Ilyen műanyag palackja van otthon? Dobja ki, rákot okozhat!

Vágólapra másolva!
Egyes műanyag termékek rákkeltő, hormonháztartást megzavaró, májat károsító vagy asztmás betegséget okozó összetevőket tartalmazhatnak – mégis használjuk ezeket, még ételeink tárolására is. Mutatjuk, mire figyeljen, hogy elkerülhesse a mérgező anyagokat!
Vágólapra másolva!

Keresse meg az első keze ügyébe kerülő műanyag tárgyat, legyen az egy palack vagy a tárolódoboz! Ha megvizsgálja, jó eséllyel talál majd rajta egy háromszögbe rajzolt számot: ez a szám mutatja meg többek között azt, mennyire veszélyes az egészségre nézve az az adott tárgy.

Műanyag újrahasznosítás szimbólum, újrahasznosítási háromszög, Műanyagújrahasznosításszimbólum, újrahasznosításiháromszög
Műanyag-újrahasznosítási szimbólumok
Fotó: Fotó: Shutterstock

A műanyag különböző fajtái jócskán eltérőek, ezért is szükséges a típusokat hét csoportba sorolni. Van, amelyiket újrahasznosíthatjuk, másikat nem, és akad olyan, amelyiket biztonsággal használhatunk többször is, de van olyan is, amit egyszer sem érdemes élelmiszerek közelében alkalmazni. 

A műanyagok hét típusa

A műanyag termékeken feltüntetett számok megmutatják, milyen típusú műanyaggal van dolga –  vegyük sorra, melyik szám mit takar: 

  • 1: ezt a számot látjuk a PET termékeken, például a palackokon. Ezeket nem javasolt újratölteni és újrahasználni, ugyanis sérülés és hő hatására káros anyagok oldódhatnak ki belőlük, amelyek veszélyeztetik egészségünket!
  • 2, 4, 5: a polietilén és polipropilén termékek, ezek biztonságosan használhatóak még élelmiszerek közelében, a konyhában is.
  • 3: ez a PVC, amelynek alkalmazását már betiltották Európában például gyerekjátékok készítéséhez, viszont palackokhoz, különböző háztartási termékekhez még használják. Érdemes kerülni, ugyanis ismert rákkeltő és hormonháztartást befolyásoló hatása is.
  • 6: PS, polisztirol, amivel szintén találkozhatunk a konyhában, például a habszivacs tálcákban. Szintén kerülhet belőle káros anyag a szervezetünkbe, kerüljük!
  • 7: az Other, avagy egyéb műanyagok kerülnek ebbe a csoportba. Mivel a BPA-termékeket is ebbe a kategóriába sorolják, ilyen besorolású műanyag ne érintkezzen inkább élelmiszerrel!

Veszélyes műanyagok a háztartásban

Azok a fajták tehát, amelyek veszélyesek az egészségünkre nézve – a 3-as, a 6-os, a 7-es, illetve az 1-es, ha többször használjuk –, jó, ha nem érintkeznek semmilyen élelmiszerrel, itallal.

Pláne nem érdemes (semmilyen) műanyagban mikrózni, melegíteni: a hő hatására a veszélyes anyagok kioldódásának esélye megnő! Ezért is van az, hogy a nyári forróságban a kocsiban felejtett palackokból sosem érdemes inni: 

Kisgyermekes háztartásban érdemes a konyhán kívül a gyerekszobát is átnézni, és kidobni azokat a játékokat, amelyeket a kicsik rágcsálhatnak! 

Mi az a BPA?

A BPA-t Alekszander Gyianyin, orosz kémikus fedezte fel a 19. század legvégén, de csak ötven évvel később kezdték el alkalmazni a műanyaggyártásban. A Mindmegette.hu cikkéből kiderül, hogy a biszfenol az ezredforduló után az egyik legnagyobb mennyiségben előállított vegyületté vált. Később különféle kutatások bebizonyították, hogy a BPA lehet a felelős például a prosztata- és a mellrák, a cukorbetegség, a pajzsmirigy-zavar, különféle szívbetegségek kialakulásért, de okozhat hormonális zavart, elhízást és meddőséget is.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!