Így készül a krémsajtos tortillatekercs zöldségekkel
2 órája
Olvasási idő: 5 perc
A tortilla egyre nagyobb népszerűségnek örvend hazánkban kicsik és nagyok között egyaránt, de nem csupán főételként fogyaszthatjuk, remek tízórai is készülhet belőle.
Vágólapra másolva!
A tortilla egyre nagyobb népszerűségnek örvend hazánkban kicsik és nagyok között egyaránt, de nem csupán főételként fogyaszthatjuk, remek tízórai is készülhet belőle. Ez a krémsajtos tortillatekercs garantált siker lesz, de ha a gyerek húsimádó, természetesen mehet bele egy kis sonka, kolbász vagy szalámi is. Mutatjuk, hogyan.
A tortillalap egy lapos, kerek kenyérféle, amelyet hagyományosan Mexikóban és Közép-Amerikában használnak. Két fő típusa létezik: a kukoricalisztből (tortilla de maíz) és a búzalisztből (tortilla de harina) készült verzió.
Míg a kukoricatortilla az ősi azték konyha alapja volt, a búzatortilla később, a spanyol hódítók révén vált népszerűvé.
Nem kell megijedni, a tortillalap készítése nem bonyolult. Érdemes kipróbálni, de természetesen a boltban készen kapható is tökéletes.
Krémsajtos tortillatekercs zöldségekkel
Hozzávalók:
A tortillához:
2 dl víz
1 dl tejföl
1 dl joghurt
1 teáskanál só
6 dkg rizsliszt
6 dkg kukoricaliszt
fél csomag sütőpor
4 evőkanál útifűmaghéj
1 evőkanál nyílgyökérliszt
A töltelékhez:
1 doboz krémsajt
néhány salátalevél
2 db sárgarépa
2 db nagyobb piros kaliforniai vagy kápiapaprika
1 evőkanál olívaolaj
1 kis csokor friss oregánó
1 csokor fodros petrezselyem zöldje
Elkészítése:
Először a tortillalapokat készítjük el. A vizet elkeverjük a tejföllel, a joghurttal és a sóval. Egy másik tálban összekeverjük a liszteket, a sütőport, az útifűmaghéjat és a nyílgyökérlisztet. A vizes-tejfölös-joghurtos keveréket a száraz hozzávalókhoz öntjük, és kézzel gyorsan összegyúrjuk. A puha, jól kezelhető tésztát 10 percig félretesszük.
Közben csíkokra vágjuk a paprikát, és felhevített olívaolajon fedő alatt puhára pároljuk.
A tésztát 8-10 egyforma golyóra osztjuk, és kukoricaliszttel megszórt sütőpapírok között annyira vékonyra nyújtjuk, amennyire a tésztánk engedi. Forró száraz serpenyőben 1-2 perc alatt mindkét oldalát megsütjük a lapoknak.
Lereszeljük a sárgarépát, a salátát megmossuk, leszárítjuk.
A tekercs elkészítéséhez egy tortillalapot bőségesen megkenünk krémsajttal, salátalevelet fektetünk rá, arra megint egy kis krémsajtot (hogy ne hulljanak ki a zöldségek), majd egy marék reszelt répát és pár darab sült paprikát, 1 ág oregánót, 1-2 szál petrezselyem zöldjét teszünk rá. Körben üresen hagyjuk a szélét, hogy könnyebben össze tudjuk majd csavarni. Először lent felhajtjuk a tortillalapot, majd felcsavarjuk.
Átlátszó fóliával szorosan körbecsavarjuk az alsó részt, ez fogja összetartani. Utána tetszőlegesen csomagolhatjuk, dobozba, alufóliába, ahogy a szendvicseket is szoktuk.
Ha további receptekre is kíváncsi, látogasson el a Mindmegette oldalára!
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!