Tésztareceptek: 5 villámgyors vacsoraötlet

pesto, tészta receptek
Tészta receptek: pestós tészta
Vágólapra másolva!
Mindenkinek vannak olyan napjai, amikor kevés idő jut a vacsora elkészítésre vagy egyszerűen nincs kedve főzni, csak egy gyors és finom ételre vágyik. Ilyenkor kerülnek elő a jól bevált tészta receptek, amelyek villámgyorsan elkészülnek és mindenki tetszését elnyerik. Cikkünkben öt olyan receptet szedtünk össze, amelyeket akár már ma kipróbálhat vacsorára.
Vágólapra másolva!

Nem csak az olaszoknál, hanem a magyaroknál is kedvelt alapanyag a tészta, legyen szó szószos, sült vagy éppen rakott változatról. A tészta receptek tárháza kifogyhatatlan, azonban sosem árt egy-két új fogás, ezért cikkünkben 5 egyszerű receptet gyűjtöttünk össze. 

rakott tészta, tészta receptek
Tészta receptek
Fotó: Vidék íze archívum

Egyszerű és gyors tészta receptek:

1.Egy edényes darált húsos tészta

Hozzávalók:

  • zsír vagy olaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 50 dkg darált hús
  • bors
  • oregánó
  • 1 doboz darabolt paradicsom konzerv
  • 30 dkg penne
  • 2 dl tejszín
  • olasz fűszerkeverék
  • parmezán

Recept:

1. Válasszuk a receptben előírt tésztafajtát. Ha valamilyen okból helyettesíteni akarjuk, akkor azonos főzési idejűt használjunk, máskülönben nem puhul meg vagy éppenséggel szétfő. Ázsiai ételeknél mellőzük az üvegtésztát, mert annak pár perc is elég, a zöldség azonban ennyi idő alatt nyers marad.

2. Érdemes biozöldséget használni, a hámozást nem igénylőket pedig alaposan meg kell mosni, mert a főzővizet az étellel együtt fogyasztjuk. A fagyasztott zöldséget (pl. brokkolit, spenótot) kiolvasztás nélkül az edénybe dobhatjuk, ugyanúgy megfelel, mint a friss. A konzerv zöldséget felejtsük el, mert az eleve puha, ezért szétesik a főzés végére. A receptben megadott zöldségeket lecserélhetők hasonló keménységűekre: pl. a cukkini padlizsánra, a brokkoli karfiolra.

tészta receptek, penne
Tészta receptek: penne
Fotó: pixabay.com

3. Ideális a felkockázott, gyorsan puhuló csirkemell, valamint a darált hús. A húsos füstölt szalonnát vagy bacont vágjuk csíkokra, így főzés közben könnyebb átforgatni a rétegeket.

4. A rétegesen lerakott hozzávalókat hideg vízzel kell felönteni. Meleg víz esetén a tészta főzési ideje lerövidül, de a zöldségnek vagy húsnak ennyi nem elég.

5. A tésztához kétszeres mennyiségű vizet adjunk, így végül csak kevés főzőlé marad az edény alján, ami a kioldódó keményítőnek köszönhetően besűrűsödik.

6. A krémesebb szósz kedvéért a főzővízbe tejszínt vagy kókusztejet keverhetünk, de ekkor a főzési idő meghosszabbodik. A szószt némi vajjal, reszelt sajttal vagy passzírozott paradicsommal is dúsíthatjuk.

7. Az elkészült egyedényes zöldséges vagy húsos tésztaételt legvégül megszórhatod frissen aprított zöldfűszerekkel vagy reszelt sajttal. Az utóbbit külön tálkában is kínálhatod.

2. Spaghetti cacio e pepe

Hozzávalók:

  • 400 gramm spagetti
  • 100 gramm pecorino romano sajt
  • só, frissen őrölt fekete bors

Elkészítés:

Sajtmártásos tésztának is hívhatnánk, csak annál sokkal jobb. Egy szimpla trükkel a tészta főzővizéből és a sajtból készül a tésztához a mártás, amin a máskülönben gyakran lényegtelen mellékszereplő fekete bors különös hangsúlyt kap.

tészta receptek
Tészta receptek: sajtos tészta
Fotó: pixabay.com

A vizet felforraljuk, sózzuk, beletesszük a tésztát, és gyakran kevergetve megfőzzük. Amíg a tészta fő, lereszeljük a sajtot és egy nagy tálba tesszük, amiben majd a megfőtt tészta is elfér. A tészta főzési idejének felénél merőkanállal egy hőálló bögrébe merünk a főzővízből és hagyjuk hűlni addig, amíg a tészta el nem készül. Ezután leszűrjük a spagettit és amíg lecsöpög, addig a vizet kis adagonként folyamatos keverés mellett a sajthoz adjuk. A vizet addig adagoljuk a sajthoz, amíg elérjük a megfelelő krémes állagot, majd beletesszük a forró tésztát és addig keverjük, amíg a mártás egyenletesen be nem vonja. Végül megszórjuk frissen tört borssal és frissen tálaljuk.

