Ez a titka a legfinomabb kakaós-fahéjas koszorúnak
2024. szeptember 27. 08:37
Olvasási idő: 5 perc
Az ízletes kelt tészta sokunk kedvence.
Vágólapra másolva!
Amennyiben hétvégén vendégségbe készülünk, vagy vendégeket várunk, vagy csak meglepnénk családunkat egy látványos és finom desszerttel, akkor érdemes egy ínycsiklandó kakaós-fahéjas koszorúval készülnünk. Lépésről lépésre mutatjuk, hogyan készül.
Kelt tésztával bánni hatalmas élmény, és aki egyszer rájön a nyitjára, az utána szinte le sem tud majd állni a sütögetéssel.
Kelt tésztából elképesztően finom, édes és sós süteményeket is lehet készíteni, olyan ünnepi látványosságokat, díszes kalácsokat és koszorúkat, melyek bármilyen asztaldíszt lesöpörnek a porondról.
Ilyen ez a kakaós-fahéjas koszorú is, ami mutatós, puha és finom, és olyan illata van, hogy minden vendéget és családtagot az asztalhoz vonz majd, mint a mágnes.
A tökéletes kelt tészta titka, hogy minden alapanyag szoba-hőmérsékletű legyen, még a liszt is! Sőt akkor nem fogunk hibázni, ha még a konyhai eszközök, a dagasztógép tálja, a kar, a spatula, egyszóval tényleg minden szoba-hőmérsékletű. Ezzel tudjuk bebiztosítani, hogy a tészta rendesen megkeljen, és a végeredmény nemcsak puha, de foszlós is legyen!
Fontos még tudni, hogyan kell helyesen felfuttatni az élesztőt, ez ugyanis a kelt tészta lelke.
Ha ez nem sikerül, akkor a sütemény sem lesz jó. Íme, a recept:
Kakaós-fahéjas koszorú
Hozzávalók:
35 dkg liszt
1,5 dkg friss élesztő
2 ek. cukor
1 csipet só
1-2 dl langyos tej
15-20 dkg vaj
kakaópor
őrölt fahéj
porcukor
Elkészítése:
Kevés langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt.
Egy tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a maradék cukrot, a csipet sót, ráöntjük a felhabosodott élesztőt. Annyi langyos tejet adunk még hozzá, hogy közepesen lágy legyen a tészta. Addig dagasztjuk, míg meg nem szűnik a ragacsossága, el nem válik a tál falától. Cipót formázunk belőle, letakarjuk, és meleg helyen hagyjuk a duplájára kelni.
Lisztezett deszkán átgyúrjuk a megkelt tésztát, majd jó nagy téglalapot nyújtunk belőle. Jó vastagon megkenjük az olvasztott vajjal, megszórjuk kakaóval, fahéjjal, porcukorral. Feltekerjük, mint a bejglit. Hosszában kettévágjuk.
Egy sütőlemezre sütőpapírt terítünk, a két félbevágott részből koszorút csavarunk. Ismét letakarjuk, félórát kelni hagyjuk. 200 fokra előmelegített sütőben kezdjük sütni, majd tíz perc múlva 180 fokra csökkentjük a sütő hőmérsékletét. Szűk félóra alatt szép pirosra sütjük.
Ha további finom receptekre is kíváncsi, akkor a Mindmegette odalára.
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!