Különleges tiramisureceptek, avagy mutatjuk, hogyan kelthető új életre ez a közkedvelt olasz desszert

tiramisu, gasztro, desszert, eper, lime, golyó
Fotó: Shutterstock/ Liliya Kandrashevich
Vágólapra másolva!
Néhány nappal ezelőtt halt meg a tiramisu megálmodója, Roberto 'Loli' Linguanotto olasz cukrászmester. Megemlékezésképpen hoztunk néhány különleges tiramisureceptet a tiszteletére, amelyet ajánlunk figyelmébe mindenkinek, aki rajong ezért a ínycsiklandó, krémes édességért; természetesen azonban a klasszikus, eredeti recept sem maradhat ki a sorból. Mutatjuk, mi a titka ennek a népszerű, olasz csodadesszertnek, ami miatt világszerte közkedveltté vált.
Vágólapra másolva!

Manapság ugyan elképesztően sokféle különleges tiramisurecept kering az interneten: léteznek epres, málnás, diós, vegán, cukor-tojás-koffein-és tejmentes változatok is, nem érdemes megfeledkezni a klasszikus tiramisu receptjéről sem, egyrészt mert ez is nagyon finom, másrészt pedig a többi változatnak is rendszerint ez az alapja, minden más csak kiegészítés. Egy-két plusz hozzávalóval ugyanis tökéletesen megbolondítható ez ínycsiklandó olasz desszert.

Olasz desszertek, Klasszikus Tiramisu, Különleges Tiramisu
Klasszikus tiramisu
Fotó: Shutterstock

Egy kis történelem

Ha már az eredeti recept kerül szóba, nem árt, ha tudunk néhány dolgot ennek a csodás olasz desszertnek a történetéről. A tiramisu (tiramisù) kifejezés azt jelenti: dobj fel! Nem véletlenül: noha ma már létezik koffeinmentes változat is, a klasszikus recept egyik fő összetevője a kiváló minőségű, igazi olasz kávé. Ami pedig az eredetét illeti, többféle legenda is fűződik hozzá, ám ami a legvalószínűbb, hogy

az első tiramisut egy Roberto 'Loli' Linguanotto nevű cukrász alkotta meg 1969-ben, véletlenül, amikor vaníliás fagyit próbált készíteni. Ennek eredményeképpen született meg a ma már világszerte közkedvelt olasz édesség.

Noha a híres mestercukrásztól néhány nappal ezelőtt búcsút kellett vennünk, emléke tovább él ebben az ízletes, krémes desszertben, amit szinte lehetetlen dolog nem szeretni.

És hogy mi a népszerű, világszerte elterjedt sütemény titka? A már említett feketekávén túl kerül bele habosra vert tojássárgája és tojásfehérje, mascarpone - amit semmiképp ne akarjunk tejszínhabbal helyettesíteni, amennyiben az eredeti receptet követjük - és némi szeszes ital is, ami leggyakrabban jó minőségű rum.

A klasszikus tiramisu összetevői:

  • 6 db tojás (L-es méretű)
  • 1 csomag babapiskóta
  • 50 dkg mascarpone
  • 8 dkg cukor
  • 7 dl hideg feketekávé
  • 5 dkg kakaópor
  • 1 dl rum (opcionális)

Elkészítés:

  1. A tiramisu eredeti receptje szerint első lépésként a tojásokat kettéválasztjuk.
  2. A tojássárgáját habosra kikeverjük a cukorral, hozzáadjuk a rumot, végül pedig a mascarponét, és addig keverjük, míg sima és kissé habos krémet kapunk.
  3. A tojásfehérjéből robotgéppel kemény habot verünk, majd óvatosan belekeverjük a mascarponés krémbe.
  4. Lefőzzük a kávét. Amikor langyosra hűlt, belemártjuk a babapiskótákat úgy, hogy félig átázzanak.
  5. Belehelyezzük a babapiskótákat egy sorban egy kisebb tepsibe vagy üvegtálba. Rásimítjuk a krém felét, erre teszünk még egy réteg kávéba áztatott babapiskótát, és végül a maradék krémmel befedjük.
  6. Minimum 2 órát hűtőszekrényben állni hagyjuk. Közvetlenül a tálalás előtt a tetejére kakaóport szórunk.
     

Különleges tiramisuváltozatok

Ahogyan említettük, néhány összetevővel könnyedén feldobható, variálható a már eleve isteni alaprecept. Gyümölcsökkel kombinálva például könnyed, kényeztető nyári desszert lesz belőle, de elkészíthetjük apró kis golyó formájában is, így tökéletes vendégváró falatkák gyanánt tálalhatjuk.

Citromos tiramisu

A citrom frissítő, savanykás íze remekül kiegyenlíti a többi összetevő testes, krémes jellegét és édes ízjegyeit, így nyáron tökéletes alternatíva. További különlegessége ennek a változatnak, hogy sem tojás, sem alkohol nem kerül bele, így ételallergiások, gyerekek és kismamák is biztonsággal fogyaszthatják.

Hozzávalók 12 adaghoz: 

  • 2 citrom
  • 100 g cukor
  • 120 ml víz
  • 500 g mascarpone
  • 200 g lemon curd, azaz  citromkrém
  • 250 g túró (20%-os)
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 200 ml tejszínhab
  • 250 g babapiskóta

Elkészítés:

1. Első lépésként készítsünk citromos cukorszirupot: 
A citromokat forró vízben mossuk meg és töröljük szárazra. Reszeljük le a citromhéjat - a fehér részét ne használjuk, mert keserű lesz tőle a desszert. Ezután facsarjuk ki a citromot, a levét, a reszelt héjat, a cukrot és a vizet tegyük egy fazékba, és kb. 5 perc alatt főzzük sziruppá, majd vegyük le a tűzről. 

2. Keverjük össze a mascarponét, a citromkrémet, a túrót és a vaníliás cukrot egy tálban. A tejszínt verjük kemény habbá, és óvatosan forgassuk bele a krémbe.

3. Rétegezzük egy nagyobb tálba, vagy több kicsibe. Alulra kerüljön egy kevés krém, majd a babapiskóta, arra öntsünk egy kis szirupot, majd megint egy réteg krém következik, majd a babapiskóta, és így tovább. Befejezésül egy réteg krémet tegyünk a tetejére, és locsoljuk meg a maradék sziruppal.

4. A kész citromos tiramisut fogyasztás előtt pár órán keresztül hagyjuk a hűtőben pihenni.

tiramisu, gasztro, desszert, eper, lime, golyó
Különleges tiramisurecept: citromos
Fotó: Shutterstock/ 2xDP / Shutterstock/ 2xDP

Tiramisugolyók vendégvárónak

Igazi villámdesszert, ami azonban hűen őrzi magában a klasszikus tiramisu ízjegyeit. Tökéletes választás, ha nem több mint 1 óránk van hátra a vendégek betoppanásáig.

Hozzávalók:

  • 25 dkg mascarpone krémsajt
  • 35 dkg darált háztartási keksz
  • 3 ek porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 4 ek erős feketekávé
  • 3 ek holland kakaópor
  • porcukorszórás a tetejére
  • 1 ek konyak, rum vagy 3-4 ek konyak-meggy aroma

Elkészítés: 

  1. A krémsajtot a darált keksszel, a porcukorral, a vaníliás cukorral, a kávéval és a konyakkal összedolgozzuk.
  2. A masszából kézzel gombócokat formázunk, és megforgatjuk a kakaóporban. 1-2 órára hűtőbe tesszük. Porcukrot szórhatunk tetejére.
tiramisu, gasztro, desszert, eper, lime, golyó
Tiramisugolyó, a tökéletes vendégváró
Fotó: Shutterstock/ I Ketut Tamba Budiarsana / Shutterstock/ I Ketut Tamba Budiarsana

Epres tiramisu

Csakúgy, mint a citromos változat, ez az eperrel megbolondított verzió is könnyű, hűsítő desszert lehet a forró nyári napokon.

Hozzávalók:

  • 50 dkg mascarpone
  • 14 dkg cukor
  • 2.5 dl hideg habtejszín
  • 6 dkg porcukor
  • 1 tk vaníliaaroma
  • 1 csomag babapiskóta
  • 1 doboz friss eper
  • 1 ek citromlé
  • 2 dl víz
  • 1 ek keményítő

Elkészítés:

  1. A mascarponét 4 dkg cukorral alaposan kikeverjük.
  2. A habtejszínt a porcukorral és a vaníliaaromával habosra keverjük, majd kis adagokban hozzákeverjük a mascarpone-hoz. Habzsákba töltjük a krémet, és felhasználásig hűtőszekrényben tároljuk.
  3. Az eperszósz készítéséhez az epret, a citromlevet, a maradék cukrot és vizet egy lábosban felforraljuk. Addig főzzük, amíg az eper meg nem puhul. Ekkor a levéből félreteszünk egy keveset, ugyanis a babapiskótákat ebbe fogjuk mártogatni.
  4. A keményítőt kevés vízzel kikeverjük, majd hozzáadjuk az epres szószhoz, és beforraljuk vele. Félretesszük hűlni.
  5. Egy babapiskótát kettétörünk, és belemártjuk  a félretett eperszószba, majd a pohár aljára tesszük. A habzsák segítségével egy adag krémet nyomunk a piskótára, a krémre pedig a készre főzött eperszósz kerül. A sorrendet addig ismételjük, amíg a pohár meg nem telik. A teteje a félretett eperszósz legyen.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!