Ezekkel az ételekkel semlegesíthetjük a rossz leheletet

Vágólapra másolva!
A rossz lehelet gyakori probléma, amelyet bizonyos ételek, például a fokhagyma is kiválthat – de egy új tanulmány szerint egy népszerű étel segíthet semlegesíteni a kellemetlen szagokat.
Vágólapra másolva!

A fokhagymás pirítós elfogyasztása után úgy érezheti, hogy távolabb kell mennie az emberektől, vagy hogy fogat kell mosnia. Lehetséges azonban, hogy a tökéletes gyógymód, a görög joghurt ott lapul a hűtőszekrényben, ugyanis egy pohár joghurt lehet a titkos fegyver a fokhagymás lehelet ellen – derült ki a Molecules folyóiratban megjelent tanulmányból - számolt be a Mirror.

Az Ohio Állami Egyetem kutatói rávilágítanak arra, hogy a natúr joghurt, különösen a zsíros tejből készült joghurt képes elűzni a fokhagyma szagát. 

A varázslatos kölcsönhatás a joghurt fehérjéiben rejlik, amelyek megküzdenek a kén alapú vegyületekkel, amelyek pedig felelősek azért a hírhedt aromáért.

A kutatócsoport a nyers fokhagyma és a különféle üvegedényekben lévő joghurtok egyenlő arányú kombinálásával tesztelt, és az eredmények azt mutatták, hogy

 a joghurt képes eltüntetni a fokhagyma esszenciájának 99 százalékát, különösen a fehérjében gazdag, magas zsírtartalmúak. 

 

Joghurt
Képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock 

Dr. Sheryl Barringer, a tanulmány vezető kutatója a következőket mondta:

A magas fehérjetartalom jelenleg nagyon felkapott minden táplálkozási témában. Általában az emberek több fehérjét akarnak enni, most azonban két legyet üthetünk egy csapásra: enyhíthetjük a fokhagymás leheletet és hozzájárulhatunk a jóllakottság érzéséhez is.

Érdekes módon a kutatók felfedezték, hogy a sült fokhagyma nem rendelkezik ugyanolyan hatással, mivel a szagokat okozó vegyületek jelentősen csökkennek sütés közben. 

Ezek az eredmények azonban potenciálisan olyan új termékek létrehozásához vezethetnek, amelyek a fokhagyma szagának megszüntetésére szolgálnak, zsír- és tejfehérjék felhasználásával.

Az eredmények egy lehetséges nyomon követési kísérlettel zárultak, hogy teszteljék, mennyire hatékonyan csökkenti a joghurt a fokhagyma fogyasztása utáni lehelet szagát. Egyelőre a görög joghurt, amely magasabb fehérjetartalommal büszkélkedhet, mint a natúr joghurt, lehet a legjobb megoldás a fokhagyma leheletének leküzdésére. Az ízesített joghurtok is hatásosak lehetnek, különösen, ha röviddel egy fokhagymás étkezés után fogyasztjuk.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!