A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
1
Ezüstérem
2
Bronzérem
1

Gazdaságos krumplitej: ez lehet a legújabb vegán őrület

Vágólapra másolva!
Az elmúlt évtizedben rohamosan nőtt a kereslet és a kínálat is az alternatív növényi tejek piacán. A legnépszerűbb az emberek körében a mandulából, rizsből, zabból és kókuszból készült változatok, azonban most egy új növényi ital veheti fel velük a versenyt, a gazdaságos krumplitej. Mutatjuk mit érdemes tudni az új burgonya italról!
Vágólapra másolva!

Tápláló, olcsó és könnyen elkészíthető otthon, ez nem más, mint a gazdaságos krumplitej. A hagyományos tej, az alap élelmiszerek közé számít, azonban számos ember ezt nem fogyaszthatja és így vegán alternatíva után kell nézniük, ha nem szeretnének lemondani a tej felhasználási módjairól. Az elmúlt években számos növényi tej terjedt el, azonban most egy új, eddig még ismeretlen alternatíva is felbukkant, a burgonya ital. 

gazdaságos krumplitej
Gazdaságos krumplitej: az új tej alternatíva

A mindent megváltoztató gazdaságos krumplitej trend

A burgonya tej azzal vívta ki az emberek elismerését, hogy számos előnye van az alternatív tejek versenyében. Krémes állaga és semleges íze könnyen felhasználhatóvá teszi a gasztronómiában, míg tápanyag profilja és környezetbarát jellege megkülönbözteti sok más opciótól.

A magtejekhez, például a mandulatejekhez, képest a burgonyatej előállítása sokkal kisebb környezeti hatással jár. A burgonya növekedéséhez kevesebb vízre és földre van szükség, így jó választás lehet mindazok számára, akik fenntarthatóbb étkezési lehetőségeket szeretnének választani. 

A táplálkozás szempontjából is nyerő a burgonyatej, mivel magas a C- és B-vitamin tartalma, valamint jó kálium forrás. Ezenkívül mentes a más alternatívákban, például diófélékben és szójában előforduló általános allergénektől, és gluténmentes.

Ami igazán megkülönbözteti a burgonya tejet más opcióktól, az az alacsony zsírtartalom, ugyanis a telített zsírokban gazdag kókusztejjel ellentétben a krumplitej alacsony zsírtartalmú, ugyanakkor olyan krémessége van, amely gyakran hiányzik a rizstejből vagy más alacsony zsírtartalmú alternatívákból. 

Gazdaságos választás is – a burgonya olcsó és könnyen beszerezhető.

krumpli, burgonya, gazdaságos krumplitej
Gazdaságos krumplitej: az új vegán tej
Fotó: pixabay.com 

Mire érdemes figyelni a krumplitej készítésénél?

Mielőtt belevágnánk a krumplitej készítésébe, íme néhány tipp a legjobb eredmény érdekében.

  • A megfelelő facsaró kiválasztása: A sima és krémes burgonyatej kulcsa a jó minőségű facsaróban rejlik. Keressen olyan facsarót, amely sokféle állagot képes kezelni, a keményebb zöldségektől a lágyabb gyümölcsökig. 
  • Finom szűrő keresése: A burgonyakeverék leszűrése döntő lépés a megfelelő állag eléréséhez. A megbízható és újrafelhasználható szűrőzsák megakadályozza, hogy a maradék burgonya rost a tejbe kerüljön. 
  • Tárolás: A házi burgonyatej üvegpalackokban vagy magas műanyag tartályokban tárolható. Tegye be a tejet a hűtőszekrénybe, és ne felejtse el alaposan felrázni használat előtt. 

Hogyan készítsünk krumplitejet?

Hozzávalók:

2 közepes méretű burgonya

4 csésze szűrt víz

Egy csipet só

Választható: természetes édesítőszerek, például datolya, méz vagy juharszirup

Elkészítés:

A burgonyát meghámozzuk és negyedekre vágjuk, majd egy gyümölcscentrifuga segítségével kifacsarjuk a krumpli levét. A levet egy serpenyőbe öntjük, hozzáadjuk a vizet és egy csipet sót, majd felforraljuk. Amint felforrt, takarékra vesszük a tűzhelyet és 15 percig főzzük. Ha édesebben szeretjük a tejet, akkor főzés közben hozzáadjuk az általunk választott édesítőt. Miután lezártuk, hagyjuk kihűlni és egy szűrőn alaposan átszűrjük. Végül üvegbe töltjük és hűtőben tároljuk. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!