Nem csak az olaszoknál, hanem a magyaroknál is kedvelt alapanyag a tészta, legyen szó szószos, sült vagy éppen rakott változatról. A tészta receptek tárháza kifogyhatatlan, azonban sosem árt egy-két új fogás, ezért cikkünkben 5 egyszerű receptet gyűjtöttünk össze.
1.Egy edényes darált húsos tészta
Hozzávalók:
Recept:
1. Válasszuk a receptben előírt tésztafajtát. Ha valamilyen okból helyettesíteni akarjuk, akkor azonos főzési idejűt használjunk, máskülönben nem puhul meg vagy éppenséggel szétfő. Ázsiai ételeknél mellőzük az üvegtésztát, mert annak pár perc is elég, a zöldség azonban ennyi idő alatt nyers marad.
2. Érdemes biozöldséget használni, a hámozást nem igénylőket pedig alaposan meg kell mosni, mert a főzővizet az étellel együtt fogyasztjuk. A fagyasztott zöldséget (pl. brokkolit, spenótot) kiolvasztás nélkül az edénybe dobhatjuk, ugyanúgy megfelel, mint a friss. A konzerv zöldséget felejtsük el, mert az eleve puha, ezért szétesik a főzés végére. A receptben megadott zöldségeket lecserélhetők hasonló keménységűekre: pl. a cukkini padlizsánra, a brokkoli karfiolra.
3. Ideális a felkockázott, gyorsan puhuló csirkemell, valamint a darált hús. A húsos füstölt szalonnát vagy bacont vágjuk csíkokra, így főzés közben könnyebb átforgatni a rétegeket.
4. A rétegesen lerakott hozzávalókat hideg vízzel kell felönteni. Meleg víz esetén a tészta főzési ideje lerövidül, de a zöldségnek vagy húsnak ennyi nem elég.
5. A tésztához kétszeres mennyiségű vizet adjunk, így végül csak kevés főzőlé marad az edény alján, ami a kioldódó keményítőnek köszönhetően besűrűsödik.
6. A krémesebb szósz kedvéért a főzővízbe tejszínt vagy kókusztejet keverhetünk, de ekkor a főzési idő meghosszabbodik. A szószt némi vajjal, reszelt sajttal vagy passzírozott paradicsommal is dúsíthatjuk.
7. Az elkészült egyedényes zöldséges vagy húsos tésztaételt legvégül megszórhatod frissen aprított zöldfűszerekkel vagy reszelt sajttal. Az utóbbit külön tálkában is kínálhatod.
2. Spaghetti cacio e pepe
Hozzávalók:
Elkészítés:
Sajtmártásos tésztának is hívhatnánk, csak annál sokkal jobb. Egy szimpla trükkel a tészta főzővizéből és a sajtból készül a tésztához a mártás, amin a máskülönben gyakran lényegtelen mellékszereplő fekete bors különös hangsúlyt kap.
A vizet felforraljuk, sózzuk, beletesszük a tésztát, és gyakran kevergetve megfőzzük. Amíg a tészta fő, lereszeljük a sajtot és egy nagy tálba tesszük, amiben majd a megfőtt tészta is elfér. A tészta főzési idejének felénél merőkanállal egy hőálló bögrébe merünk a főzővízből és hagyjuk hűlni addig, amíg a tészta el nem készül. Ezután leszűrjük a spagettit és amíg lecsöpög, addig a vizet kis adagonként folyamatos keverés mellett a sajthoz adjuk. A vizet addig adagoljuk a sajthoz, amíg elérjük a megfelelő krémes állagot, majd beletesszük a forró tésztát és addig keverjük, amíg a mártás egyenletesen be nem vonja. Végül megszórjuk frissen tört borssal és frissen tálaljuk.
3. Pestós tészta
Hozzávalók:
Elkészítése:
4. Krémes, szószos tészta, ami még egészséges is
Hozzávalók:
Elkészítés:
5. Grízes tészta
Hozzávalók:
Elkészítése: