A szilva nemcsak magában, szedés után finom, hanem süteményben, csirkemellel sütve – és sokak szerint persze pálinkaként is. Szilvás receptek alapján sós és édes, hideg és meleg finomságok is egyaránt készíthetők. S bár a szilvás gombóc megérdemelten sokak kedvence, ahogy a szilvás pite vagy önmagában az aszalt szilva, ha azt halljuk, hogy szilvaleves vagy szilváspite-recept, azok mellett nem érdemes szó nélkül elmenni.
A szilvafajták sokak örömére nem véletlenül különböznek, s bár egy szilvás sütemény alapja aszalt szilva vagy akár ringló szilva is lehet, érdemes a konyhánkba a gazdag választékból a számos szilva fajta közül olyat választani, ami megfelel a magunk és a család ízlésének.
A szilvás receptek internetes gyűjteménye sosem végleges, mindig kerülnek bele újabb finomságok elkészítési leírásai. A szilvás receptek iránti érdeklődést az is növeli, hogy újra népszerűek a "szedd magad szilva"-helyszínek, ahol a gyümölcsöt magunknak gyűjthetjük be. Lássuk, hogy a fahéjas szilvaleves vagy épp a nagymama szilvás gombóc receptje alapján készült ételeken túl miket készíthetünk még szilvából!
Szokatlan, de tökéletes párosítás: grillezett csirkemell szilvával
A Mindmegette oldala a legjobb szilvás receptek gyűjteménye, onnan közöljük az alábbit is:
Hozzávalók a szilvából készült mázhoz:
A csirkemellhez:
A szilvás receptek közül ennek kiemelkedően egyszerű az elkészítése. Mutatjuk a lépéseket:
A legfinomabb szilvaleves persze mindenkinek mást jelenthet, és az is biztos, hogy a szilvás receptek illetve a szilvás gyümölcsleves-receptek között bőven akadnak olyanok, melyek más gyümölcsből is készíthetők. Az alábbi extra gyümölcsleves elkészítését azonban különleges összetevője miatt szilvából ajánljuk:
Ehhez a finom leveshez a szilvákat meg kell mosni, majd magozni, és egy fazékba gyűjteni (esetleg aszalt szilva is használható). Használjunk friss gyömbért, amit hámozzunk meg. A szilvát annyi vízzel öntsük fel, hogy néhány néhány cm-rel ellepje, majd jöhet a cukor, a citrom vékonyan hámozott héja, a fahéjdarabkák, valamint a nagyobb darabokra vágott friss gyömbér.
Forrás után közepes lángon 2-3 perc főzési idő elegendő, majd a vörösboros szilvás receptek legfontosabb része szerint, ilyenkor jöhet a vörösbor, melyet kevergetéssel adunk hozzá.
Ekkor kerül bele a kevés hideg vízzel simára kevert keményítő. Innentől még 4-5 perc a főzési idő. A tűzről levéve, ha már nem forró, a levest hűtőben kell hűteni. Amíg hűl, hideg habtejszínt habfixálóval kemény habbá verünk, majd porcukrot és őrölt fahéjat adunk hozzá. Tálaláskor a hideg, szilvából készült gyümölcslevest ezzel a fahéjás habgaluskával díszítjük és tesszük még finomabbá.
Hozzávalók listája (ízlés és igény szerinti mennyiségben): friss szilva, cukor, citrom, fahéj, friss gyömbér, vörösbor, étkezési keményítő, tejszín, habfixáló, porcukor, őrölt fahéj.
Ajánlónkban a szilvás receptek közül válogatva a kevert szilvás pite népszerű desszertjéhez, illetve a sokak által csak bögrés szilvás kevert néven ismert süteményhez hasonló puha szilvás sütemény receptjét közöljük.
Ehhez az egyszerű, de nagyon finom, a szilvás pite készítéséhez hasonló sütihez a következő hozzávalókra van szükség:
Ez a szilvás lepény recept hamar elkészíthető, és garantáltan sikert aratunk majd vele.
Ha pedig egy igazi őszi slágersüteményt szeretnénk elkészíteni, úgy az alábbi, mákkal készült szilvás lepény elkészítéséről szóló receptvideót ajánljuk. Jó étvágyat a szilvás receptek alapján készült finomságokhoz!