A tunéziai konyha csodálatos ízek ötvözetét foglalja magában, köszönhetően annak, hogy Afrika egyik legészakibb részén helyezkedik el, közel a mediterrán területekhez, többek között Olaszországhoz. Ez megmutatkozik a gasztronómiájában is,
vegyük például a harissát, ami egy házilag, napon szárított, majd füstölt chilipaprikákból készített paszta, olajjal és sok-sok őrölt köménnyel kombinálva. Egy Yotam Ottolenghi nevű szakács hétről hétre megosztja kedvenc receptjeit,
az egyik ilyen a tunéziai fricassee, ami egy finom szendvics jól átsült kenyérszeletekből, köztük tonhal, olíva, burgonyaés főtt tojás.
Most pedig a houria és egy pikáns, sós sütmény receptjét tette közzé.
Ez a rendkívül népszerű tunéziai fogás valójában egy közönséges sárgarépa saláta, ám az ízélmény, amit nyújt, ennél sokkal különlegesebb.
A sárgarépa és a chilipaszta állandó összetevő ebben az ételben, ám a feltétek igen változatosak: keményre főtt tojással, feta sajttal, vagy tonhallal is finom.
Az elkészített houria hűtőszekrényben 1-2 napig eláll.
Hozzávalók:
Elkészítés:
Egy közepes serpenyőben forraljunk egy liter vizet, adjunk hozzá egy evőkanál sót, és főzzük puhára a sárgarépákat. Ezután szűrjük le, hagynójuk kicsit hűlni, majd villával törjük össze, és keverjük hozzá a chiliszószt, 3 evőkanál olívaolajat, 1 evőkanál borecetet, a fokhagyma és a kömény felét, és 1 és háromnegyed teáskanálnyi sót. Helyezzük egy tálba és hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.
Közben forraljuk fel a vizet, főzzük körülbelül 8 percig a tojásokat, majd hámozzuk meg és vágjuk őket negyedekre.
Végül készítsük el a salsát: Egy kis tálbankeverjük össze a koriandert a a maradék egy teáskanál borecettel, két evőkanál olajjal a maradék fokhagymával és egy negyed teáskanálnyi sóval majd keverjük jól össze.
Tálaláskor szedjük az egészet egy nagy tálba, díszítsük a negyedelt tojásokkal, olívával és a koriander salsával, és szórjuk meg a tetejét a maradék köménnyel.
Fűszeres sós sütemény Tunéziából
Hozzávalók:
Elkészítés:
Turmixoljuk durvára a hagymát, sárgarépát, szárzellert és a koriandert.
Közepes lángon melegítsük fel egy serpenyőben az olaj felét, adjuk hozzá a turmixolt zöldséget, és néha megkeverbve főzzük 15 percig, míg az összes leve elpárolog.
Ezután hozzáadjuk az őrölt köményt és koriandert, paradicsompürét, harisszát, reszelt paradicsomot, egy teáskanál sót és 90 ml vizet, és további 5 percig főzzük, majd levesszük a tűzhelyről, szobahőmérsékletűre hűtjük, és hozzáadjuk a citromlét, olívabogyót és a tonhalat (ha használunk).
Helyezzünk egy filolapot egy kiolajozott tepsibe, majd kanjük rá a zöldséges massza egy részét, a szélén körülbelül 1 centit hagyjunk szabadon. Kenjük meg olajjal, hajtsa a szabadon hagyott tésztát a töltelék tetejére, majd óvatosan nyomkodjuk össze a széleket. Ha kisebb csomagokat szeretnénk, tegyünk a töltelékből a tésztának egyharmadára, majd hajtsuk három részre, mint egy levelet.
Kenjük meg a tésztát olajjal, tegyük fére, és ismételjük meg a többi tésztalappal is.
Tegyünk két teáskanál olajat egy nagy tapadásmentes serpenyőbe, és közepes hőfokon néhány percig süssük mindkét oldalát, amíg aranybarna színt kap. Szedjöük ki, és tálaljuk melegen.
Fedezzen fel további recepteket Yotam Ottolenghi-től és más kiváló szakácsoktól, the new Guardian Feast ap-on, és tegye egyszerűbbé és szórakoztatóbbá a főzést, hogy ne sak egy hétköznapi teendő legyen többé.