Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Ezért szeretjük a meggyet

Vágólapra másolva!
A meggy a cseresznye közeli rokona, mind külsejében, mind felhasználási módjában hasonlít egymásra a két gyümölcs. Magas savtartalmának köszönhetően azonban kevésbé édes, ám kellemes, frissítő íze van, arról nem is beszélve, hogy ez is rendkívül egészséges. Mutatjuk, milyen pozitív hatásai vannak a szervezetre, ha rendszeresen fogyasztjuk.
Vágólapra másolva!

Korábbi cikkünkben a cseresznyét mutattuk be, ez alkalommal rokonával, a meggyel ismerkedhetnek meg. A meggy szezonja május végén-június elején kezdődik, és egészen július végéig tart. Azonban ahogy a cseresznye korábban kezdett érni idén, ugyanez a meggyre is igaz, ezért fontos, hogy minden eddiginél jobban használjuk ki a szezont, és fogyasszunk minél többet belőle, mert, 

az egész szervezetet karban tartja.

A meggy igazi vitamin-és ásványianyag bomba, 

bőven tartalmaz A-B-és C-vitaminokat, emellett kiemelkedően magas a kálium, kalcium, magnézium, vas, foszfor és cink tartalma.

Természetes immunerősítő, legjobb ellenszere a meghűlésnek, vérszegénységnek, antocianid és flavonoid tartalmának köszönhetően pedig a gyulladásos betegségek ellen is hatékonyan veszi fel a harcot, ezért aki ízületi panaszokban szenved, fogyasszon többet belőle.

Kiemelkedő A-vitamintartalmának köszönhetően javítja a látást, tisztítja az orr nyálkahártyáját.

Szíverősítő, szabályozza a vérnyomást, és a vércukorszintet, ezért rendszeres fogyasztásával megelőzhető a cukorbetegség és a magas vérnyomás, emellett az egészséges testsúly fenntartásában is segítségünkre van.

Fiatalít, szépít

A meggy a cseresznyénél is jóval több antioxidánst tartalmaz, ennek köszönhetően lassítja az öregedési folyamatokat a szervezetben és hatékonyan küzd a rákos betegségek, az időskori demencia, Alzheimer-kór ellen is. A bőr rugalmasságára, folyamatoa megújulására is kedvező hatással van.

Méregtelenít, fogyaszt és az izmokra is jó hatással van

A cseresznyénél is több szerves savat tartalmaz, emellett bővelkedik 

rostokban, ezáltal serkenti az emésztést, felpörgeti az anyagcserét, ami jó hír a fogyni vágyóknak. Ideális diétákhoz, tisztítókúrákhoz.

 A máj és a vesék működésére is kedvező hatással van.

A meggy rendszeres fogyasztása sportolóknak is ajánlott, antioxidáns tartalma 

segít az izmok gyors regenerálódásában, illetve serkenti azok működését. Mérsékli az izomlázzal járó fájdalmakat is.

Elősegíti a nyugodt alvást

Csakúgy, mint a cseresznye, a meggy is

 jelentős mennyiségű melatonint tartalmaz, ami a legjobb fegyver álmatlanság ellen.

 Altatók helyett fogyasszunk egy-egy tálka meggyet, vagy egy pohár meggylevet lefekvés előtt a pihentető alvás érdekében.

A meggy emellett stresszoldó és erősíti az idegrendszert.

meggy, meggyes pite, szelet, pite, kosár, befőtt, meggybefőtt, friss meggy
Kezdődik a meggyszezon

Érdekességek

A meggy - latin nevén prunus cerasus - a cseresznyéhez hasonlóan a rózsafélék családjába tartozik. Több, mint háromszáz fajtája ismert, vannak korai és kései termésűek is. Nálunk talán a legismertebb és legfinomabb fajok a pándy meggy, spanyolmeggy, cigánymeggy, debreceni bőtermű és érdi nagyszemű.

A magyar nyelv az évszázadok során egyedül a meggy őrizte meg ősi, finnugor eredetű elnevezését a gyümölcsök közül, ez is mutatja, hogy már a történelmi idők óta kiemelt jelentőssége van a magyar gasztronómiában, Családnevekben, településnevekben - Somogymeggyes, Medgyesegyháza - is gyakran előfordul.

meggy, meggyes pite, szelet, pite, kosár, befőtt, meggybefőtt, friss meggy
Meggybefőtt

Azonban nemcsak nálunk, de Törökországban, Görögországban, Cipruson és is Szerbiában komoly kultúrája van,

 leginkább desszertek készítéséhez használják.

Bár a savanykás ízek kedvelői magában, nyersen is szívesen eszik, az emberek többsége - ellentétben a mézédes cseresznyével - szívesebben fogyasztja leves, befőtt, lekvár és sütemények - muffinok, piték, piskóták, rétes - formájában, ezen kívül kiváló meggybor és pálinka is készíthető belőle.

Nemcsak gyümölcse értékes, de fája is, amely kiváló bútoralapanyag, virágporából pedig finom, különleges méz készül. Szárából és leveléből immunerősítő, méregtelenítő hatású gyógyteát főzhetünk, magjából gyógypárnák készíthetők,

 melyeket fájdalom, gyulladás, sérülések esetén hideg vagy meleg borogatásként használhatunk.

Végül mutatunk egy egyszerű, de igazán finom, kevert tésztájú meggyes pite receptet,

 mellyel bármikor elkápráztathatjuk családtagjainkat, barátainkat.

meggy, meggyes pite, szelet, pite, kosár, befőtt, meggybefőtt, friss meggy
Kevert meggyes pite

Hozzávalók:

  • 20 dkg finomliszt
  • 3 db tojás
  • 0,5 dl olaj
  • 20 dkg cukor
  • 1 dl tej
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • 50 dkg magozott meggy (lehet befőtt is)

Elkészítés:

  1. A friss meggyet alaposan lemossuk, kimagozzuk, majd hagyjuk lecsöpögni. Ha befőttet, használunk, egyszerűbb a dolgunk, azzal nincs külön teendő.
  2. Tálba szitáljuk a lisztet, elkeverjük benne a sütőport, majd a cukrot. Hozzáöntjük a tejet, beleütjük a tojásokat, majd hozzáadjuk az 1 deci olajat és alaposan, csomómentesen elkeverjük.
  3. A tésztát kiolajozott és lisztezett, közepes méretű tepsibe öntjük, elegyengetjük, majd belenyomkodjuk a meggyszemeket.
  4. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 percig sütjük a pitét. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e a tészta. Ha kihűlt, porcukorral megszórva tálalhatjuk.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről