Ez a két ételtípus a sikeres fogyás kulcsa

Vágólapra másolva!
Jó hír a fogyókúrázóknak, hogy a sikeres diéta nem korlátozódik a brokkoli-és sárgarépafogyasztásra, sőt, ajánlott minél változtosabban és kiegyensúlyozottan étkezni. Van azonban két tápanyagtípus, melyből különösen fontos, hogy eleget fogyasszunk a biztos siker érdekében. Mutatjuk, melyek ezek.
Vágólapra másolva!

Ha rutinos fogyókúrázóként elegünk van már az "együnk napi ötször" és "fogyasszunk minél több zöldséget" típusú tanácsokból, egy új tanulmány most jó hírekkel szolgálhat.

Amerikai tudósok azt állítják, hogy két élelmiszertípus kulcsfontosságú szerepet játszik az eredményes, élethosszig tartó fogyásban.

Mindemellett az étrend nem kizárólag brokkolira és sárgarépra korlátozódik, sőt, azt javasolják, fogyassszunk sok diófélét, és sovány csirke-illetve sertéshúst.

egészséges étel, mag, tészta, rost, illusztráció
Fotó: sianstock / Shutterstock/sianstock

A siker ugyanis nem marad el attól, hogy változatosabb, ízletesebb ételeket állítunk össze, hiszen minden azon múlik, hogy fogyasztunk-e elegendő rostot és fehérjét. 

A rugalmasság és a személyre szabottság kiemelkedően fontos elvek a sikeres fogyás érdekében összeállított diéta esetén. Az egészséges testsúly megőrzéséhez fenntartható étrendi változtatást kell elérni, amely személyenként eltérő. Az iDip nevű program azonban lehetővé teszi a résztvevők számára, hogy különféle diétás módszerekkel kísérletezzenek, és a fogyás során megszerzett tudás és készségek a későbbi súlytartás alapjaként szolgálnak"

-fejtette ki Manabu T. Nakamura professzor, az Illinoisi Egyetem kutatásvezetője.

egészséges étel, mag, tészta, rost, illusztráció
Fotó: Shutterstock/ Pixel-Shot 

 

Az „iDip” – vagyis egyénre szabott étrend-javító program – során 22 ember vett részt a konzultációkon, és egy éven át tartó kutatási program során kaptak javaslatokat arra vonatkozóan, hogy melyik a számukra leginkább megfelelő diéta. A 365 nap elteltével a kutatók azt találták, hogy 

a résztvevők 41%-a több mint 5%-át adta le a korábbi testsúlyának, és ezt mindössze annak köszönhetik, hogy jóval több fehérjét és rostot fogyasztottak, mint azelőtt. Általánosságban körülbelül 20 grammal növelték meg a rostbevitelt, a fehérjebevitelt pedig körülbelül 80 grammra emelték

 napi szinten, miközben napi 1500 kalóriát vagy kevesebbet fogyasztottak.

egészséges étel, mag, tészta, rost, illusztráció
Fotó: marilyn barbone / Shutterstock/ marilyn barbone

 

Mindy H. Lee, az iDip társszerzője és regisztrált dietetikus-táplálkozási szakértője a kutatással kapcsolatban kiemelte, hogy 

akkor tudjuk kihozni a legtöbbet a diétánkból, ha minél több rostot és fehréjét viszünk be, mindemellett viszont a kalóriabevitelt lecsökkentjük. 

Hozzátette, hogy noha a gyümölcsök és zöldségek, mint az avokádó, a banán és a kivi kiváló rostforrások, ez a kulcsfontosságú anyag megtalálható a gabonafélékben, tésztákban, magvakban, zabban, sült babban és számos egyéb élelmiszerben is. Ha pedig többet fogyasztunk ebből, nemcsak könnyebben lefogyhatunk, de még az agyvérzés, a kettes típusú cukorbetegség és a szívbetegség kockázatát is csökkentheti. 

A sovány húsokban, tofuban, halban, tojásban, sajtokban megtalálható fehérje pedig szintén elengedhetetlen szereplője a kiegyensúlyozott étrendnek. Ahogy a rostra, úgy a fehérjére is igaz, hogy nemcsak a fogyásban segít, számos más poztóitív élettani hatása is van: jót tesz a csontoknak, izmonóknak, és csökkenti a vérnyomást.

Forrás: Mirror

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!