Sokan gondolják úgy, hogy a sült húsok mellé remekül passzolnak a gyümölcsök, de nem csak akkor, ha egy tepsiben készülnek és összesülnek az ízek. Savanyúság helyett egészen kiváló lehet néha a barack- vagy éppen az almabefőtt. Ez utóbbi ráadásul otthon is elkészíthető. Mutatjuk, hogyan.
Ha valakinek sok gyümölcse van a kertben, akkor biztosan megpróbálkozik a befőzéssel, vagy régóta is gyakorolja már ezt a hobbit, ugyanis csak így lehet konzerválni a nyári ízeket a téli időszakra.
Szinte minden gyümölcsből készíthető lekvár vagy kompót, az alma pedig egész évben elérhető finomság.
Az almából készült befőtt pedig nemcsak süteményekbe kerülhet, hanem díszíthetjük vele a tejberizst, ehetjük magában, de akár a sült húsok mellé is tányérra kerülhet savanyúság helyett.
Széll Tamásnak minden ételhez megvan a tökéletes receptje, így az almabefőtthöz is.
Almabefőtt
Hozzávalók:
1 kg alma
4 dl Chardonay
1 l víz
12 dkg kristálycukor
1 db citrom héja és leve
1 db vaníliarúd
2 db csillagánizs
2 rúd egész fahéj
8 szem szegfűszeg
1 fél gyufásdoboz-méretű
darab gyömbér
Elkészítés:
A vizet és a bort feltesszük a tűzre, hozzáadjuk a fűszereket, a citromhéjat, a cukrot és felforraljuk.
Miközben forr és redukálódik a szirup, az almákat megtisztítjuk, a héjat a forrdogáló szirupba dobáljuk.
A tisztított almákat szép cikkekre vágjuk, a magházat eltávolítjuk, a magházat is a szirupba tesszük. Egy nagyméretű tálba tesszük a cikkalmákat, meglocsoljuk citromlével, hogy ne barnuljanak meg.
Az idő közben felére-kétharmadára redukálódott szirupot leszűrjük egy másik fazékba. Újra fölforraljuk, majd beletesszük a citromos almacikkeket és 5-6 perc alatt félpuhára főzzük.
Ha elkészült, befőttesüvegekbe tesszük az almát és felöntjük a lével.
Vízzel teli edénybe téve, gyöngyözve hőkezeljük a kupakokkal lefedve kb. 40-50 percig.
40-50 perc után rázárjuk a kupakot és hagyjuk a vízben kihűlni másnapig.
Hűtőbe téve hónapokig is eláll.
Ha további receptekre is kíváncsi, keresse fel a Mindmegette oldalát!
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!