A slambucot más néven öhömként emlegetik, a népi hagyomány szerint azért, mert amikor valakit megkínálnak ezzel az ízletes egytálétellel, és megkérdezik tőle, hogy ízlik-e neki, teli szájjal csak azt tudja válaszolni, hogy „öhöm”!
Az eredeti recept szerint krumpliból, húsos szalonnából, lebbencstésztából és hagymából készül, jó sok pirospaprikával és sóval. Annak idején a hortobágyi pásztorok kedvelt fogása volt, ezért is hívják betyárételnek.
A régi időkben az öhöm elkészítésének három kötelezően betartandó szabálya volt.
1. A félig megfőtt krumplira kell tenni a száraztésztát, és nem szabad megkavarni.
2. Amikor elfőtt a leve, és zsírtól csillog a tészta, óvatosan kell átkeverni.
3. Ezután a bográcsot pontosan harminckétszer kell megforgatni.
• 10 dkg füstölt, húsos szalonna
• 1 ek. zsír
• 50 dkg lebbencstészta
• 2 fej vöröshagyma
• 1 db paprika
• 1 db paradicsom
• 25 dkg burgonya
• 1 tk. őrölt pirospaprika
• 1 csipet őrölt babérlevél
• 1 csipet őrölt kömény
• só
• bors
1. Kicsi kockákra vágjuk a füstölt húsos szalonnát. Beletesszük a bográcsba az evőkanálnyi zsírral együtt, és ropogósra pirítjuk. A pörcöket kivesszük a bográcsból, félretesszük.
2. Az edényben maradt zsírra rászórjuk a darabokra tört tésztát, és kevergetve barnára pirítjuk. Hozzáadjuk a meghámozott, kockákra vágott vöröshagymát, majd pár perc múlva a felaprított paprikát és paradicsomot is. Visszatesszük a ropogósra sült szalonnakockákat.
3. A krumplit meghámozzuk, felkockázzuk, ezt is a bográcsba tesszük. Annyi vizet öntünk rá, hogy éppen ellepje. Rászórjuk a fűszereket, sózzuk és borsozzuk. Nem szabad kevergetni, mindig csak rázogatjuk a bográcsot, így nem törik össze sem a tészta, sem a krumpli.
4. Körülbelül húsz percig főzzük, míg a tészta és a krumpli is megpuhul. Ha kész, érdemes kicsit állni hagyni a tálalás előtt. Házi savanyúságot és friss kenyeret adunk mellé.
Ha további különleges receptekre is kíváncsi, keresse fel a Mindmegette oldalát!