Alkoholmentes italok: józan szórakozás vagy veszélyes belépő a függőségek világába?

sör, csapolás, illusztárció
Tavaly csökkent a világ sörtermelése (illusztráció)
Vágólapra másolva!
Az utóbbi néhány évben egyre többféle szeszes ital elérhető alkoholmentes változatban is. Ám az alkoholmentes italok térhódítása számos veszélyt is rejthet magában: egyre több fiatal veszi ezeket, hogy aztán később, amint megtehetik, rászokhassanak a valódi alkoholra.
Vágólapra másolva!

Napjainkban valóságos kultúrája van az alkoholmentes italok fogyasztásának, ebből következik, hogy ma már számtalan fajta szeszesitalnak megtalálható az alkoholmentes változata is a boltok polcain. Míg korábban csak 1-2 féle alkoholmentes sörrel találkozhattunk az üzletekben, az utóbbi években azt tapasztalhattuk, hogy már szinte minden ismertebb sörmárka piacra dobta a saját alkoholmentes sörét, sőt, bizonyos márkák többféle ízben kapható, gyümölcsös alkoholmentes söröket is bevezettek, hogy ezzel még szélesebb vásárlói kört építsenek ki maguknak, akár a fiatalabb korosztályból is. Ezek ma már a legtöbb üzletben és szórakozóhelyen elérhetők, sőt, egyes kocsmákban alkoholmentes csapolt sörrel is találkozhatunk.

alkoholmentes italok, sör, csapolás, illusztárció
Ma már a legtöbb kocsmában is kaphatók alkoholmentes italok
Fotó: Shutterstock

Nem beszélve arról, hogy ma már nemcsak alkoholmentes sör létezik, hanem

alkoholmentes bor, pezsgő, cider, sőt néhány fajta rövidital is, például alkoholmentes gin, rum, vodka vagy whiskey, a legtöbb bárban pedig alkoholmentes koktélok is kaphatók.

Ezeket gyakran "virgin cocktail"vagy "mocktail" néven találhatjuk az itallapon. Az alkoholmentes italok térhódításának köszönhetően pedig akár kiskorúak vagy autóval közlekedők is bátran koccinthatnak a barátaikkal anélkül, hogy lerészegednének. Mindez szinte már túl szép, hogy igaz legyen, ezért érdemes alaposabban utánajárni, hogy valóban olyan biztonságos-e az alkoholmentes italok fogyasztása, mintahogyan azt elsőre gondolnánk.

Miért lehet veszélyes az alkoholmentes italok fogyasztása?

Az alkohol káros hatásai szinte mindenki számára ismertek, azonban szükséges lehet-e az alkoholmentes italok korlátozása? Bármilyen meglepő, de igen, több szempontból is:

  1. Az egyik ok, hogy ma már rengeteg kiskorú fogyasztja ezeket, hiszen  legtöbb helyen korhatár nélkül elérhetők. Azonban az alkoholmentes italokat fogyasztó fiatalok később, amint megtehetik, nagy eséllyel szoknak rá a valódi alkoholt is tartalmazó sörre, borra és röviditalokra, sőt, egy japán kutatás eredményei szerint a cigarettára, illetve a kábítószerekre is. Így alkoholmentes italok fogyasztása fiatalkorúaknál előszobája lehet a későbbi alkoholizmusnak és egyéb káros függőségeknek.
  2. Akik pedig korábban alkoholbetegségben szenvedtek, ám terápia segítségével sikerült letenniük az italt, azok tudják, milyen nehéz kitartani a józanság mellett: akár egyetlen korty szeszes ital hatására is könnyű visszaesni. Azonban az alkoholmentes sör is kiválthatja a visszaesést, épp amiatt, mert felidézik az igazi, alkoholos italok ízvilágát, azonban nem hozzák az alkoholtól várt hatást, azaz nem elégítik ki a függőséget.
  3. Mindannyian tudjuk, hogy az alkoholos italok növelhetik az elhízás, a cukorbetegség és a különféle anyagcserebetegségek kockázatát, azonban az alkoholmentes italokra is vonatkozik ugyanez: mivel a legtöbb esetben rendkívül kalóriadúsak, és rengeteg gyorsan felszívódó szénhidrátot tartalmaznak, nem sokkal jobbak, mint az alkoholos társaik. Az ízesített verziók ráadásul még hozzáadott cukrot is bőven tartalmaznak. Ha pedig valaki egész fiatalon rászokik, annál hamarabb kell számolnia a kellemetlen, és sok esetben igen veszélyes szövődményekkel.
  4. Kevesen tudják, de az alkoholmentes italok többsége nem száz százalékban alkoholmentes, ugyanis sörélesztők óhatatlanul termelnek valamennyi alkoholt. A gyártástechnológiával próbálják ennek mennyiségét minimalizálni. Egy átlag "alkoholmentes" sör 0,5% alkoholt tartalmaz, bizonyos fajták azonban túllépik ezt a határt. 
Alkoholmentes italok, sör, függőségek, alkoholizmus
Az alkoholmentes italok fogyasztása egyenes út lehet a későbbi alkoholizmus felé?
Fotó: Connect Images via AFP

Az alkoholos italok előnyei

Természetesen nem kell az alkoholmentes italokat démonizálni sem, épp ellenkezőleg: megvan a maguk helye a felelősségteljes, mértéktartó szórakozásban. Gondolva itt arra, hogy 

ha már megittunk 1-2 sört egy társaságban, de szeretnénk folytatni az iszogatást akár a hangulata miatt, akár azért, mert jól esik a sör íze, dönthetünk úgy, hogy az este hátralévő részében alkoholmentes sört fogyasztunk.

Így anélkül élvezhetjük tovább az estét, hogy tartanunk kellene a részegség vagy a másnaposság kellemetlen velejáróitól. Jó választás lehet akkor is, ha kocsival érkeztünk, viszont nem szeretnénk lemondani egy közös koccintásról. 

Azonban fontos, hogy - csakúgy, mint az alkoholos változatokat - ezeket is 

csak alkalmanként, mértékkel fogyasszuk, ugyanis attól, hogy nem rúgunk be tőlük, még lehetnek egyéb, kellemetlen következményei,

ahogy említettük, puffaszt, hizlal, sőt akár a cukorbetegség kialakulásához is hozzájárulhat az alkoholmentes italok fogyasztása, amennyiben túlzásba visszük.

Kiskorúak, illetve korábban alkoholfüggőségben szenvedők azonban jobb,ha kerülik ezeket, hiszen - ahogy írtuk - hozzájárulhat az alkoholfüggőség kialakulásához, illetve a visszaeséshez.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!