Mindmegette

Elkészítés:

  1. A lisztben elkeverjük az élesztőt, hozzáadjuk az 1 tk sót, az olívaolajat, majd fokozatosan hozzácsorgatjuk a meglangyosított tejet. Összegyúrjuk, simára dagasztjuk. Letakarjuk, és meleg helyen hagyjuk a duplájára kelni.
  2. A megkelt tésztát 10 egyforma darabra osztjuk, mindet gombóccá formáljuk, és letakarva hagyjuk ismét 20 percet kelni. Ezután egyesével mindet hosszú, vékony hengerré sodorjuk (a sodráshoz ne használjunk lisztet!), a végeket elvékonyítjuk.
  3. Minden hengerből perecet formálunk: a két végét behajtjuk a közepe felé, egyszer megtekerjük, majd óvatosan a közepéhez nyomkodjuk.
  4. 1,5 l vizet felforralunk. A lángot visszavesszük alatta, hozzáadunk 1 tk sót és szódabikarbónát. Szedő lapáttal, egyesével beletesszük az épp csak gyöngyöző vízbe a pereceket, és főzzük mindkét oldalukon 15-15 másodpercig.
  5. Ezután sütőpapírral bélelt nagy tepsibe tesszük (hagyjunk köztük helyet), és rögtön megszórjuk a tetejüket nagy szemű sóval. A tepsit 190-200 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és kb. 15 perc alatt aranybarnára sütjük a pereceket.

Ha további praktikus receptekre is kíváncsi, látogasson el a Mindmegette oldalára!



 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről