Szeretné elkerülni az evés utáni kajakómát?

Overweight,Businessman,In,Sleeping,Mask,Relaxing,At,Workplace
Fotó: Fotó: Shutterstock
Vágólapra másolva!
Sokan tapasztalhattunk már kellemetlen tüneteket egy-egy kiadós étkezés után: teltségérzet, puffadás és gyötrő fáradtságérzet telepedett ránk. A jelenségre leírására külön szavunk is van, ami nem más, mint a kajakóma. Mutatjuk, mi az oka, és hogyan védekezhetünk ellene.
Vágólapra másolva!

Bizonyára mindannyian tapasztaltuk már egy-egy kiadós ebéd vagy vacsora után, hogy leragad a szemünk, és ha vízszintbe helyeznénk magunkat, egy pillanat alatt elaludnánk. Az étkezés utáni nagymértékű fáradtságot a köznyelv kajakómának nevezi. Természetesen nincs szó valódi, orvosi értelemben vett kómáról, azonban ha szinte minden étkezés után ólmos fáradtság vesz rajtunk erőt, nem árt átgondolni az életmódunkat, étrendünket, vagy akár az orvosunkkal konzultálni, és beutalót kérni egy-egy átfogóbb vizsgálatra, például endokrinológiára vagy teljes körű vérvételre. Talán kevesen tudják, de a kajakóma bizonyos hormonok összjátékának eredménye.

kajakóma
A kajakóma különösen kellemetlen, ha a munkahelyen vagyunk
Fotó: Fotó: Shutterstock / Fotó: Shutterstock

A kajakóma tünetei

A kajakóma fő tünetei:

  • fáradtság
  • erőtlenség
  • haspuffadás
  • elnehezültség
  • tompaság
  • teltségérzet
  • szédülés
  • koncentráció hiánya
  • fejfájás.

A kajakóma fő okozói: a túlevés és a zsíros, magas glikémiás indexű ételek

Tapasztalhattuk már, hogy a kajakóma mértéke függ az elfogyasztott ételektől is. Például egy-egy többfogásos ünnepi lakoma zsíros húsételekkel és édességhegyekkel sokkal jobban megfeküdte a gyomrunkat, ezáltal fáradtabbnak éreztük magunkat, mintha egy adag csirkés salátát ettünk volna.

Tehát egyenesen következtethetünk arra, hogy a túlevés és a kajakóma kéz a kézben járó jelenségek. Ennek tudományos, orvosi oka van:

A magas glikémiás indexű élelmiszerek, tápanyagok a vércukorszintet gyorsan megemelik, a glükóz az emésztőrendszerből a véráramba kerül, és beindul az inzulin termelődése. Az inzulin lehetővé teszi a glukóz felszívódását a véráramból, ugyanakkor az ennek következtében kialakuló, hirtelen vércukorszint-ingadozás egy szénhidrátokban gazdag étkezést követően képes álmosságot, fejfájást is előidézni. Az inzulin teszi lehetővé, hogy a triptofán nevű esszenciális aminosav átjusson a vér-agy gáton. A triptofánnak szerepe van a szerotonin szintézisében. A szerotoninszint növekedése pedig álmosságérzetet okoz.

Person,Sleeping,On,Sofa,After,Drinking,Beer,And,Eating,Home
Fotó: Fotó: Shutterstock / Fotó: Shutterstock

Nem véletlen az sem, hogy bizonyos anyagcsere-és hormonbetegségekben - inzulinrezisztencia, cukorbetegség, pajzsmirigybetegségek, policisztás petefészek szindróma - szenvedő emberek sokkal gyakrabban tapasztalnak falási rohamokat, túlevést, ezáltal kajakómát is. 

Tehát ha a kajakóma mellett hirtelen hízást, egész napos levertséget, állandó éhséget, fokozott édességvágyat tapasztalunk, érdemes felkeresni az orvosunkat mielőbb.

Hogyan kerülhetjük el a kajakómát?

Időnként még a legfegyelmezettebb emberekkel is megesik, hogy többet eszik a kelleténél, például egy-egy családi ebéd vagy céges vacsora alkalmával.

Bármennyire csábítónak tűnik, ilyenkor kerüljük a hosszas lustálkodást, különösen, hogy nincs is rá mindig módunk, lehetőségünk. Ha például a munkahelyen vagyunk, vagy fontos teendők várnak ránk még a nap folyamán, igen nehéz lenne kivitelezni egy kétórás délutáni sziesztázást. 

Ezért jobb, ha felélénkítjük magunkat néhány könnyedebb tornagyakorlattal, fejkörzéssel, esetleg folyadékot viszünk be a szervezetbe

 lehetőleg tiszta víz, esetleg cukormentes zöld tea, limonádé formájában, ugyanis a fáradtságérzet egyik oka a dehidratáltság is lehet. 

Segíthet az is, ha étkezés után sétálunk egyet a friss levegőn.

Időnként azonban - ha módunk van rá - beiktathatunk egy 15-20 perces csendespihenőt, ez frissítően hathat a testre-szellemre egyaránt. Fontos azonban, hogy ez ne nyúljon hosszú órákra, mert annál jobban ellustulunk, és nehéz lesz rávenni magunkat, hogy produktívan töltsük a nap hátralévő részét.

Hosszútávon azonban az segít igazán, ha életmódot váltunk, és egy kiegyensúlyozott, sovány fehérjékben, zöldségben-gyümölcsben és teljes kiőrlésű gabonákban bővelkedő étrendet folytatunk.

Munkahelyi ebédként például a pizza, pörkölt, tészta, rántott hús, sültkrumpli vagy hamburger helyett például egy szelet halat vagy grillezett csirkemellet fogyasztunk zöldségkörettel, esetleg egy teljes kiőrlésű pékáruból készített szendvicset, megpakolva minden jóval: sovány felvágottal, zsírszegény sajttal vagy túróval és friss zöldségekkel. Jó választás lehet azonban egy tányér főzelék vagy gazdag zöldségleves is, ezek ugyanis jóleső teltségérzetet váltanak ki, ám nem kell számolnunk a kajakóma kellemetlen következményeivel. Ha pedig mindenképp hiányát érezzük valamiféle édességnek, válasszunk gyümölcs-illetve sovány tejtermék alapú desszertet vagy egy finom turmixot, lehetőleg cukormentes kivitelben.

A mediterrán diéta például nem véletlenül vált olyan népszerűvé az utóbbi években, hiszen minden fontos tápanyagot - összetett szénhidrátokat, telítetlen zsírokat, rostokat - tartalmaz, így 

a szervezet semmiben nem szenved hiányt, viszont mellőzi a feleslegesen bevitt cukrot és túl nagy mennyiségű zsírt, így segít elkerülni az elhízást, és az ebből fakadó anyagcsere-betegségeket.

Természetesen lehetnek egyéni eltérések az étrendben is, hiszen bizonyos embereknek több zsírra és fehérjére van szüksége, mások épp ettől érzik elnehezültnek magukat, ehelyett akkor érzik magukat energikusnak, ha több szénhidrátfélét fogyasztanak. Ezalatt természetesen nem az egészségtelen, finomított szénhidrátokat kell érteni, hanem a zöldség-és gyümölcsféléket, teljes kiőrlésű tésztákat, gabonákat. Mindez összefügg az egyéni életmóddal, anyagcserével is.

Emellett fontos tudni, hogy a szerotonin szint növelése 

nemcsak ipari mennyiségű csokoládé vagy pizza elfogyasztásával történhet, ugyanilyen jutalmazó hatása lehet a különféle sportos tevékenységeknek, aktív pihenésnek is.

 Nem kell azonban rögtön a legizzasztóbb konditermi edzésekre fókuszálni: kezdetben megteszi a több gyaloglás, esetleg biciklizés, úszás, vagy ha hétvégente beiktatunk egy-egy kirándulónapot.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!