Ezért csípik meg Önt gyakran a szúnyogok

Vágólapra másolva!
Ön is azok közé tartozik, akik egész nyáron küzdenek a viszkető szúnyocsípésekkel? Mutatjuk, mit fogyasszon, és mi az, amiről érdemes lemondania, ha szeretné elkerülni a kellemetlen vérszívókat.
Vágólapra másolva!

Nincs bosszantóbb dolog a nyárban, mint folyton csipkedő szúnyogok. Még egy csodás vízparti nyaralást is képes beárnyékolni az állandó viszketés és vakaródzás, ráadásul ezek az idegesítő vérszívók többfajta betegséget is terjeszthetnek.

 Azonban kevesen gondoltak rá, de már az étrendünkkel is sokat tehetünk azért, hogy minimalizáljuk a kellemetlen csípéseket.

Eva Buckner, a floridai egyetem táplálkozás-és agrárkultúra kutatásokkal foglalkozó professzora elmondta, hogy a szúnyogok szó szerint kiszagolják az emberi bőrön keresztül a vérükben található táplálékokat. Azonban csak a nőstény szúnyogok táplálkoznak vérrel, a hímek kizárólag virágnektárt fogyasztanak.

Kifinomult szaglásukért a csápjaikbak és a szájszerveikben elhelyezkedő receptorok felelősek.

 Általában bármilyen édes illat - legyen az testszag vagy vegyi anyagok - vonzza a szúnyogokat, ugyanis ez azt jelzi számukra, hogy virágnektár van a közelükben.

Bizonyos kutatások szerint az sem mindegy, hogy melyik vércsoportba tartozunk.

 A 0 vércsoporttal rendelkező emberek vére valami miatt vonzóbb a szúnyogok számára, mint a többi vércsoporté.

Ezt egye és ne egye a szúnyogok ellen, szúnyog, kaja, szúnyogkaja
Fotó: Shutterstock/nechaevkon

Mit ne fogyasszunk?

Bizonyos kutatások eredményei szerint az alábbi ételeket érdemes elkerülnünk, ha szeretnénk távol tartani magunktól a vérszívókat.

Büdös sajtok

Több kutatás eredménye is kimutatta, hogy 

a szúnyogokat vonzzák a bőrünkön lévő, baktériumok által termelt karboxilsavak, beleértve a vajsavat is, ami nagy mennyiségben megtalálható a telt aromájú, érett sajtokban, amilyen például a Limburger.

 Szóval ha szeretnénk megszabadulni a szúnyogoktól, legjobb, ha nagy ívben kerüljük ezeket.

Édességek és desszertek

Az édesszájú emberek fokozott veszélynek vannak kitéve szúnyogcsípések szempontjából, hiszen a magas cukortartalmú ételek - desszertek, gyümölcsök fogyasztásának hatására olyan anyagokat bocsát ki a bőrünk, ami a nektárra emlékezteti a szúnyogokat.

Banán

Egy tanulmányban részt vevő emberek egy részét banánnal, míg a többieket szőlővel kínálták, majd azt tapasztalták, hogy a vizsgálatban szereplő két szúnyogfaj a banánfogyasztókat találta vonzóbbnak.

 Ez azonban kevésbé mérvadó eredmény, tekintve, hogy a világon több, min 3000 fajta szúnyog él, és a tanulmányban csak két fajt vizsgáltak.

Sör

Két tanulmány eredményei is azt igazolták, hogy 

azok az emberek, akik szívesen fogyasztanak sört, könnyedén a szúnyogok céltáblájává válhatnak,

 mert az ital megváltoztatja a bőrből felszabaduló vegyi anyagok összetételét. Azonban, ahogy a banán esetében, itt is korlátozottan bizonyítható tényről van szó, hiszen a közel 3000-ből mindössze egy szúnyogfajt vizsgáltak.

Mit fogyasszunk?

Jó hír lehet számunkra, hogy vannak olyan ételek is, amelyek segíthetnek minimálisra csökkenteni - ha nem is elkerülni - a szúnyograjok támadását. Azonban ahogy a szúnyogokat bevonzó táplálékokra, úgy ezekre is vonatkozik, hogy mindez nem száz százalékban bizonyítható, csupán néhány eddigi tanulmány eredménye.

Bazsalikom, zsálya, rozmaring, kardamom

Egy tanulmány szerint ezen fűszernövények fogyasztásának hatására egy eukaliptol nevű kámforvegyület szabadul fel az emberek szervezetéből, mely a bőrön keresztül párolog, a szúnyogok pedig messzire kerülik az illatát. 

Bármilyen hagymás vagy fokhagymás étel

A hagymafélék allicint tartalmaznak, amely a kutatás eredményei szerint elűzi a bosszantó vérszívókat, ráadásul segít megelőzni a szúnyogok által terjesztett maláriát is. Az azonban nem egyértelmű, hogy mennyi fokhagymát, illetve hagymát kell ennünk ehhez.
Grapefruit

A grapefruit tartalmaz egy nootkaton nevű vegyületet, melynek egyedi aromája van, és egy tanulmány szerint segít távol tartani a szúnyogokat, ha sokat fogyasztunk belőle, esetleg a bőrünkre permetezzük.

 

Forrás: FoodandWine

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!