Vitamin-és ásványianyagbomba
A zab az egyik legösszetettebb, legértékesebb gabonaféle,
többféle B-vitamint, E-vitamint, esszenciális zsírsavakat, kalciumot, magnéziumot, alumíniumot, cinket, foszfort, káliumot és vasat tartalmaz, ezért természetes immunerősítő,
vérszegénység, kimerültség ellen az egyik legjobb élelmiszer. Rendkívül olcsó alapanyag, a belőle készült ételek pedig laktatóak és táplálóak.
Serkenti az emésztést
A zab kiemelkedő mennyiségben tartalmaz rostokat, ezért a székrekedés kiváló ellenszere.
Puffadás, teltségérzet esetén is gyors enyhülést hoz, és turbó sebességre kapcsolja az anyagcserét. Fogyassza rendszeresen zabpehely vagy zabkorpa formájában, ha szeretne megszabadulni a kellemetlen panaszoktól.
Fogyaszt, szépít
A zab amellett, hogy kiváló élelmi rostforrás, és összetett szénhidrátokat tartalmaz, egyedülállóan magas fehérjetartalommal is rendelkezik a többi gabonaféléhez képest, így diéta idején is számíthatunk rá.
Fogyasszuk reggelire vagy sportolás előtt, hosszú időre eltelít és ellátja a szervezetet energiával. Csökkenti a vérnyomást és koleszterinszintet is, hozzájárul az egészséges testsúlyeléréséhez és fenntartásához. Gyulladáscsökkentő hatású, csillapítja a viszketést, ezért az egyik legjobb gyógyír száraz, ekcémára hajlamos bőrre. A kozmetikai iparban is gyakran használják a különféle bőrtápláló krémek, testápolók, pakolások előállításához.
Gluténérzékenyeknek, cukorbetegeknek is ajánlott
A zab lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaz, rendszeres fogyasztása csökkenti az éhgyomri vércukorszintet, ezért cukorbetegeknek és inzulinrezisztenseknek is javasolt a fogyasztása. Hivatalosan nem tartalmaz glutént, ezért cöliákiások is fogyaszthatják, azonban nekik fokozottan figyelni kell a származási helyére, mert gyakran termesztik, illetve dolgozzák fel együtt más, gluténtartalmú növényekkel, például árpával vagy búzával.
Sokoldalúan felhasználható
A zabot leginkább reggeli kása, illetve desszertek formájában fogyasztjuk, gyümölcsökkel, magvakkal, aszalványokkal kiegészítve, azonban semleges ízének köszönhetően rendkívül jól passzol a sós ételekhez is. Vegetáriánusok és vegánok számára kiváló húspótló alternatíva, fasírtok, töltelékek alapanyaga, a belőle készült növényi itallal pedig kiválthatjuk a tejet a kávékban, turmixokban. Jó hír, hogy a zabtej házilag is könnyedén elkészíthető.
Nemcsak zabpehely, de zabkorpa-illetve zabliszt formájában is elérhető a boltokban, mellyel remekül helyettesíthető a hagyományos finomliszt cukorbetegek diétájában és fogyókúra, életmódváltás során is. Nagy előnye, hogy
nincs mellékíze, ezért azoknak is ajánlott, akik nem kifejezetten rajonganak a reform élelmiszerekért.
Sütemények alapanyagaként, illetve levesek, főzelékek habarásához is kiválóan alkalmas.
Végül mutatunk egy édes és egy sós finomságot, melyeknek alapja a zabpehely. Villámgyorsan elkészülnek, így akár a dolgosabb hétköznapokon is elkészíthetjük őket, és magunkkal vihetjük a munkahelyre ebédre, illetve uzsonnára.
Zabpelyhes muffin
Elkészítés:
Töltött, sós zabpalacsinta
A tésztához:
A töltelékhez: