Mutatunk egy igazán betyáros ételt a bográcsból – így készül az öhöm

bográcsos öhöm
Amíg jó az idő, mindenkinek érdemes egyszer elkészíteni ezt az ízletes fogást.
Vágólapra másolva!
Az öhöm, vagy ahogy sokan ismerjük, a slambuc tradicionális magyar étel, szinte minden háztartásban elkészül évente egyszer-kétszer, hiszen finom, laktató, ráadásul a bográcsozás remek program. Mutatjuk, hogyan készül.
Vágólapra másolva!

A slambucot más néven öhömként emlegetik, a népi hagyomány szerint azért, mert amikor valakit megkínálnak ezzel az ízletes egytálétellel, és megkérdezik tőle, hogy ízlik-e neki, teli szájjal csak azt tudja válaszolni, hogy „öhöm”! 

Az eredeti recept szerint krumpliból, húsos szalonnából, lebbencstésztából és hagymából készül, jó sok pirospaprikával és sóval. Annak idején a hortobágyi pásztorok kedvelt fogása volt, ezért is hívják betyárételnek.

Így készül a bográcsos öhöm

A régi időkben az öhöm elkészítésének három kötelezően betartandó szabálya volt.

1. A félig megfőtt krumplira kell tenni a száraztésztát, és nem szabad megkavarni.

2. Amikor elfőtt a leve, és zsírtól csillog a tészta, óvatosan kell átkeverni.

3. Ezután a bográcsot pontosan harminckétszer kell megforgatni.

Öhöm

Hozzávalók:

• 10 dkg füstölt, húsos szalonna

• 1 ek. zsír

• 50 dkg lebbencstészta

• 2 fej vöröshagyma

• 1 db paprika

• 1 db paradicsom

• 25 dkg burgonya

• 1 tk. őrölt pirospaprika

• 1 csipet őrölt babérlevél

• 1 csipet őrölt kömény

• só

• bors

bográcsos öhöm
Amíg jó az idő, mindenkinek érdemes egyszer elkészíteni ezt az ízletes fogást
Fotó: Vidék íze magazin

Elkészítése:

1. Kicsi kockákra vágjuk a füstölt húsos szalonnát. Beletesszük a bográcsba az evőkanálnyi zsírral együtt, és ropogósra pirítjuk. A pörcöket kivesszük a bográcsból, félretesszük.

2. Az edényben maradt zsírra rászórjuk a darabokra tört tésztát, és kevergetve barnára pirítjuk. Hozzáadjuk a meghámozott, kockákra vágott vöröshagymát, majd pár perc múlva a felaprított paprikát és paradicsomot is. Visszatesszük a ropogósra sült szalonnakockákat.

3. A krumplit meghámozzuk, felkockázzuk, ezt is a bográcsba tesszük. Annyi vizet öntünk rá, hogy éppen ellepje. Rászórjuk a fűszereket, sózzuk és borsozzuk. Nem szabad kevergetni, mindig csak rázogatjuk a bográcsot, így nem törik össze sem a tészta, sem a krumpli.

4. Körülbelül húsz percig főzzük, míg a tészta és a krumpli is megpuhul. Ha kész, érdemes kicsit állni hagyni a tálalás előtt. Házi savanyúságot és friss kenyeret adunk mellé.

Ha további különleges receptekre is kíváncsi, keresse fel a Mindmegette oldalát!

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!