5 ok, hogy miért adjon mézet a gyereknek, mielőtt iskolába megy

Vágólapra másolva!
Iskolatáska, tolltartó, tankönyvek és füzetek. Ez talán minden szülő listáján pipát érdemel, de mire lehet még szükség a tanév során? A méz is az egyike azoknak a termékeknek, amiből érdemes betárazni az iskolakezdésre.
Vágólapra másolva!

A nyári szünetet követően a gyerekek hirtelen kerülnek ismét közösségbe, ahol a vírusos és bakteriális fertőzések könnyen terjednek. Több időt töltenek zárt térben is, ami szintén segíti a kórokozók terjedését, azonban egyetlen kanál méz is komoly védelmet jelenthet, hiszen antibakteriális tulajdonsága segít megakadályozni a baktériumok szaporodását és hozzájárul a fertőzések elkerüléséhez. A benne található nyomelemek és vitaminok pedig segítenek az egészséges immunrendszer fenntartásában. Immunerősítésre az akácméz különösen ideális, számos jótékony hatása miatt.

Javítja a koncentrációt

Szeptember elseje egyenlő azzal, hogy vissza kell ülni az iskolapadba, de a mindennapi rutinba nem könnyű az agynak sem visszarázódni. A gyerekek legfeljebb 20-30 percig képesek koncentrálni, a sokszor 45 perc igencsak lefárasztja az agyat. A mézben található antioxidánsok segítenek csökkenteni a szabad gyökök okozta káros hatásokat, így többek között a memória romlását is megfékezik. Emellett a méz B-vitaminokat és olyan fontos ásványi anyagokat - mint a vas, kalcium és magnézium - tartalmaz, amelyek kulcsfontosságúak az idegrendszer megfelelő működéséhez és a koncentráció fenntartásához.

méz
A kép illusztráció!
Fotó: Lolame/Pixabay

Egy kanál energia

Egy felmérés szerint a felső tagozatos és középiskolás diákok 10%-a napi rendszerességgel fogyaszt energiaitalt, ami szívritmuszavarokat, magas vérnyomást, álmatlanságot és fejfájást okozhat. Az energiaszint fenntartásához érdemes természetes és egészséges alternatívát kínálni nekik. Egy kanál vegyes virágméz szinte azonnal felturbózza az energiaszintet! Gyorsan felszívódó szénhidrátokat tartalmaz, mint a glükóz és a fruktóz, amelyek az agy fő energiaforrásai. A benne lévő természetes cukrok miatt könnyen legyőzhető a fáradtság.

Stresszmentes mindennapok

A gyerekek csaknem fele túlzott stresszt él át az iskolában, ami gyakran fizikai tünetekkel is jár. Az, hogy valóban stresszes lesz-e a napja azonban nem az iskolában dől el, sokkal inkább meghatározhatja a reggeli rutin! Ezért érdemes még reggel készíteni egy csésze mézes teát. A mézben található glükóz, fruktóz és B-vitaminok nyugtató hatásúak, csökkentik az idegi feszültséget és támogatják a stressz kezelését.

Ráadásul a gyerekeknek szükségük lenne megfelelő tápanyagokra, mégis sok iskolás hiányosan és egészségtelenül étkezik. A nem megfelelő étrend rendszeres gyomorbántalmakhoz vezethet, de a kezelése történhet természetes módon is! A méz jótékony hatással van az emésztőrendszerre, segíti a gyomorhurut kezelését és akkor is hatékony lehet, ha túlette magát a gyerek.

A méz széleskörű segítséget nyújt a mindennapokban, amelyek elengedhetetlenek az egészség szempontjából. A méz tehát nemcsak teába való! Gondoljunk rá a természet ajándékaként és természetes segítőként, az őszi időszak kezdetén.

 - javasolja Gál Attila, a BeoBee Méhészet vezető méhésze.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!