Sokan emlékszünk jó szívvel a házi szilvás pitére,.
Vágólapra másolva!
Sokan emlékszünk jó szívvel a házi szilvás pitére, hiszen ezt az ínycsiklandó receptet minden nagymama előszeretettel készítette és készíti most is. Eláruljuk, hogyan lesz tökéletes.
Az édes pite hosszú múltra tekint vissza Európában, és számos változata ismert különböző országokban. Magyarországon a szilvás különösen népszerű, mivel a szilva az egyik legelterjedtebb gyümölcs a Kárpát-medencében.
A jó pite titka az érett, jól ízesített gyümölcs és a megfelelő állagú tészta.
Ha nincs még tökéletes receptünk, érdemes ezt kipróbálni – nem fogjuk megbánni!
Klasszikus szilvás pite
Hozzávalók:
A tésztához:
25 dkg liszt
7 dkg cukor
csipetnyi só
10 dkg vaj
1 db tojás
2 ek. hideg víz
A töltelékhez:
70 dkg szilva
4 ek. cukor
2 ek. fahéj
1 db citrom
Elkészítése:
A tésztához egy tálban elkeverjük a lisztet, a cukrot, a sót, a hideg vajat, a tojást és a hideg vizet. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd fóliába csomagoljuk, és 30 percre hűtőbe tesszük.
Közben a szilvát megmossuk, kimagozzuk, félbevágjuk, megcukrozzuk, megszórjuk a fahéjjal, hozzáadjuk a citromhéját és a levét.
A tésztát vékonyra nyújtjuk, beletesszük a piteformába úgy, hogy az oldalára is kerüljön tészta. A lelógó részeket levágjuk, és az alapra halmozzuk a fűszeres, édes szilvát. A maradék tésztából rácsot készítünk a szilva tetejére. 190 fokon 35 perc alatt készre sütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk. Jól illik hozzá a vaníliafagyi is.
Ha egyéb ínycsiklandó süteményreceptekre is kíváncsi, akkor látogasson el a Mindmegette oldalára!
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!