A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Szilvás receptek: sokféle remek étel készíthető a szupergyümölcsből

Vágólapra másolva!
Friss és nem is drága gyümölcs a szilva. Szilvás receptek finomságokhoz alighanem a legtöbb család szekrényében akadnak, és valóban: a nyári-őszi időszak egyik sztárgyümölcse rendkívül sokoldalúan felhasználható.
Vágólapra másolva!

A szilva nemcsak magában, szedés után finom, hanem süteményben, csirkemellel sütve és sokak szerint persze pálinkaként is. Szilvás receptek alapján sós és édes, hideg és meleg finomságok is egyaránt készíthetők. S bár a szilvás gombóc megérdemelten sokak kedvence, ahogy a szilvás pite vagy önmagában az aszalt szilva, ha azt halljuk, hogy szilvaleves vagy szilváspite-recept, azok mellett nem érdemes szó nélkül elmenni.

szilvás receptek
Szilvás receptek: a nyár második felétől már érdemes konyhai alapanyagként tekinteni a szilvára, a nyár sztárgyümölcsére
Fotó: Unsplash / Jakub Kapusnak

Szilvás receptek a szilvaszezonra

A szilvafajták sokak örömére nem véletlenül különböznek, s bár egy szilvás sütemény alapja aszalt szilva vagy akár ringló szilva is lehet, érdemes a konyhánkba a gazdag választékból a számos szilva fajta közül olyat választani, ami megfelel a magunk és a család ízlésének. 

A szilvás receptek internetes gyűjteménye sosem végleges, mindig kerülnek bele újabb finomságok elkészítési leírásai. A szilvás receptek iránti érdeklődést az is növeli, hogy újra népszerűek a "szedd magad szilva"-helyszínek, ahol a gyümölcsöt magunknak gyűjthetjük be. Lássuk, hogy a fahéjas szilvaleves vagy épp a nagymama szilvás gombóc receptje alapján készült ételeken túl miket készíthetünk még szilvából!

Szokatlan, de tökéletes párosítás: grillezett csirkemell szilvával

A Mindmegette oldala a legjobb szilvás receptek gyűjteménye, onnan közöljük az alábbit is:

Hozzávalók a szilvából készült mázhoz:

  • 35 dkg szilvalekvár
  • 2 dl víz
  • 5 dkg cukor
  • 1 db chili
  • 2 db csillagánizs
  • 1 tk só
  • 1 db citrom kifacsart leve
  • 2 ek kukoricaliszt

A csirkemellhez:

  • 2 db csirkemellfilé
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint

A szilvás receptek közül ennek kiemelkedően egyszerű az elkészítése. Mutatjuk a lépéseket:

  1. A chilit apróra kell vágni, majd a citrom levét kifacsarni.
  2. A bevezető művelet után egy kis lábosba kanállal tegyük bele a szilvalekvárt, majd adjuk hozzá nagyjából a víz kétharmadát, a cukrot, a chilit, a csillagánizst, a sót. Ne felejtsük el a citromlevet. A keveréket főzzük fel, és a forrástól számított 5 percen keresztül kevergetve hagyjuk, hogy teljesen elkészüljön.
  3. A kukoricaliszt duzzasztásához 2 evőkanál vízre lesz szükség. A víz maradékát hozzáöntve keverjük el, majd az egészet adjuk a szilvalekvárhoz. Ezt a műveletet további 5 perc főzési idő követi, ne felejtsük el közben folyamatosan keverni. A máz sűrűsége függ a szilvalekvár állagától is. Az állagon kevés víz vagy lekvár pótlólagos hozzáadásával tudunk változtatni.
  4. A csirkemellel egyszerű a dolgunk: az egész csirkemelleket 2-2 részre vágjuk. Ne felejtsük el sózni és borsozni azokat! A sütéshez használjunk grillsütőt vagy serpenyőt, utóbbinál enyhén olajozzuk meg a sütőedényt. Páccal kenegessük és forgassuk sütés közben.
  5. Tálalásnál átlósan ujjnyi vastag szeleteket vágunk a csirkéből. Kiválóan megy hozzá a párolt rizs, de a köret készülhet grillzöldségekből is.
szilvás receptek
Szilvás receptek: könnyű és ízletes finomság a szilvával készült grillezett csirkemell
Fotó: Mindmegette

Extra gyümölcsleves, amit érdemes szilvából készíteni

A legfinomabb szilvaleves persze mindenkinek mást jelenthet, és az is biztos, hogy a szilvás receptek illetve a szilvás gyümölcsleves-receptek között bőven akadnak olyanok, melyek más gyümölcsből is készíthetők. Az alábbi extra gyümölcsleves elkészítését azonban különleges összetevője miatt szilvából ajánljuk:

Ehhez a finom leveshez a szilvákat meg kell mosni, majd magozni, és egy fazékba gyűjteni (esetleg aszalt szilva is használható). Használjunk friss gyömbért, amit hámozzunk meg. A szilvát annyi vízzel öntsük fel, hogy néhány néhány cm-rel ellepje, majd jöhet a cukor, a citrom vékonyan hámozott héja, a fahéjdarabkák, valamint a nagyobb darabokra vágott friss gyömbér. 

Forrás után közepes lángon 2-3 perc főzési idő elegendő, majd a vörösboros szilvás receptek legfontosabb része szerint, ilyenkor jöhet a vörösbor, melyet kevergetéssel adunk hozzá.

Ekkor kerül bele a kevés hideg vízzel simára kevert keményítő. Innentől még 4-5 perc a főzési idő. A tűzről levéve, ha már nem forró, a levest hűtőben kell hűteni. Amíg hűl, hideg habtejszínt habfixálóval kemény habbá verünk, majd porcukrot és őrölt fahéjat adunk hozzá. Tálaláskor a hideg, szilvából készült gyümölcslevest ezzel a fahéjás habgaluskával díszítjük és tesszük még finomabbá.

Hozzávalók listája (ízlés és igény szerinti mennyiségben): friss szilva, cukor, citrom, fahéj, friss gyömbér, vörösbor, étkezési keményítő, tejszín, habfixáló, porcukor, őrölt fahéj.

szilvás receptek
Szilvás receptek: a gyümölcslevesek nagyon finomak a nyári melegben, a fenti recept pedig egy különleges szilvás változat elkészítését írja le (illusztráció)
Fotó: Shutterstock / Shutterstock

Szilvás pite és őszi szilvás lepény

Ajánlónkban a szilvás receptek közül válogatva a kevert szilvás pite népszerű desszertjéhez, illetve a sokak által csak bögrés szilvás kevert néven ismert süteményhez hasonló puha szilvás sütemény receptjét közöljük.

Ehhez az egyszerű, de nagyon finom, a szilvás pite készítéséhez hasonló sütihez a következő hozzávalókra van szükség:

  • 35 dkg liszt
  • 1 csom. sütőpor
  • 15 dkg cukor
  • 1 csom. vaníliás cukor
  • 2 pohár joghurt
  • 3 db tojás
  • 1,5 dl olaj
  • 6 szem szilva (aszalt szilva használata ehhez az ételhez nem ajánlott)

Ez a szilvás lepény recept hamar elkészíthető, és garantáltan sikert aratunk majd vele.

  1. Fogjunk egy tiszta konyhai tálat, amibe szitáljuk bele a lisztet, s keverjük el benne a sütőport. Ekkor kell hozzáadnunk a cukrot és a vaníliás cukrot is.
  2. A keverés után kerül bele a joghurt, a tojás, és ne feledkezzünk meg az olajról sem, hogy a sütésnél a várt eredményt kapjuk. A tésztát alaposan keverjük el, erre ne sajnáljuk az időt.
  3. Ha már a keverés végén járunk, érdemes a sütőt előmelegíteni, az ideális sütési hőmérséklet 175 Celsius fok.
  4. Vegyünk elő sütőpapírt, akár tepsiben, akár formában sütünk, azt mindenképpen béleljük ki.
  5. A szilvát mosással, kettévágással, magozással készítjük elő, majd kisebb darabokra vágva rászórjuk a gyümölcsdarabokat a tészta tetejére.
  6. A tészta kb. 35-40 perc alatt sül készre, de tűpróbával ellenőrizzük, hogy a közepe is megfelelően átsült-e ha a tészta nem ragad, a sütemény kész, kockára vágva, porcukorral megszórva tálalható!

Ha pedig egy igazi őszi slágersüteményt szeretnénk elkészíteni, úgy az alábbi, mákkal készült szilvás lepény elkészítéséről szóló receptvideót ajánljuk. Jó étvágyat a szilvás receptek alapján készült finomságokhoz!

 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!