Egy Michelin-csillagos séf meghirdette az első vacsorákat az űrben

Spaceship Neptune, űrhajó, luxus, űr, űrutazás, illusztráció
A dán séf, Rasmus Munk egy új projekttel az űr "határáig", egész pontosan a sztratoszférába viszi Michelin-csillagos minőségi éttermét.
Fotó: © Space Perspective / SWNS Space Perspective/SWNS
Vágólapra másolva!
A séf a floridai székhelyű startup, a Space Perspective partnereként estenként egyszerre hat vendégét szeretné vendégül látni egy nem mindennapi helyszínen: Földünk külső légköri rétegében, ahol a 33 éves innovátor frissen készített vacsoráját szolgálja majd fel nekik. Az űrturizmus és a Michelin-csillag jegyében elköltött nem mindennapi gasztrotúra a Neptune űrhajón történik majd majd, és várhatóan 2025 végén rendezik meg az elsőt.
Vágólapra másolva!

A dán séf, Rasmus Munk egy megdöbbentő ötlettel állt elő a közelmúltban, legújabb projektje keretei között ugyanis az űrbe kívánja költöztetni 1-1 estére Michelin-csillagos éttermét, hogy sztratoszféra határán semmihez sem hasonlítható élményben legyen részük. 

A dán molekuláris konyha fenegyerekének menüi az űrkutatás témáján alapulnak majd, úgy fogalmazott: „Szeretnénk történeteket mesélni az ételeken keresztül, és ki kívánunk emelni néhányat az elmúlt 60 év során végzett ezirányú kutatásokból is.”

Habár „űrhajónak” nevezik, de a Neptune űrhajó valójában inkább egy léggömb, amely önmagán kívül még egy túlnyomásos kapszulát is képes felvinni körülbelül 30.480 méteres tengerszint feletti magasságba.

Rasmus Munk, séf, alkimista, koppenhágai séf, Dánia, michelin csillagos séf
Rasmus Munk, a dán molekuláris konyha fenegyereke 
Fotó: AFP 

Ebben az űrbéli magasságban költhetik el vacsorájukat a vendégek, miközben gyönyörködhetnek a görbülő horizonton felkelő Napban. 

Űrkutatás alapján készül a dán fenegyerek Michelin-csillagos menüje

A pazar látványért és a nem mindennapi körülményekért azonban mélyen a pénztárcánkba kell nyúlnunk, ugyanis egy jegy ára közel 500 ezer dollár, azaz majdnem 200 millió forint.

A pénzünkért cserébe egy hatórás utazáson vehetünk részt a sztratoszférába és vissza, és tehetjük mindezt egy olyan ínycsiklandó menü mellett, amely jóval meghaladja az űrhajósok által évtizedek óta fogyasztott, előre csomagolt alumínium tubusokat.

Spaceship Neptune, űrhajó, luxus, űr, űrutazás, illusztráció
A dán séf, Rasmus Munk egy új projekttel az űr "határáig", egész pontosan a sztratoszférába viszi Michelin-csillagos minőségi éttermét
Fotó: © Space Perspective / SWNS Space Perspective/SWNS / © Space Perspective / SWNS Space Perspective/SWNS

Bár Munk titokzatos az étlapját illetően, annyit azért elárult, hogy úgy tervezi, hogy a sötétben világító csillagokat aerogélből és medúzafehérjéből készíti majd. „Egy műholdról származó ehető űrszeméten is dolgozunk” – mondta. "És akkor szeretnénk majd beszélni néhány fontos dologról, ami a bolygón zajlik… az erdőirtástól a hőmérséklet emelkedéséig és a tengereinkben lévő szemétig" – tette hozzá „Úgy gondolom, hogy a fine dining általában véve sokat változik” – mondja Munk, a Michelin-csillagos séf az űrben. „És úgy gondolom, hogy vendégeknek több élményre lesz szüksége a jövőben.”

A Michelin-csillagos vacsora és az ezzel egybekötött űrutazás ötlete azonban másoknál is felmerült, a Vincent Farret d'Astiès egykori légiforgalmi irányító által alapított űrturisztikai vállalkozás, a Zephalto jelenleg éppen olyan elővételes jegyeket árul űrbéli vacsorákra egy Celeste névre keresztelt nyomás alatti kapszulában, amely egy sztratoszférikus léggömbhöz van rögzítve. 

A kapszula a tervek szerint mintegy 25 kilométeres magasságba emelkedik majd, így a vendégek megcsodálhatják a Föld görbületét, miközben finom ételeket fogyasztanak és előkelő borokat kortyolnak.

Egekben az űrmenü ára, de ha Michelin-csillagos... 

Esetükben az elővételes jegyek ára 10 000 euró, azaz közel 4 millió forint, de ez csupán előleg, melynek révén előjoguk lesz majd a 120 ezer eurós, azaz közel 43 millió forintos jegyek megváltására is.

A Zephalto a közelmúltban úgy nyilatkozott , hogy a 2024 végétől 2025 közepéig felszálló első járatok fedélzetére már megváltották az összes helyet, így most már 2025 közepétől kezdődően lehet csupán jegyet venni a luxusűrutazás szabad időpontjaira.

A Celeste vezetősége azt ígéri, hogy az űrturizmus hat-hat utasát és a két pilótát mindössze 90 perc alatt a kívánt magasságba szállítja, majd mintegy három órán keresztül lebeg a Föld felett, amely bőven elegendő idő ahhoz, hogy a többfogásos Michelin-csillagos ételek élményét és néhány pohár finom francia bort a nem mindennapi körülmények között megízlelhessék. 

image

Érdemes megjegyezni, hogy jelentős különbség van az orbitális és szuborbitális repülés, azaz a keringési térbe való utazás – amely magában foglalja a gravitációt kiváltó, nagy sebességű felszállásokat és a hosszabb időtartamot – és a szuborbitális tér között, amelyben az utazók nem, vagy csak alig érzékelhető időre vannak kitéve a súlytalanság állapotának. A fentebb említett cégek az „űr peremére” tervezik kirándulásaikat, amelyek utazóterei valójában nem érik el a szuborbitális teret, de még így is lényegesen magasabban repülnek, mint egy átlagos kereskedelmi repülőgép. Ez tehát azt jelenti, hogy nagyszerű kilátás nyílik a Földre és a csillagokra, de a gravitáció elvesztése és a súlytalanság érzése nélkül.

image



 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről