A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Tényleg nem szabad úszás előtt enni?

Vágólapra másolva!
A strandokon mindig arra figyelmeztetik a gyerekeket a szüleik, hogy evés után legalább 30 percig ne menjenek be a vízbe, mert rosszul lehetnek, ha teli hassal úszni indulnak. De valójában tényleg várnunk kell evés után, hogy újra úszhassunk? Egy orvos elmondta, mi az igazság!
Vágólapra másolva!

Ez a régi szokás abból fakad, hogy az emberek azt gondolják, ha valaki evés után megy úszni, akkor megfulladhat a vízben, ugyanis a vér a teli gyomorba kerül, nem pedig az izmainkba. Azonban ez nem igaz, mivel a valóság az, hogy evés után is bőven áramlik vér az izmokba. - mondta Dr. Matthew Badgett, a Cleveland Clinic munkatársa, aki korábban úszó volt. 

Badgett azt is elmesélte, hogy minden versenye előtt megevett néhány banánt és ivott egy kis vizet, mielőtt a medencébe ugrott volna. 

Tehát az orvosok cáfolják, hogy 30 percet kellene várni az evés után az úszásra.

Azonban ha ennek ellenére is aggódunk, hogy baj történik úszás közben, akkor fontos tudni, hogy a legtöbb gondot az okozza, ha nem iszunk eleget. A forró melegben elengedhetetlen, hogy ne igyunk meg kellő mennyiségű folyadékot, mivel a legtöbb esetben az izomgörcsöket az okozza, hogy nem hidratálunk.

Amikor a vízben vagyunk, akkor is izzadunk, csak ott nem érzékeljük a vízveszteséget.

 - mondta az egykori versenyúszó.

Azoknak akik egy medencében, vagy a tengerben szeretnének úszni, nem kell megvárniuk amíg megemésztik az ételt. Viszont úszást vagy edzést tervező embereknek érdemes lehet hagyni, míg kicsit kiürül a gyomruk, hogy elkerüljék a görcsöket.

Az orvosok arra is figyelmeztettek, hogy a legnagyobb kockázatot az alkohol jelenti. Ilyenkor az emberek kevésbé koordináltak és hajlamosak rossz, merész döntéseket hozni. - írja az NBC.

úszás, Molnár Dóra,
A kép illusztráció!
Fotó: AFP

Nemcsak úszás közben érdemes betartani a szabályokat. A különböző vízi sportok közben is könnyen megtörténhet a baj, ha nem figyelünk oda kellően a biztonságunkra. Vannak olyanok is, akik alkoholos állapotban vagy felhevült testtel a hideg vízben szívgörcsöt kapnak, emiatt pedig meghalnak.

Aki pedig nem tud úszni, semmiképpen ne menjen se vízi biciklivel, se gumimatraccal, se könnyű, műanyag- vagy gumicsónakkal a mély vízbe. Ugyanis emiatt a fürdőző képtelen a víz felszínére emelkedni, levegőhöz jutni.

Ilyenkor az ember a víz felszíne alá kerül és hamar pánikba esik. Egy ideig akaratlagosan vissza tudja tartani a levegőt, megakadályozva a víz leszippantását a légutakba, ám egy idő után a tüdőt víz árasztja el. Ha a segítség nem érkezik időben, az oxigénhiány tovább fokozódik, majd károsodnak az idegsejtek. Késői mentés esetén maradandó agykárosodás vagy halál is bekövetkezhet.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!