A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Így ellenőrizheti könnyen, hogy átsült-e a csirke

Vágólapra másolva!
A nem megfelelően hőkezelt csirkehús számos veszélyt rejthet magában, beleértve az ételmérgezést, súlyosabb esetekben akár halálos fertőzéseket is. Különösen igaz ez nyáron, a legnagyobb kánikula idején, ezért fontos, hogy ilyenkor legyünk fokozottan körültekintőek. Mutatunk egy okos trükköt, melynek segítségével egyszerűen, felvágás nélkül ellenőrizhetjük, hogy jól átsült-e a csirke.
Vágólapra másolva!

A csirke sok egészséges étrend alapköve, ám elkészítése némi aggodalomra adhat okot. Ha ugyanis nincs kellőképpen hőkezelve, veszélyes betegségeket okozhat.

A TikTok-on megjelent egy új trend, melyben a felhasználók megosztják a nem megfelelően átsütött csirkehússal kapcsolatos félelmeiket. Nevet is adtak a jelenségnek: csirkefóbiaként emlegetik. A posztok vírusszerűen kezdtek terjedni, előfordult, hogy egy-egy „csirkefóbia” hashtaggel ellátott bejegyzés több, mint 70 millió megtekintést kapott.

csirkemell, nyers, gasztro, hús, illusztráció
Fotó: Andrey Starostin / Shutterstock/ Andrey Starostin

Volt olyan felhasználó, aki megjegyezte, hogy 

a csirkehússal kapcsolatos bizalmatlansága odáig fajult, hogy ma már vegán étrendet követ.

Egy @chandlermarieking nevű felhasználó 21 millió megtekintést ért el az egyik posztjával, melyben elmondta, hogy az ő vendégei nem fognak egyben sült csirkemellet látni az asztalon, ugyanis 

kényszerét érzi annak, hogy összevágja, és minden egyes darabját alaposan megvizsgálja, mielőtt még felszolgálná.

Azonban valóban a szeletelés lenne a legjobb módja annak, hogy meggyőződjünk róla, valóban fogyasztható-e már a hús? A csirkefóbia jelensége sokkal régebb óta létezik, mint ez a videóválogatás. Egy 2020-as Reddit-bejegyzésből kiderült, milyen módszereket vetnek be a felhasználók az ételmérgezés elkerülése érdekében.

Az egyik elterjedt, és igen hatásos módszer, ha hőmérővel ellenőrizzük a hús belső hőmérsékletét. Ha az kevesebb, mint 73,8 fok, vissza kell tennünk a sütőbe, vagy a serpenyőbe, mert még nincs fogyasztásra kész állapotban.

Bár sokan azt gondolják, érdemes megmosni a nyers csirkehúst feldolgozás előtt, ahogyan egy korábbi cikkünkben mi is megírtuk, inkább ne tegyük. Ugyanis ahelyett, hogy eltvolítanánk róla a baktériumokat, azok átterjednek a konyha többi felületére is. Ezzel szemben a mosatlan csirkehús miatt nem kell aggódnunk: a sütés-főzés során belőle a kórokozók, feltéve, ha ügyelünk a megfelelő hőmérsékletre.

Sokan túlsütik a csirkét, hogy véletlenül se maradjon nyers a belseje, azonban ez tönkreteheti annak élvezeti értékét, hiszen száraz és rágós lesz emiatt a hús.

Ez a csirke minden bizonnyal szépen átsült, mi is megkóstolnánk!
Fotó: Shutterstock/Marian Weyo

Vannak azonban, akik más módszerre esküsznek: késsel belevágunk a hús tetejébe, és ellenőrizzük a szaft színét. Ha az tiszta, a csirke fogyasztható. Sokat elárul a hús színe is: ha egységes, fehér színű, valószínűleg jól átsült. Azonban ezek nem elég megbízható módszerek, ugyanis a kórokozók aktívak maradhatnak annak ellenére, hogy a hús látszólag jól átsült.

Ezért ha biztosra szeretnénk menni, inkább a hőmérős módszert kövessük. Ezt egy 2020-as tanulmány is kimutatta.

 A vezető szerző, Dr. Solveig Langsrud szerint 

ezt a módszert alkalmazniuk kellene az éttermi dolgozóknak is, ezért bűnudat és szégyenérzet nélkül küldjük vissza a húst, ha azt tapasztaljuk, hogy az nem sült át rendesen.

 Bár egyesek kínosnak érzik, azonban ennyi kellemetlenséget megér, hogy egészségesek maradjunk, és elkerüljük a veszélyes vagy akár halálos kórokozókat.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!