Így készül a tökéletes almabefőtt

almabefőttet Széll Tamás
Így készíti az almabefőttet Széll Tamás.
Vágólapra másolva!
Sokan gondolják úgy, hogy a sült húsok mellé remekül passzolnak a gyümölcsök, de nem csak akkor, ha egy tepsiben készülnek és összesülnek az ízek. Savanyúság helyett egészen kiváló lehet néha a barack- vagy éppen az almabefőtt. Ez utóbbi ráadásul otthon is elkészíthető. Mutatjuk, hogyan.
Vágólapra másolva!

Ha valakinek sok gyümölcse van a kertben, akkor biztosan megpróbálkozik a befőzéssel, vagy régóta is gyakorolja már ezt a hobbit, ugyanis csak így lehet konzerválni a nyári ízeket a téli időszakra.

 Szinte minden gyümölcsből készíthető lekvár vagy kompót, az alma pedig egész évben elérhető finomság. 

Az almából készült befőtt pedig nemcsak süteményekbe kerülhet, hanem díszíthetjük vele a tejberizst, ehetjük magában, de akár a sült húsok mellé is tányérra kerülhet savanyúság helyett.

Széll Tamásnak minden ételhez megvan a tökéletes receptje, így az almabefőtthöz is.

Almabefőtt

Hozzávalók:

  • 1 kg alma
  • 4 dl Chardonay
  • 1 l víz
  • 12 dkg kristálycukor
  • 1 db citrom héja és leve
  • 1 db vaníliarúd
  • 2 db csillagánizs
  • 2 rúd egész fahéj
  • 8 szem szegfűszeg
  • 1 fél gyufásdoboz-méretű
  • darab gyömbér
almabefőttet Széll Tamás
Így készíti az almabefőttet Széll Tamás.
Fotó: MTVA

Elkészítés:

  1. A vizet és a bort feltesszük a tűzre, hozzáadjuk a fűszereket, a citromhéjat, a cukrot és felforraljuk.
  2. Miközben forr és redukálódik a szirup, az almákat megtisztítjuk, a héjat a forrdogáló szirupba dobáljuk.
  3. A tisztított almákat szép cikkekre vágjuk, a magházat eltávolítjuk, a magházat is a szirupba tesszük. Egy nagyméretű tálba tesszük a cikkalmákat, meglocsoljuk citromlével, hogy ne barnuljanak meg.
  4. Az idő közben felére-kétharmadára redukálódott szirupot leszűrjük egy másik fazékba. Újra fölforraljuk, majd beletesszük a citromos almacikkeket és 5-6 perc alatt félpuhára főzzük.
  5. Ha elkészült, befőttesüvegekbe tesszük az almát és felöntjük a lével.
  6. Vízzel teli edénybe téve, gyöngyözve hőkezeljük a kupakokkal lefedve kb. 40-50 percig.

40-50 perc után rázárjuk a kupakot és hagyjuk a vízben kihűlni másnapig.

Hűtőbe téve hónapokig is eláll.

Ha további receptekre is kíváncsi, keresse fel a Mindmegette oldalát!



 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről