Tápláló, olcsó és könnyen elkészíthető otthon, ez nem más, mint a gazdaságos krumplitej. A hagyományos tej, az alap élelmiszerek közé számít, azonban számos ember ezt nem fogyaszthatja és így vegán alternatíva után kell nézniük, ha nem szeretnének lemondani a tej felhasználási módjairól. Az elmúlt években számos növényi tej terjedt el, azonban most egy új, eddig még ismeretlen alternatíva is felbukkant, a burgonya ital.
A burgonya tej azzal vívta ki az emberek elismerését, hogy számos előnye van az alternatív tejek versenyében. Krémes állaga és semleges íze könnyen felhasználhatóvá teszi a gasztronómiában, míg tápanyag profilja és környezetbarát jellege megkülönbözteti sok más opciótól.
A magtejekhez, például a mandulatejekhez, képest a burgonyatej előállítása sokkal kisebb környezeti hatással jár. A burgonya növekedéséhez kevesebb vízre és földre van szükség, így jó választás lehet mindazok számára, akik fenntarthatóbb étkezési lehetőségeket szeretnének választani.
A táplálkozás szempontjából is nyerő a burgonyatej, mivel magas a C- és B-vitamin tartalma, valamint jó kálium forrás. Ezenkívül mentes a más alternatívákban, például diófélékben és szójában előforduló általános allergénektől, és gluténmentes.
Ami igazán megkülönbözteti a burgonya tejet más opcióktól, az az alacsony zsírtartalom, ugyanis a telített zsírokban gazdag kókusztejjel ellentétben a krumplitej alacsony zsírtartalmú, ugyanakkor olyan krémessége van, amely gyakran hiányzik a rizstejből vagy más alacsony zsírtartalmú alternatívákból.
Gazdaságos választás is – a burgonya olcsó és könnyen beszerezhető.
Mielőtt belevágnánk a krumplitej készítésébe, íme néhány tipp a legjobb eredmény érdekében.
Hozzávalók:
2 közepes méretű burgonya
4 csésze szűrt víz
Egy csipet só
Választható: természetes édesítőszerek, például datolya, méz vagy juharszirup
Elkészítés:
A burgonyát meghámozzuk és negyedekre vágjuk, majd egy gyümölcscentrifuga segítségével kifacsarjuk a krumpli levét. A levet egy serpenyőbe öntjük, hozzáadjuk a vizet és egy csipet sót, majd felforraljuk. Amint felforrt, takarékra vesszük a tűzhelyet és 15 percig főzzük. Ha édesebben szeretjük a tejet, akkor főzés közben hozzáadjuk az általunk választott édesítőt. Miután lezártuk, hagyjuk kihűlni és egy szűrőn alaposan átszűrjük. Végül üvegbe töltjük és hűtőben tároljuk.