Néhány fontos érv, hogy miért fogyasszon rendszeresen zabot

zab, étel, zabétel, gabona,
Fotó: Science Photo Library via AFP
Vágólapra másolva!
Sokan még mindig hajlamosak rossz szájízzel tekinteni a zabra, és a belőle készült ételekre, mert unalmas, íztelen alapanyagnak könyvelik el, amit csak a megrögzött reformmániások és az állandó fogyókúrázók esetleg a testépítők tudnak lenyelni, leginkább ők is csak kényszerből. Pedig ha tudnák, miféle finomságok készülhetnek belőle, amelyekből ráadásul büntetlenül falatozhatunk, mindjárt más lenne a helyzet. Mutatjuk, miért érdemes megszeretni, és beiktatni az étrendünkbe akár napi rendszerességgel.
Vágólapra másolva!

Vitamin-és ásványianyagbomba

A zab az egyik legösszetettebb, legértékesebb gabonaféle, 

többféle B-vitamint, E-vitamint, esszenciális zsírsavakat, kalciumot, magnéziumot, alumíniumot, cinket, foszfort, káliumot és vasat tartalmaz, ezért természetes immunerősítő,

 vérszegénység, kimerültség ellen az egyik legjobb élelmiszer. Rendkívül olcsó alapanyag, a belőle készült ételek pedig laktatóak és táplálóak.

zab, étel, zabétel, gabona, joghurtos zab
joghurtos zab
Fotó: AFP

Serkenti az emésztést

A zab kiemelkedő mennyiségben tartalmaz rostokat, ezért a székrekedés kiváló ellenszere.

Puffadás, teltségérzet esetén is gyors enyhülést hoz, és turbó sebességre kapcsolja az anyagcserét. Fogyassza rendszeresen zabpehely vagy zabkorpa formájában, ha szeretne megszabadulni a kellemetlen panaszoktól.

Fogyaszt, szépít

A zab amellett, hogy kiváló élelmi rostforrás, és összetett szénhidrátokat tartalmaz, egyedülállóan magas fehérjetartalommal is rendelkezik a többi gabonaféléhez képest, így diéta idején is számíthatunk rá.

Fogyasszuk reggelire vagy sportolás előtt, hosszú időre eltelít és ellátja a szervezetet energiával. Csökkenti a vérnyomást és koleszterinszintet is, hozzájárul az egészséges testsúlyeléréséhez és fenntartásához. Gyulladáscsökkentő hatású, csillapítja a viszketést, ezért az egyik legjobb gyógyír száraz, ekcémára hajlamos bőrre. A kozmetikai iparban is gyakran használják a különféle bőrtápláló krémek, testápolók, pakolások előállításához.

Gluténérzékenyeknek, cukorbetegeknek is ajánlott

A zab lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaz, rendszeres fogyasztása csökkenti az éhgyomri vércukorszintet, ezért cukorbetegeknek és inzulinrezisztenseknek is javasolt a fogyasztása. Hivatalosan nem tartalmaz glutént, ezért cöliákiások is fogyaszthatják, azonban nekik fokozottan figyelni kell a származási helyére, mert gyakran termesztik, illetve dolgozzák fel együtt más, gluténtartalmú növényekkel, például árpával vagy búzával.

Sokoldalúan felhasználható

A zabot leginkább reggeli kása, illetve desszertek formájában fogyasztjuk, gyümölcsökkel, magvakkal, aszalványokkal kiegészítve, azonban semleges ízének köszönhetően rendkívül jól passzol a sós ételekhez is. Vegetáriánusok és vegánok számára kiváló húspótló alternatíva, fasírtok, töltelékek alapanyaga, a belőle készült növényi itallal pedig kiválthatjuk a tejet a kávékban, turmixokban. Jó hír, hogy a zabtej házilag is könnyedén elkészíthető.

zab, étel, zabétel, gabona, zabtej
zabtej
Fotó: AFP

Nemcsak zabpehely, de zabkorpa-illetve zabliszt formájában is elérhető a boltokban, mellyel remekül helyettesíthető a hagyományos finomliszt cukorbetegek diétájában és fogyókúra, életmódváltás során is. Nagy előnye, hogy 

nincs mellékíze, ezért azoknak is ajánlott, akik nem kifejezetten rajonganak a reform élelmiszerekért.

 Sütemények alapanyagaként, illetve levesek, főzelékek habarásához is kiválóan alkalmas.

Végül mutatunk egy édes és egy sós finomságot, melyeknek alapja a zabpehely. Villámgyorsan elkészülnek, így akár a dolgosabb hétköznapokon is elkészíthetjük őket, és magunkkal vihetjük a munkahelyre ebédre, illetve uzsonnára.

Zabpelyhes muffin

  • 1 bögre liszt
  • 1 bögre cukor
  • 1 kk fahéj
  • 1 bögre zabpehely
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 kk szódabikarbóna
  • 1 bögre tej
  • 0.5 bögre olaj
  • 1 db alma
  • 2 db tojás
  • 1 ek méz
  • 5 dkg aprított dió
zab, étel, zabétel, gabona,  zabos muffin
Fotó: AFP

Elkészítés:

  1. Összekeverjük a lisztet a zabpehellyel, a sütőporral, a szódabikarbónával és a sóval.
  2. Az almákat apró darabokra vágjuk, némi cukrozott fahéjba forgatjuk.
  3. Hozzáadjuk a tojásokat a lisztes keverékhez, majd a mézet, tejet és az olajat is.
  4. Jól összedolgozzuk, majd belekeverjük a diót, belerakjuk a diót, végül beleforgatjuk az almákat is.
  5. A masszát muffinformákba kanalazzuk.
  6. Előmelegített sütőben 20-30 perc alatt készre sütjük.

Töltött, sós zabpalacsinta

A tésztához:

  • 2 tojás
  • 2 dl víz
  • 1 dl tej vagy növényi tejhelyettesítő
  • 20 dkg darált zabpehely
  • só, bors, fűszerek ízlés szerint
zab, étel, zabétel, gabona, zabpalacsinta,
Fotó: Shutterstock

A töltelékhez:

  • Bármi, ami otthon megtalálható: sonkával,  gombával, maradék sült hússal is nagyon finom, mindezt feta-vagy morrarella sajttal, túróval friss vagy fagyasztott zöldségekkel - paradicsommal, paprikával, lilahagymával, spenóttal, mexikói zöldségkeverékkel - egészíthetjük ki.

Elkészítés:

  1. Keverjük össze a felvert tojásokat az őrölt zabpehellyel, folyadékkal és a fűszerekkel.
  2. Öntsük a masszát kiolajozott palacsintasütőbe, és mindkét oldalán pár percig süssük a palacsintákat.
  3. Töltsük meg a hozzávalókkal, hajtsuk félbe vagy tekerjük fel.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről