Amikor szóba kerül a cékla felhasználása, szinte mindenkinek az üveges savanyúság ugrik be, amit pörköltek, paprikások, egyéb húsételek mellé kínáltak az óvodai vagy iskolai menzákon. Így viszont nem mindenki szereti, és valljuk be, hosszú távon elég unalmassá válhat. Jó hír azonban, hogy ennél jóval izgalmasabb, finomabb és egészségesebb formában is el lehet készíteni, ami sokrétű és ízletes alternatívát kínál minden korosztálynak, és még a finnyás gyerekek is lelkesen fogyasztják majd.
Bár sokan kategorikusan kijelentik, hogy nem kedvelik a céklát, érdemes kísérletezni vele és minél változatosabban elkészíteni, hiszen könnyen lehet, hogy savanyúságként és nyersen fogyasztva nem a kedvencünk, azonban egy ízletes, pikáns fűszerezésű céklakrémleves vagy egy ínycsiklandó, olaszos tésztaétel formájában már annál inkább elnyeri a tetszésünket. Az interneten ma már számos egészséges cékla recept található, bátran válogassunk ezek közül.
Készülhet belőle például finom, színes őszi saláta, ami más idényzöldségekkel - például sütőtökkel, sárgarépával, vagy hagymafélékkel - kombinálva igazi immunerősítő vitaminbomba a szervezet számára,
amire különösen nagy szükségünk van most, hogy beköszöntöttek a hűvösebb napok. Némi fetasajttal és magvakkal, esetleg csicseriborsóval könnyedén feldobhatjuk, és kiadósabbá tehetjük. Így már akár egy könnyebb ebédként vagy vacsoraként is megállja a helyét. Azonban laktató, kiadós egytálételekben, rakott fogásokban is remek összetevő, nem beszélve a szláv területeken népszerű céklalevesről, a borcsról, ami sokak fülének ismerősen csenghet.
Sütőben vagy airfryerben sütve, izgalmas fűszerezéssel pedig ínycsiklandó diétás köretet készíthetünk belőle,
jó hír diétázóknak, hogy a sült cékla jóval kalóriaszegényebb, egészségesebb és finomabb is, mint a bő olajban úszkáló sült krumpli.
Ha pedig nassolnánk valamit, de szeretnénk elkerülni az egészségtelen, előre csomagolt bolti rágcsálnivalókat,
mit szólnánk egy sütőben sült, ropogós céklachipshez?
Amellett, hogy egészséges, és finom, még pofonegyszerű elkészíteni is.
Ha nem szívesen fogyasztunk felvágottakat, májkrémeket, konzerveket, remek alternatíva lehet
egy ízletes, vegetáriánus szendvicskrém céklából, melyet összekeverhetünk joghurttal vagy fetasajttal, de feldobhatjuk vele akár a humuszt is.
Az így kapott krémet azonban nemcsap pirítósra kenhetjük, remek mártogatósként is funkcionálhat, ez esetben hasábokra vágott zöldségeket és tortillachipset kínálhatunk hozzá.
Bár a cékla hivatalosan a zöldségek közé sorolható,
édeskés íze miatt isteni desszerteket is készíthetünk belőle, különösen jól passzol az íze az étcsokoládés sütemények tésztájához, például a brownie-hoz.
Emellett frissítő, egészséges italok, limonádék, teák és turmixok is készülhetnek céklából, minden a tálaláson és a fűszerezésen múlik.
Talán nem árulunk el sok újat azzal, hogy a cékla nemcsak finom és sokoldalú zöldség, de elképesztően egészséges is, számos gyógyhatása ismert, pozitív tulajdonságait napestig sorolhatnánk. Ráadásul hihetetlenül olcsó, mindenki számára elérhető, vitamindús alapanyag.
Több fajtája ismert: fehér, csíkos és lila cékla is, talán az utóbbi a legelterjedtebb és legízletesebb.
A cékla tele van antioxidánsokkal, ásványi anyagokkal, sok vasat, folsavat, kalciumot, magnéziumot tartalmaz, de bővelkedik C-és B-vitaminokban is.
Vashiányos vérszegénység, fáradékonyság esetén ezért különösen ajánlott a fogyasztása, emellett erősíti az immunrendszert a hideg őszi-téli hónapokban is.
Fiatalon tartja a szervezetet, és segít a rákos betegségek megelőzésében is, rendszeres fogyasztása szépíti a bőrt, ráadásul nemcsak fizikailag, de szellemileg is fitten tart, fontos szerepe van az időskori demencia, az Alzheimer-kór megelőzésében.
Jó hatással van az emésztésre, gyorsítja az anyagcserét, így székrekedés ellen nagyszerű gyógyír, és mivel rendkívül kalóriaszegény, és hatékonyan égeti a zsírt, fogyókúrázók, diétázók számára is hasznos segítőtárs.
Csökkenti a vérnyomást, és szíverősítő hatása is ismert.
Méregtelenítő-illetve immunerősítő hatása miatt érdemes néhány napon keresztül kúraszerűen friss céklalevet fogyasztani.
Ez a kellemes, frissítő ízű ital otthon is könnyedén elkészíthető turmixgép, illetve gyümölscentrifuga segítségével.
Ahogyan már említettük, a cékla elképesztő sokrétű zöldségféle, amely ezerféleképpen felhasználható. Példaképpen hoztunk is néhány receptet, amelyek egyszerűen, villámgyorsan elkészíthetők, és hihetetlenül finomak, így az egész család kedvencei lehetnek.
Fűszeres céklakrémleves
Ez a keleties ízvilágú, melengető leves különösen jól esik a hideg, komor őszi napokon.
Hozzávalók:
Elkészítés:
Céklás brownie
A közkedvelt csokis desszert egészségesebb változata, amelybe némi cékla is kerül.
Hozzávalók:
A szóráshoz:
1ek nyírfacukros porcukor
Elkészítés:
A végére pedig egy videó, amelyből elleshetjük egy finom, és nagyon egyszerű tésztaétel elkészítésének fortélyait, melynek főszereplője a cékla. A videóban parmezánnal megszórva tálalják, mi azonban kiegészíthetjük különféle plusz hozzávalókkal: kecske-vagy fetasajttal, rukkolával vagy diófélékkel is nagyon finom.