Manapság ugyan elképesztően sokféle különleges tiramisurecept kering az interneten: léteznek epres, málnás, diós, vegán, cukor-tojás-koffein-és tejmentes változatok is, nem érdemes megfeledkezni a klasszikus tiramisu receptjéről sem, egyrészt mert ez is nagyon finom, másrészt pedig a többi változatnak is rendszerint ez az alapja, minden más csak kiegészítés. Egy-két plusz hozzávalóval ugyanis tökéletesen megbolondítható ez ínycsiklandó olasz desszert.
Ha már az eredeti recept kerül szóba, nem árt, ha tudunk néhány dolgot ennek a csodás olasz desszertnek a történetéről. A tiramisu (tiramisù) kifejezés azt jelenti: dobj fel! Nem véletlenül: noha ma már létezik koffeinmentes változat is, a klasszikus recept egyik fő összetevője a kiváló minőségű, igazi olasz kávé. Ami pedig az eredetét illeti, többféle legenda is fűződik hozzá, ám ami a legvalószínűbb, hogy
az első tiramisut egy Roberto 'Loli' Linguanotto nevű cukrász alkotta meg 1969-ben, véletlenül, amikor vaníliás fagyit próbált készíteni. Ennek eredményeképpen született meg a ma már világszerte közkedvelt olasz édesség.
Noha a híres mestercukrásztól néhány nappal ezelőtt búcsút kellett vennünk, emléke tovább él ebben az ízletes, krémes desszertben, amit szinte lehetetlen dolog nem szeretni.
És hogy mi a népszerű, világszerte elterjedt sütemény titka? A már említett feketekávén túl kerül bele habosra vert tojássárgája és tojásfehérje, mascarpone - amit semmiképp ne akarjunk tejszínhabbal helyettesíteni, amennyiben az eredeti receptet követjük - és némi szeszes ital is, ami leggyakrabban jó minőségű rum.
A klasszikus tiramisu összetevői:
Elkészítés:
Ahogyan említettük, néhány összetevővel könnyedén feldobható, variálható a már eleve isteni alaprecept. Gyümölcsökkel kombinálva például könnyed, kényeztető nyári desszert lesz belőle, de elkészíthetjük apró kis golyó formájában is, így tökéletes vendégváró falatkák gyanánt tálalhatjuk.
Citromos tiramisu
A citrom frissítő, savanykás íze remekül kiegyenlíti a többi összetevő testes, krémes jellegét és édes ízjegyeit, így nyáron tökéletes alternatíva. További különlegessége ennek a változatnak, hogy sem tojás, sem alkohol nem kerül bele, így ételallergiások, gyerekek és kismamák is biztonsággal fogyaszthatják.
Hozzávalók 12 adaghoz:
Elkészítés:
1. Első lépésként készítsünk citromos cukorszirupot:
A citromokat forró vízben mossuk meg és töröljük szárazra. Reszeljük le a citromhéjat - a fehér részét ne használjuk, mert keserű lesz tőle a desszert. Ezután facsarjuk ki a citromot, a levét, a reszelt héjat, a cukrot és a vizet tegyük egy fazékba, és kb. 5 perc alatt főzzük sziruppá, majd vegyük le a tűzről.
2. Keverjük össze a mascarponét, a citromkrémet, a túrót és a vaníliás cukrot egy tálban. A tejszínt verjük kemény habbá, és óvatosan forgassuk bele a krémbe.
3. Rétegezzük egy nagyobb tálba, vagy több kicsibe. Alulra kerüljön egy kevés krém, majd a babapiskóta, arra öntsünk egy kis szirupot, majd megint egy réteg krém következik, majd a babapiskóta, és így tovább. Befejezésül egy réteg krémet tegyünk a tetejére, és locsoljuk meg a maradék sziruppal.
4. A kész citromos tiramisut fogyasztás előtt pár órán keresztül hagyjuk a hűtőben pihenni.
Tiramisugolyók vendégvárónak
Igazi villámdesszert, ami azonban hűen őrzi magában a klasszikus tiramisu ízjegyeit. Tökéletes választás, ha nem több mint 1 óránk van hátra a vendégek betoppanásáig.
Hozzávalók:
Elkészítés:
Epres tiramisu
Csakúgy, mint a citromos változat, ez az eperrel megbolondított verzió is könnyű, hűsítő desszert lehet a forró nyári napokon.
Hozzávalók:
Elkészítés: