Tombol a paradicsomszezon, a bokrok roskadoznak a terméstől, a piacon már egészen baráti ára lett a kedvenc zöldségünknek – ami, mint tudjuk, gyümölcs. Itt az ideje, hogy nagyobb mennyiséget rakjunk el belőle télire, hiszen egyfelől olcsóbb – főleg ha a paradicsomot mi magunk termeljük meg –, másfelől tudjuk, mi van benne, és persze, mert a saját kezünk munkáját élvezhetjük minden alkalommal, amikor felbontunk egy üveget! Mutatunk három isteni paradicsombefőzős receptet – plusz egy ráadást!
Ez a legegyszerűbb, hiszen csak át kell törni, passzírozni a megmosott, lecsumázott nyers paradicsomot. A levet 15 percet forraljuk, majd előmelegített üvegekbe töltjük, lekötjük, szárazon kidunsztoljuk.
Vegyünk 5 kiló érett paradicsomot, mossuk meg, szedjük le a szárát és a zöld részeket, majd tördeljük, vágjuk darabokra. Főzzük 20 percig, forrón töltsük, üvegekbe majd szárazon dunsztoljuk ki.
1 kg paradicsomot megmossuk és félbevágjuk. A paradicsomokat egy fazékba tesszük, felöntjük fél liter vízzel, és fedő alatt puhára főzzük. A megfőtt paradicsomokat botmixerrel pürésítjük, majd egy szitán átnyomjuk, hogy kiszűrjük a magokat és a héjdarabokat. A paradicsomlevet visszaöntjük a fazékba, hozzáadjuk a 2 evőkanál cukrot, a ½ dl ecetet és egy csipet sót, majd folyamatos kevergetés mellett addig főzzük, amíg teljesen be nem sűrűsödik.
Nézze meg videón, hogy készül a házi ketchup: