Különösen a nagy túlsúllyal rendelkezők tapasztalhatják, hogy amikor végre elszánják magukat, és belekezdenek egy diétába, csak úgy olvadnak róluk a kilók, majd amikor egy-egy mérföldkőhöz elér a szervezet, átmenetileg stagnálni kezd a súlyuk, és újabb löketre van szüksége a szervezetnek, hogy ismét beinduljon. Ami pedig minden fogyókúrázó számára a legrosszabb hír, hogy minél közelebb járnak a kitűzött célhoz, annál inkább lelassul a fogyás mértéke.
Victoria Taylor dietetikus szerint ennek az az oka, hogy
a fogyás korai szakaszában tetemes mennyiségű víztől és salakanyagtól szabadul meg a szervezet, ami jelentős változást mutathat a mérlegen is.
Tapasztalhatjuk azt is, hogy kezdetben elég néhány apró változtatás, hogy látványos fogyást produkáljunk. Például, ha csökkentjük a cukor, a pékáruk és az alkohol mennyiségét az étrendben. Azonban eljön az az idő, amikor mindez már nem bizonyul elegendőnek, és hiába csinálunk mindent a szokásos módon, a maradék pluszkilók már sokkal lassabban vánszorognak lefelé, szerencsétlenebb esetben akár meg is állhat a fogyás.
Minél kisebb ugyanis a testsúly, annál kevesebb kalóriát igényel annak fenntartása,
ha pedig még ebből is szeretnénk lefaragni, még annál is kevesebbet, mint súlytartás esetén.
Azonban nem kell elkeserednie senkinek, hiszen
ez nem egyenlő azzal, hogy innentől kezdve koplalnunk kell,
sőt, sokszor visszájára sülhet el, ha túlságosan spórolunk a kalóriákon: a szervezet raktározni kezdhet, és amint visszatérünk a normális ételmennyiséghez, kamatostul jönnek vissza a kilók. Ezért az éhezés semmilyen esetben nem ajánlott, még akkor sem, ha csupán néhány kiló van már hátra.
Victoria szerint a fogyás egészséges üteme heti fél-1 kiló között mozog, ám ahhoz, hogy ez hosszú távon így maradjon, és elkerüljük a stagnálást,
időnként be kell vezetnünk kisebb változtatásokat a diétánkban, illetve az edzéstervünkben, aszerint, ahogyan a súlyunk alakul.
Ha már több mint 10-20 kilótól megszabadultunk, és úgy tapasztaljuk, hogy nehezebben megy a fogyás, mint eddig, próbáljunk módosítani az ételek mennyiségén és összetevőin, például az egyébként egészséges, ám szénhidrátban gazdag köretek - rizs, zab, tésztafélék - egy részét, vagy akár az teljes mennyiségét is kiválthatjuk rostdús zöldségfélékkel és salátákkal, amelyek sokkal kevesebb kalóriát tartalmaznak, viszont eltelítenek, és fokozzák az anyagcserét is, ami ismét felpörgetheti a fogyásunkat. Fogyasszuk ezeket fehérjedús, sovány tejtermékekkel, tojással, zsírszegény húsokkal és halfélékkel, ezzel sokat tehetünk a további fogyásunkért anélkül, hogy éhesnek, levertnek vagy gyengének éreznénk magunkat. A teljes értékű, minél feldolgozatlanabb táplálékok ugyanis energiával látják el a szervezetet és hosszú időre jóllakottnak érezzük tőlük magunkat.
A fogyás felgyorsításának másik nagyszerű módja pedig az egyre intenzívebb edzések.
Jó hír, hogy minél kevesebb rajtunk a túlsúly, annál gyorsabbnak, fittebbnek és erősebbnek érezhetjük magunkat, és többé már nem okoz olyan nagy nehézséget az a fajta sport, amibe korábban bele sem mertünk kezdeni. Ezért tudatosan építsünk be minél több sportot az életünkbe, próbáljunk ki új mozgásformákat, feszegessük bátran a saját határainkat. Persze nem árt az óvatosság és a fokozatosság: egyszerre csak keveset nehezítsünk, mert könnyen sérülés lehet a vége, illetve elveszíthetjük a motivációnkat, ha túl magasra tesszük a mércét.
Hasznos lehet az is, ha naplót vezetünk a táplálkozásunkról és az edzésünkről, így folyamatosan nyomon tudjuk követni a változásokat.