Mutatjuk a legjobb maradékmentő receptet

hortobágyi palacsinta
Ha megmarad esetleg egy-két adag a pörköltből, amihez már senkinek sem fűlik a foga, akkor érdemes új életet lehelni a maradékba.
Vágólapra másolva!
A hortobágyi húsos palacsintát mindannyian nagyon szeretjük és nem ok nélkül. Azon túl, hogy igazán tápláló fogás, készítése „melléktermékeként” a desszert is tálalásra kész, hiszen a palacsintából sosem elég! Ha túllőttünk a célon a tegnapi pörkölttel, nagyszerűen felhasználhatjuk mai ételülünk alapanyagaként. Mutatjuk, hogyan.
Vágólapra másolva!

A hortobágyi húsos palacsinta egy egyszerű és nagyszerű étel, ami gyakran kerül az asztalra hétvégén. A finom és szaftos húsos ragut beletöltik a puha palacsintába, feltekerik, majd az egészet leöntik pörköltszafttal, rákanalaznak egy kevés tejfölt, megszórják frissen aprított petrezselyemmel és már lehet is fogyasztani a mennyei ebédet. 

A hortobágyi palacsinta után nem is lehet más a desszert, mint az édes palacsinta, ízlés szerint váltogatott töltelékekkel.

Ha megmarad esetleg egy-két adag a pörköltből, amihez már senkinek sem fűlik a foga, akkor érdemes új életet lehelni a maradékba. 

hortobágyi palacsinta
Ha megmarad esetleg egy-két adag a pörköltből, akkor érdemes új életet lehelni a maradékba.

Az egyik legjobb módja a maradék pörkölt felhasználásának, ha hortobágyi palacsintát készítünk, ugyanis így még az is örömmel eszik belőle, aki lehet, hogy már megunta a pár napja tartó pörköltmaratont. Mutatjuk, hogyan készül:

Hortobágyi palacsinta 

Hozzávalók:

A töltelékhez és mártáshoz:

  • maradék csirkepörkölt 5-6 db csirkecombbal
  • 2 ek. tejföl
  • 2-3 ek. liszt
  • 1 dl víz

A palacsintához (12-15 db):

  • 20 dkg liszt
  • 3 dl tej
  • 2,5 dl szódavíz
  • 1 nagy csipet só
  • 1 ek. étolaj a serpenyő kenegetéséhez

A tálaláshoz:

  • tejföl ízlés szerint
  • 1/4 csokor petrezselyem

Elkészítés:

  1. A maradék csirkepörköltből kivesszük a húsokat, vágódeszkára helyezzük és villával, késsel, vagy kézzel lefejtük a csontról a húst, ügyelve a porcokra és az esetleges csontszilánkokra. A húst késsel apróra daraboljuk és egy tálba tesszük.
  2. A lábosban maradt pörköltszaftot merülőmixerrel egyneműre mixeljük.
  3. Egy kis keverőtálba helyezzük a tejfölt, a lisztet, és a kevés vizet, majd homogénre keverjük.
  4. A keveréket hozzáadjuk a selymes pörköltszószhoz, és alacsony tűzön kevergetve felforraljuk, pár percig főzzük, hogy ne legyen lisztes íze. Sűrű, de mégis folyékony mártást kell kapnunk. Az elkészült mártásból pár kanállal a darabolt húsra öntünk, és elkeverjük.
  5. A palacsintához egy keverőtálba öntjük a lisztet, közepébe kis fészket csinálunk a kezünkkel és ebbe rakjuk a tojásokat, a csipet sót és egy kevés tejet, és alaposan kikeverjük. Hozzáadjuk a maradék tejet is és óvatos mozdulatokkal elkeverjük, majd jöhet a szódavíz, és újra keverés.
  6. A palacsintasütőt közepes lángon melegíteni kezdjük, ha felhevült, ecsettel enyhén megolajozzuk, és merőkanállal beleadagolunk egy adag tésztát, elterítjük, majd addig sütjük az egyik oldalát, amíg el nem válik a serpenyőtől, ezután megfordítjuk, és a másik oldalát is megsütjük 1-2 per alatt.
  7. Az elkészült palacsintákat nagyjából két nagy evőkanálnyi töltelékkel megtöltjük, a széleit a töltelékre hajtva feltekerjük. A feltekert palacsintákat, ha kell, sütőbe helyezve langyosíthatjuk tálalás előtt.
  8. Az elkészült palacsintát tányérra tesszük, meglocsoljuk a meleg paprikás mártással, tetejére tejfölt kanalazunk, és kevés aprított petrezselyemmel megszórjuk.

Ha további hasznos receptekre is kíváncsi, akkor látogasson el a Mindmegette oldalára!

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!