Paradicsombefőzés indul! 3 recept, amit kár lenne kihagyni, amíg tart a szezon

Vágólapra másolva!
Augusztus van, tehát itt az ideje a pardicsombefőzésének! Igen, kicsit pepecs, igen van vele dolog, de egyszerűen nincs jobb annál, mint amikor télen felpattintunk egy üveg magunk készítette paradicsomszószt, paradicsomlevet vagy ketchupot, és azzal készítjük el az ebédet. Íme a három legjobb befőzős recept – és egy ráadás!
Vágólapra másolva!

Tombol a paradicsomszezon, a bokrok roskadoznak a terméstől, a piacon már egészen baráti ára lett a kedvenc zöldségünknek – ami, mint tudjuk, gyümölcs. Itt az ideje, hogy nagyobb mennyiséget rakjunk el belőle télire, hiszen egyfelől olcsóbb – főleg ha a paradicsomot mi magunk termeljük meg –, másfelől tudjuk, mi van benne, és persze, mert a saját kezünk munkáját élvezhetjük minden alkalommal, amikor felbontunk egy üveget! Mutatunk három isteni paradicsombefőzős receptet – plusz egy ráadást!

Ezt a legegyszerűbb elkészíteni
Fotó: Mindmegette

Paradicsomlé: 

Ez a legegyszerűbb, hiszen csak át kell törni, passzírozni a megmosott, lecsumázott nyers paradicsomot. A levet 15 percet forraljuk, majd előmelegített üvegekbe töltjük, lekötjük, szárazon kidunsztoljuk.

Darabolt paradicsom:

Vegyünk 5 kiló érett paradicsomot, mossuk meg, szedjük le a szárát és a zöld részeket, majd tördeljük, vágjuk darabokra. Főzzük 20 percig, forrón töltsük, üvegekbe majd szárazon dunsztoljuk ki.

Tombol a paradicsomszezon - ideje befőzni!
Fotó: Mindmegette

Házi ketchup:

1 kg paradicsomot megmossuk és félbevágjuk. A paradicsomokat egy fazékba tesszük, felöntjük fél liter vízzel, és fedő alatt puhára főzzük. A megfőtt paradicsomokat botmixerrel pürésítjük, majd egy szitán átnyomjuk, hogy kiszűrjük a magokat és a héjdarabokat. A paradicsomlevet visszaöntjük a fazékba, hozzáadjuk a 2 evőkanál cukrot, a ½ dl ecetet és egy csipet sót, majd folyamatos kevergetés mellett addig főzzük, amíg teljesen be nem sűrűsödik.

Nézze meg videón, hogy készül a házi ketchup:

 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!