A cékla titkai

Beetroot,Fresh,Harvest,In,Garden.,Bunch,Of,Freshly,Harvested,Raw
Fotó: Shutterstock
Vágólapra másolva!
A céklafogyasztás sokak számára egyenlő azzal, hogy pörköltek mellé fogyasztják savanyúság formájában. Egészségtudatosabb embereknek esetleg még a préselt céklalé juthat eszébe a cékla felhasználása kapcsán. A vöröses gumók azonban ennél sokkal több lehetőséget rejtenek magukban, készülhet belőle frissítő, méregtelenítő ital, diétás köret, ízletes, olaszos tésztaétel, de még desszert is, jótékony hatásairól pedig ódákat lehetne zengeni. Mutatjuk, miért érdemes minél gyakrabban fogyasztani ezt a nagyszerű zöldséget, és hogyan hozhatjuk ki belőle a legtöbbet.
Vágólapra másolva!

Amikor szóba kerül a cékla felhasználása, szinte mindenkinek az üveges savanyúság ugrik be, amit pörköltek, paprikások, egyéb húsételek mellé kínáltak az óvodai vagy iskolai menzákon. Így viszont nem mindenki szereti, és valljuk be, hosszú távon elég unalmassá válhat. Jó hír azonban, hogy ennél jóval izgalmasabb, finomabb és egészségesebb formában is el lehet készíteni, ami sokrétű és ízletes alternatívát kínál minden korosztálynak, és még a finnyás gyerekek is lelkesen fogyasztják majd.

Cékla felhasználása, kreatív receptek, őszi idényzöldség
A cékla felhasználása nem feltétlenül korlátozódik a savanyúság készítésére
Fotó: Shutterstock

A cékla felhasználása kreatív módon

Bár sokan kategorikusan kijelentik, hogy nem kedvelik a céklát, érdemes kísérletezni vele és minél változatosabban elkészíteni, hiszen könnyen lehet, hogy savanyúságként és nyersen fogyasztva nem a kedvencünk, azonban egy ízletes, pikáns fűszerezésű céklakrémleves vagy egy ínycsiklandó, olaszos tésztaétel formájában már annál inkább elnyeri a tetszésünket. Az interneten ma már számos egészséges cékla recept található, bátran válogassunk ezek közül.

Pasta,With,Beet,Sauce,,Vegetarian,Beetroot,Pasta,,Pink,Pesto,,Tasty
Fotó: Shutterstock

Készülhet belőle például finom, színes őszi saláta, ami más idényzöldségekkel - például sütőtökkel, sárgarépával, vagy hagymafélékkel - kombinálva igazi immunerősítő vitaminbomba a szervezet számára,

amire különösen nagy szükségünk van most, hogy beköszöntöttek a hűvösebb napok. Némi fetasajttal és magvakkal, esetleg csicseriborsóval könnyedén feldobhatjuk, és kiadósabbá tehetjük. Így már akár egy könnyebb ebédként vagy vacsoraként is megállja a helyét. Azonban laktató, kiadós egytálételekben, rakott fogásokban is remek összetevő, nem beszélve a szláv területeken népszerű céklalevesről, a borcsról, ami sokak fülének ismerősen csenghet.

Vibrant,Beetroot,Salad,Garnished,With,Dill,And,Peas,Served,On
Fotó: Shutterstock

 

Sütőben vagy airfryerben sütve, izgalmas fűszerezéssel pedig ínycsiklandó diétás köretet készíthetünk belőle,

jó hír diétázóknak, hogy a sült cékla jóval kalóriaszegényebb, egészségesebb és finomabb is, mint a bő olajban úszkáló sült krumpli.

Ha pedig nassolnánk valamit, de szeretnénk elkerülni az egészségtelen, előre csomagolt bolti rágcsálnivalókat, 

mit szólnánk egy sütőben sült, ropogós céklachipshez?

Amellett, hogy egészséges, és finom, még pofonegyszerű elkészíteni is.

Beetroot,Chips,In,Ceramic,Bowl,On,Wooden,Table,With,Linen
Fotó: Shutterstock

Ha nem szívesen fogyasztunk felvágottakat, májkrémeket, konzerveket, remek alternatíva lehet

 egy ízletes, vegetáriánus szendvicskrém céklából, melyet összekeverhetünk joghurttal vagy fetasajttal, de feldobhatjuk vele akár a humuszt is.

Az így kapott krémet azonban nemcsap pirítósra kenhetjük, remek mártogatósként is funkcionálhat, ez esetben hasábokra vágott zöldségeket és tortillachipset kínálhatunk hozzá.

Bár a cékla hivatalosan a zöldségek közé sorolható, 

édeskés íze miatt isteni desszerteket is készíthetünk belőle, különösen jól passzol az íze az étcsokoládés sütemények tésztájához, például a brownie-hoz.

Emellett frissítő, egészséges italok, limonádék, teák és turmixok is készülhetnek céklából, minden a tálaláson és a fűszerezésen múlik.

Méregtelenít, zsírt éget, vérnyomást csökkent: a cékla jótékony hatásait még felsorolni is nehéz

Talán nem árulunk el sok újat azzal, hogy a cékla nemcsak finom és sokoldalú zöldség, de elképesztően egészséges is, számos gyógyhatása ismert, pozitív tulajdonságait napestig sorolhatnánk. Ráadásul hihetetlenül olcsó, mindenki számára elérhető, vitamindús alapanyag.

Több fajtája ismert: fehér, csíkos és lila cékla is, talán az utóbbi a legelterjedtebb és legízletesebb.

Fresh,Beetroot,On,Cutting,Wooden,Board,With,Hand,,Homemade,Cooking
Fotó: Shutterstock

A cékla tele van antioxidánsokkal, ásványi anyagokkal, sok vasat, folsavat, kalciumot, magnéziumot tartalmaz, de bővelkedik C-és B-vitaminokban is.

Vashiányos vérszegénység, fáradékonyság esetén ezért különösen ajánlott a fogyasztása, emellett erősíti az immunrendszert a hideg őszi-téli hónapokban is.

Fiatalon tartja a szervezetet, és segít a rákos betegségek megelőzésében is, rendszeres fogyasztása szépíti a bőrt, ráadásul nemcsak fizikailag, de szellemileg is fitten tart, fontos szerepe van az időskori demencia, az Alzheimer-kór megelőzésében.

Jó hatással van az emésztésre, gyorsítja az anyagcserét, így székrekedés ellen nagyszerű gyógyír, és mivel rendkívül kalóriaszegény, és hatékonyan égeti a zsírt, fogyókúrázók, diétázók számára is hasznos segítőtárs.

Csökkenti a vérnyomást, és szíverősítő hatása is ismert.  

Méregtelenítő-illetve immunerősítő hatása miatt érdemes néhány napon keresztül kúraszerűen friss céklalevet fogyasztani.

 Ez a kellemes, frissítő ízű ital otthon is könnyedén elkészíthető turmixgép, illetve gyümölscentrifuga segítségével.

Glass,Of,Fresh,Beetroot,Juice,With,Vegetables
Fotó: Shutterstock

 

Izgalmas cékla receptek, amiket érdemes kipróbálni

Ahogyan már említettük, a cékla elképesztő sokrétű zöldségféle, amely ezerféleképpen felhasználható. Példaképpen hoztunk is néhány receptet, amelyek egyszerűen, villámgyorsan elkészíthetők, és hihetetlenül finomak, így az egész család kedvencei lehetnek.

Fűszeres céklakrémleves

Ez a keleties ízvilágú, melengető leves különösen jól esik a hideg, komor őszi napokon.

Hozzávalók:

  • 4 kis db cékla
  • 1 ek kókuszzsír
  • 1 ek gyömbér
  • 3 tk só
  • bors ízlés szerint
  • 1 dl víz
  • 3 dl kókusztej
  • 1 csipet chilipehely
  • szerecsendió ízlés szerint
  • 20 g kókuszchips

Elkészítés:

  1. Vágjuk le a céklák két végét, majd egyesével csomagoljuk őket alufóliába, és 180°C-os sütőben süssük őket 40 percig, vagy amíg meg nem puhulnak. Ha már késznek ítéljük, hámozzuk meg, és kockázzuk fel őket.
  2. A felkockázott céklákat tegyük egy közepes méretű lábosba. Adjunk hozzá egy evőkanál kókuszzsírt, a lereszelt gyömbért, majd alacsony lángon pároljuk egy-két percig. Sózzuk-borsozzuk, majd öntsük fel egy deci vízzel.
  3. Botmixerrel pépesítsük, majd több lépésben adjuk hozzá a kókusztejet, és turmixoljuk addig, amíg szép sima lesz. Reszeljünk bele szerecsendiót, és adjuk hozzá a chilipelyhet, majd az egészet melegítsük össze egyszer.
  4. Tálaljuk melegen, kókusztejjel és pirított kókuszchipsszel díszítve.
Tasty,Borsch,Soup,As,Healthy,Starter,And,Hot.,Cream,Of
Fotó: Shutterstock

Céklás brownie

A közkedvelt csokis desszert egészségesebb változata, amelybe némi cékla is kerül.

Hozzávalók:

  • 20dkg étcsokoládé
  • 20dkg cékla
  • 10dkg vaj
  • 10dkg eritrit (vagy bármilyen cukorhelyettesítő)
  • 2tk vaníliáscukor
  • 2tk sütőpor
  • csipetnyi só
  • 4db tojás
  • 10dkg teljeskiőrlésű liszt
  • 10dkg őrölt mandula

A szóráshoz:

1ek nyírfacukros porcukor

Elkészítés:

  1. A csokoládét apró darabokra törjük. A felét, egy főzőedényre helyezett hőálló tálban, vízgőz felett, folyamatos keverés mellett felolvasztjuk. A céklát meghámozzuk, megtisztítjuk és egy nagyobb lyukú reszelő segítségével lereszeljük.
  2. A vajat a cukorral és a vaníliáscukorral, illetve egy csipet sóval habverővel nagyjából öt perc alatt krémes, habos állagúra keverjük. A tojásokat egyenként hozzáadjuk és még egy percig keverjük. Az olvasztott csokoládét majd a sütőporral vegyített lisztet és a mandulát, illetve a csokidarabokat is a masszához adjuk és összekeverjük. Végül a céklát is hozzáadjuk.
  3. Egy sütőtálat vagy egy kivajazott, sütőpapírral bélelt tepsit előkészítünk, amelybe a masszát eldolgozva elhelyezzük.
  4. A sütőt 180 fokra előmelegítjük, a brownie-t 40-45 perc alatt készre sütjük, majd kevés nyírfaporcukorra meghintve kockákra vágva tálaljuk.
Beetroot,Vegan,Brownie,On,Gray,Plate.,Healthy,Vegan,Food,Concept.
Brownie
Fotó: Shutterstock

A végére pedig egy videó, amelyből elleshetjük egy finom, és nagyon egyszerű tésztaétel elkészítésének fortélyait, melynek főszereplője a cékla. A videóban parmezánnal megszórva tálalják, mi azonban kiegészíthetjük különféle plusz hozzávalókkal: kecske-vagy fetasajttal, rukkolával vagy diófélékkel is nagyon finom.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!