Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Megérett a ribizli, a nyár frissítő csodagyümölcse

Vágólapra másolva!
Június közepén beköszönt a ribizli szezonja, ami egészen július végéig tart. Bár fanyar, savanykás íze miatt ez a gyümölcs sokkal inkább megosztó, mint például a mézédes eper, málna vagy cseresznye, jótékony hatásai miatt azért érdemes megbarátkozni vele, és időnként becsempészni az étrendünkbe, például egy finom smoothie, vagy valami könnyed desszert formájában. Mutatjuk, milyen pozitív tulajdonságokkal rendelkezik, és mit érdemes készíteni belőle.
Vágólapra másolva!

A ribizli fajtái és pozitív élettani hatásai

A ribizli - népies nevén ribiszke - Európa nyugatabbik részén őshonos, a XV. században szerzetesek kezdték termeszteni a Balti-tenger környékén, majt több területen is elterjedt.

A ribizlinek három fajtáját szokás megkülönböztetni: létezik piros, fehér és fekete szemű változat is. Azonban nemcsak színükben, de az egészségre gyakorolt hatásaiban némiképp eltérnek egymástól a különböző fajták. Közös bennük azonban a frissítő ízük, és kiemelkedő a B-C- és E-vitamintartalmuk, emellett sok ásványi anyagot, például káliumot, kalciumot, magnéziumot, vasat, foszfort, magngánt tartalmaznak, emellett jelentős az antioxidáns- különösen a flavonoidtartalmuk. Ezért 

aki szeretné erősíteni az immunrendszerét, fitten, fiatalon tartani a szervezetét, megelőzni a rákos megbetegedéseket és az időskori demenciát, fogyassza rendszeresen ezt a csodagyümölcsöt.

 

ribizli, gyümölcs, ribizligyümölcs,
Fotó: AFP

Általánosságban elmondható mind a piros-fehér-és fekete szemű ribizliről, hogy 

rendkívül sok rostot tartalmaz, ami gyorsítja az anyagcserét, hatékonyan megszünteti a székrekedéses panaszokat, emellett enyhe vízhajtó hatással is rendelkezik. Mindez szerény kalóriatartalommal párosul,

 így fogyókúrázók, diétázók nagy barátja, ideális méregtelenítő kúrákhoz is.

Cukorbetegeknek is ajánlott, hiszen alacsony glikémiás indexének és rosttartalmának köszönhetően segít stabilizálni, egyenletesen tartani a vércukorszintet.

Fanyar íze miatt azonban vannak, akik kevésbé kedvelik, nekik ajánlott akár más gyümölcsökkel együtt, turmixként vagy gyümölcssalátaként fogyasztani. Esetleg próbálkozzanak az enyhébb, édeskésebb ízű fehérszemű ribizlivel. A három közül a legmarkánsabb, legfanyarabb ízvilágű a fekete ribizli, azonban ez tartalmazza a legtöbb vasat és C-vitamint, így érdemes ezt is beépíteni az étrendbe.

Kevesen tudják, de külsőleg is érdemes alkalmazni ribizliolaj formájában, ugyanis bőrszépítő és regeneráló hatással rendelkezik.

ribizli, gyümölcs, ribizligyümölcs,
Fotó: AFP

Érdekességek

A piros ribiszkének több elnevezése is ismert: kerti ribizli, tengeri szőlő, illetve Szent János vagy Szent Iván szőlőcskéje, ami utal az érés idejére. A fekete ribizlit jellegzetes illata miatt büdös szőlőként volt szokás emlegetni a népnyelvben.

 A fekete ribiszkére eleinte gyógynövényként tekintettek Skandináviában.

A ribizli gyümölcse álbogyó. Fajtától függően egy fürtön akár negyven bogyó is található. A fekete ribizli több, viszont apróbb magot tartalmaz

A fekete ribiszke és a köszméte keresztezéséből született, C-vitaminban gazdag gyümölcs a riszméte. Ennek egyik, legismertebb változata a josta.

 Aki a nem kedveli a fekete ribizlit fanyar íze miatt, annak is érdemes megkóstolnia ezeket a lilásfekete, savanykás, de finom bogyókat, amelyek mérete a fekete ribizli és a köszméte között helyezkedik el.

Hogyan fogyasszuk?

Ahogy a legtöbb gyümölcs, a ribizli is nyersen, magában fogyasztva a legjobb tápanaónyagtartalom szempontjából. Azonban - ahogy föntebb említettük  - savanykás íze miatt sokan nem kedvelik, ezért

 érdemes édesebb ízű gyümölcsökkel -banánnal, eperrel, málnával - együtt fogyasztani egy finom gyümölcssaláta vagy turmix formájában.

Készülhet belőle hűsítő krémleves, gyümölcskocsonya vagy akár pohárkrém, kiválóan passzol könnyed, nyárias ízvilágú joghurtos vagy túrós süteményekbe,  piskótákba, muffinokba.

Desszertek készítéséhez talán a piros verzió a legnépszerűbb, ám 

isteni lekvár, szörp vagy ribizlibor készíthető fekete társából is.

Fogyókúrázók a reggeli müzlihez, zabkásához vagy smoothie-hoz is keverhetik.

Mutatunk két népszerű receptet: egy finom krémlevest és egy könnyű túrótortát, melyekben közös összetevő a piros ribizli.

Hűsítő ribizlileves

Hozzávalók:

  • 40 dkg ribizli
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 5 dl tej
  • 15 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor

Elkészítés:

1.) A ribizlit leszemezzük, megmossuk, hozzáadjuk a cukrot, majd annyi vízben, amennyi bőven ellepi, felforraljuk.
2.) A pudingporral és a vaníliás cukorral simára kevert tejjel besűrítjük, és még egyszer felfőzzük. A kész levest néhány órára lefedve hűtőszekrénybe tesszük. Tejszínhabbal, citromfű levelekkel, ribizli szemekkel díszítve tálaljuk.

ribizli, gyümölcs, ribizligyümölcs, ribizlikrémleves,
Fotó: Shutterstock

Ribizlis túrótorta

Hozzávalók:

  • 22 dkg finomliszt
  • 14 dkg margarin
  • 2 dkg cukrozatlan kakaópor
  • 7 dkg porcukor
  • 1 db tojás
  • 1 dl tej
  • 25 dkg tehéntúró
  • 15 dkg tejföl
  • 10 dkg cukor
  • 1 citromból nyert citromhéj
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 3 db tojás
  • 5 dkg vaj
  • 2.5 dkg finomliszt
  • 20 dkg piros ribizli
  • 1 csomag tortazselé

Elkészítés:

  1. A tészta elkészítéséhez egy tálban a tojás és a tej kivételével összekeverünk minden hozzávalót, majd a tojást és annyi tejet öntünk hozzá, hogy puha tésztát tudjunk gyúrni belőle.
  2. Ezután egy piteformába tesszük a tésztát, és lisztes kézzel elegyengetjük. Ha úgy könnyebbnek találjuk, kinyújthatjuk előtte a tésztá lisztezett deszkán. Villával megszurkáljuk, és hűtőbe tesszük, amíg a tölteléket elkészítjük.
  3. A töltelékhez egy keverőtálba kimérjük az összes hozzávalót, és híg állagúra keverjük.
  4. A túrós tölteléket a tésztára öntjük, és előmelegített sütőben körülbelül 1 órán át sütjük. Akkor van kész, ha a teteje aranybarnára pirult.
  5. Hagyjuk kihűlni, közben készítsük el a tortazselét a zacskón lévő utasítások alapján.
  6. A sütemény tetejét beborítjuk a ribizlivel, majd ráöntjük a tortazselét. 5-10 percig hűtőbe rakjuk, és tálalhatjuk.
Fotó: Shutterstock

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről