Eláruljuk, hogyan készül a legfinomabb besamel mártás

besamel mártás
Több titka is van a tökéletes besamel mártásnak.
Vágólapra másolva!
A besamel hatalmas népszerűségnek örvend világszerte, és nem véletlenül. Bár a besamel mártás alapreceptje elsőre könnyűnek tűnik, mégis ritkán sikerül tökéletesen elkészíteni, mert ismerni kell néhány konyhai fortélyt, hogy a végeredmény éppen olyan legyen, amit kedvenc éttermeinkben megszokhattunk.
Vágólapra másolva!

Bár a mártás elkészítése nem túl bonyolult feladat, ahhoz, hogy igazán selymes és krémes legyen, érdemes odafigyelni néhány alapszabályra. Az egyik ilyen például, hogy kizárólag minőségi vajat használjunk hozzá, aztán az is fontos, hogy szobahőmérsékletű, esetleg langyos legyen a tej, amit lassan öntsünk a többi hozzávalóhoz, valamint azt is tartsuk szem előtt, hogy a rakott ételek hígabb mártással lesznek igazán finomak.

Besamel mártás

Hozzávalók:

  • 5 dkg vaj
  • 5 ek liszt
  • 5 dl meleg tej

0.5 tk szerecsendió
Elkészítése:

  1. Egy gyorsforralót alacsony lángon melegíteni kezdünk. Belerakjuk a vajat, kevergetve habzásig hevítjük, ügyelve arra, hogy ne égjen meg. Ha felhabzott, és a víz elpárolgott belőle, hozzáöntjük a lisztet, és folyamatosan kevergetve 1-2 percig pirítjuk, hogy a liszt nyers íze eltűnjön.
  2. Ezután több részletben hozzáöntjük a meleg tejet, közben folyamatosan keverjük, amíg sűrű, egynemű mártást kapunk. Végül ízesítjük sóval, szerecsendióval.
  3. Az elkészült mártást csőben sült ételekhez, tészták elkészítéséhez használhatjuk, de például sajtmártás alapját is képezheti.

Ha további konyhai praktikákra és finom receptekre is kíváncsi, keresse fel a Mindmegette oldalát!

besamel mártás
Több titka is van a tökéletes besamel mártásnak
Fotó: Mindmegette

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!