3. Pestós tészta 

Hozzávalók:

  • 40 dkg spagetti tészta
  • 1 csokor bazsalikom
  • 1 ek. fenyőmag
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 5-8 dkg reszelt parmezán
  • 3-4 ek. extraszűz olívaolaj
pesto, tészta receptek
Tészta receptek: pestós tészta
Fotó: pixabay.com

Elkészítése:

  • Egy fazékban vizet forralunk, a tésztát a csomagoláson jelzett ideig főzzük.
  • Amíg a tészta fő, egy késes aprítóba rakjuk a bazsalikomleveleket, a fenyőmagot, a fokhagymát, egy csipet sót, a reszelt parmezánt, és felöntjük az extraszűz olívaolajjal, majd pár perc alatt krémes állagúra aprítjuk a hozzávalókat.
  • A főtt tésztát leszűrjük, úgy, hogy 2-3 evőkanálnyi főzővizet hagyunk az edényben. A pestót rákanalazzuk a még meleg tésztára, alaposan összeforgatjuk, és már tálalhatjuk is.
  • Tálalásnál kanalazhatunk még rá pestót, és meghinthetjük reszelt parmezánnal. Tökéletes, egyszerű, könnyen elkészíthető friss, nyári tészta. Mellé egy jó pohár fröccs vagy limonádé dukál.

4. Krémes, szószos tészta, ami még egészséges is

Hozzávalók:

  • 450 g csirke
  • 150 g tészta
  • paradicsomszósz
  • 90 g Nando szósz
  • 60 g könnyű krémsajt
  • 30 g reszelt mozzarella sajt
  • Egy paprika (apróra vágva)
  • Egy vöröshagyma (apróra vágva)
  • Egy fokhagyma (apróra vágva)
  • Fűszerpaprika
  • Csili por
  • Petrezselyem
  • Só, bors 

Elkészítés:

  • A finom vacsora elkészítéséhez főzzük ki a tésztát a csomagoláson található utasítások szerint. Ezután tegye a csirkemelleket egy tányérra, és kenje be a Nando's szósszal vagy dörzsölje be a Nando's fűszerkeveréket, miközbe ügyeljen arra, hogy a húst alaposan bekenje.
  • Ezután helyezze a csirkét a 180 °C-os airfryerbe körülbelül 15-20 percre. Majd egy serpenyőben hozzáadjuk a hagymát, a borsot, a paradicsomszószt, a Nando szószt, a sajtkrémet, a mozzarellát, a fűszereket és a főtt tésztát, majd alaposan összekeverjük.
  • Ezt követően osszuk három részre, és tároljuk a hűtőszekrényben legfeljebb három napig. Ez egy egyszerű étel, de tele van ízekkel

5. Grízes tészta

Hozzávalók:

  • 12 dkg búzadara
  • 2,4 dl forró víz
  • 40 dkg széles metélt / nagyi házi tésztája
  • 7 dkg kacsazsír (használhatsz vajat is)
  • 2 kk. só
  • 1 marék dióbél
  • házi baracklekvár, porcukor

​Elkészítése:

  • Pirítsuk meg a búzadarát a kacsazsíron egy serpenyőben. Folyamatosan keverjük, amíg aranybarna nem lesz. Vegyük le a tűzről és öntsük fel forró vízzel. Keverjük el és fedjük le, várjuk meg, amíg magába szívja a folyadékot a dara és megfelelőre párolódik.
  • Melegítsük elő a sütőt, majd a diót sütőpapírral bélelt tepsiben pirítsuk meg. Hagyjuk kihűlni és késsel aprítsuk fel.
  • A tésztát forrásban lévő sós vízben főzzük meg. Szűrjük le és forgassuk bele a pirított búzadarába
  • Tálalhatjuk lekvárral és a dióval a tetején, majd hintsük meg egy kis porcukorral is.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!