A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
5
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
HUNMagyarország
10:35VízilabdaVesztes SF 1-Vesztes SF 2
HUNMuszukajev Iszmail
12:10BirkózásIslam Dudaev-Iszmail Muszukajev
NyílNyíl

Nem hiszi el, hol főzték tavaly a legtöbb sört a világon

Vágólapra másolva!
2023-ban Kína lett a világ legnagyobb sörgyártó országa egy friss jelentés szerint. Több mint másfélszer annyi sört főztek, mint a második helyen álló Egyesült Államokban.
Vágólapra másolva!

Valamennyi más országot megelőzve, 2023-ban Kína gyártotta a világon a legtöbb sört – derül ki BarthHaas Report nevű friss elemzésből, ami a legnagyobb sörgyártó országok teljesítményét vizsgálja a sörelőállítás agráriumot érintő vonatkozásaival együtt. A jelentés alapján a Statista összesíti, 2023-ban

Kína 360 millió hektoliter sört főzött, ami jóval több, mint második helyen álló Egyesült Államok teljesítménye, ahol tavaly 193 millió hektoliter sör készült (1 hektoliter 100 liternek felel meg).

A dobogó harmadik helyét Brazília foglalja el, közel 148,9 millió hektoliterrel.

sör, csapolás, illusztárció
Tavaly csökkent a világ sörtermelése (illusztráció)
Fotó: Shutterstock

A listán más, a sörgyártás szempontjából érdekes országneveket is látni. A negyedik helyen Mexikó áll 142 millió hektoliterrel. Németország ötödik helyezése közel 85 millió hektoliter sörrel talán nem meglepő, a kilencedik helyre viszont a régóta az élvonalban szereplő Lengyelország érkezett 36 millió hektoliter sörrel, míg a tizedik helyen Dél-Afrika áll 35 millió hektoliterrel. 

Közöttük a hatodik helyen Oroszország (83,4 millió hektoliter), a hetedik helyen Japán (45,3), míg a nyolcadik helyen Spanyolország (41,3) áll. 

2023-ban a sörgyártás globális teljesítménye csökkent: a 2022-es adathoz képest 17 millió hektoliterrel kevesebb, 1,88 milliárd hektoliter sör készült világszerte.

A kontinensek összesített adatait vizsgálva kiderül az is, hogy tavaly a sörgyártás Európában némileg visszaesett: 9 millió hektoliterrel kevesebb sör készült, mint 2022-ben. 

Az amerikai kontinensen is visszaesést látni, tavaly 7,2 millióval kevesebb hektoliter sör készült ott. Ehhez az adathoz érdemes megemlíteni, hogy Dél-Amerika és Közép-Amerika együttesen kb. 2,7 millió hektoliterrel több sört gyártottak, mint azelőtt, miközben az Egyesült Államokban a mennyiség kb. 9,9 millióval csökkent.

Ázsia országaira tekintve vegyes a kép: Indiában és Kambodzsában nőtt az előállított sör mennyisége, de Dél-Koreában, Thaiföldön, Kazahsztánban, és még a csúcstartó Kínában is csökkent kb. 1 millió hektoliterrel.

2023-ban ugyanakkor számos afrikai országban jelentős növekedést mértek. A kontinens egészén 4,6 millió hektoliterrel több sör készült, mint tavaly. A sörgyártásban a legjelentősebb mennyiségi növekedést Dél-Afrikában, Etiópiában és Kamerunban regisztrálták.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!