A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Nem a Sport szelet az első édesség, ami megszűnik: Ön ismeri ezeket a retró csokikat?

Vágólapra másolva!
Az elmúlt évtizedek során számos csoki megszűnt vagy megváltozott, egy valami azonban állandó volt: a Sport szelet. Azonban az ikonikus csoki gyártója nemrég úgy döntött, hogy befejezi a klasszikus, ezüstfóliás Sport szelet árusítását, így 70 év után nemsokára már nem lehet majd kapni a boltokban.
Vágólapra másolva!

A Mondelez befejezi a klasszikus Sport szelet gyártását és ezzel a magyar édességipar egy kiemelkedő szakasza zárul le. Az ezüstfóliás, pici Sport szelet 1953-ban, a Népstadion megnyitóján debütált és nagyon hamar rendkívül népszerű csokoládévá vált, amely évtizedeken keresztül minden boltban megtalálható volt. Ugyan a Sport szelet márka nem szűnik meg, ez a meghatározó változat már nem lesz kaphat. 

A gyártó azzal indokolta a klasszikus Sport szelet megszűnését, hogy nem modern és nem is fenntartható az alumíniumcsomagolású csokoládé, ám a kivezetésével sokak kedvenc édessége búcsúzik.

A Sport szelet ezen változata azonban nem az első és valószínűleg nem is az utolsó olyan csoki, ami megszűnik éppen ezért a Mindmegette összegyűjtött pár olya csokit, amely egykor nagyon népszerű volt, ma már azonban kevesen emlékeznek. 

Kajla csoki (és a Maci)

A Kajla csokira sokan emlékezhetnek, azonban ezek az emlékek valószínűleg nem mindekinek pozitívak. A Budapesti Csokoládégyár ötlete volt, hogy Dargay Attila figuráját, a Pajtás újságnak készített kutyát, Kajlát csokipapírra helyezzék. A csoki inkább volt nugát mint csokoládé és az ára nagyon kedvező volt. A kedvelt csoki idővel eltűnt, azonban a Bonbonetti pár évvel ezelőtt felélesztette és párt is kapott, a Macit (Maci Laci).

csokoládé, chocolate
Képünk illusztráció
Fotó: Pixabay

Háztartási csokoládé

A háztartási kekszet szinte mindenki ismeri és kedveli még ma is, azt azonban csak kevesen tudják, hogy régen létezett háztartási csokoládé is, ami egyszerű és kedvező áru termék volt, amit elsősorban sütés során használtak fel.

Mókus csoki

A Mókus és a Kismackó csoki volt régen a gyerekek kedvence, mivel kicsik voltak és a nevük is tetszett a gyerekeknek, így a szülők is előszeretettel adták a gyerekeiknek jutalom gyanánt. A Mókus pisztáciás csoki, a Kismackó pedig kakaós ostyaszelet volt.

Ízesített krémcsokoládék

Az édességet kedvelők nagy örömére az ízesített krémcsokoládé számos ízben volt kapható, létezett ananászos, mazsolás, meggyes, málnás, mogyorós és kávés is. Ezek közül a legemlékezetesebb volt az ananászos, melynek a különleges plakátja - rajta az afro-amerikai nővel és ananásszal - is beleégett az emberek emlékezetébe. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!