Most az osztrák kóláról derülhet ki, hogy olasz Fanta - videó

Vágólapra másolva!
Nemrég óriási visszhangot váltott ki az, hogy a Magyarországon árult Fanta egyes összetevőinek aránya nem pontosan akkora, mint az Olaszországban kapható Fantáé, az eltérés pedig inkább az utóbbi javára szól. Most az ausztriai boltokban található kóla kerülhet a figyelem középpontjába.
Vágólapra másolva!

Ahogy a Mindmegette felidézi, nemrég a Fanta márkájú, narancs ízesítésű szénsavas üdítő kapcsán nagy figyelmet kapott az, hogy a Magyarországon kapható változat eltér – például – az Olaszországban kaphatótól. Utóbbiban például némileg magasabb lehet a gyümölcstartalom aránya, illetve eltérhet a használt édesítőszer is. Ebből ugyan nem következik, hogy a magyarországi változat nem megfelelő, hiszen az megfelel a hatályos élelmiszeripari követelményeknek, ám sokaknak talán mégis kényelmetlen lehet belegondolni, hogy különbségek vannak az egyes országokban azonos név alatt polcokra kerülő termékek között.

Az Origo több cikkében foglalkozott a Fanta-botránnyal, ezeket a cikkeinket érdemes elolvasni ahhoz, hogy teljesebb képet alkothassunk a Fanta-ügyről.

A Mindmegette most egy másik szénsavas üdítőital kapcsán mélyült el az üdítők egyes változatai közötti különbségekben. 

Coca-Cola
Különbség lehet az egyes országokban árult kólaváltozatok között is (illusztráció)
Fotó: NurPhoto via AFP

A kóla talán minden "bubis" üdítő között a legnépszerűbb, a két nagy üdítőipari óriáscég - az amerikai Coca-Cola és a      amerikai Pepsi - termékváltozatai mellett megannyi ismert és kevésbé ismert kólaváltozat kapható a piacon. Sőt, Peruban kóla megnevezéssel egy sajátos, meglehetősen édes ízű, de nemzeti jellegűnek tekintett üdítőitalt, az Inca Cola-t is lehet kapni, amelyet egyébként egy ideje a Coca-Cola palackot.

Bár a kólát általában frissítőként isszuk, de egyes receptekhez nem árt egy kevés a jellegzetes ízű üdítőből. A gasztro-portál szerint a cukros-karamelles íz jól áll a sertéshúsoknak, sőt grillpácokhoz is tökéletes. Maradva az eredeti, a Coca-Cola által Magyarországon is gyártott változatnál, feltehető a kérdés, hogy van-e különbség az itthon és az Ausztriában kapható változat között.

A Fanta esetében  vannak különbségek, ennek részleteiről beszámolt a portál. Ám most érdemes a Coca-Cola által gyártott kólára figyelni. Ennek kapcsán a Mindmegette munkatársai megállapították, hogy az Ausztriában vásárolt palack sötétebb. Ennek oka, hogy újrahasznosított műanyagból készült, akárcsak az a palack, amibe a Fanta kerül.

Az összetevők kapcsán pedig ismét az a különbség, hogy az osztrák üdítőbe cukor, a magyarba pedig fruktóz-glükózszirup kerül. 

Egyesek szerint jól érezhető a két kóla közti ízbeli különbség

Ám mint a portál munkatársai jelzik, az ízbéli különbséget ők nem tapasztalták. A Magyarországon kapható kóla nem volt édesebb az osztráknál, és az ausztriai boltokban árultnak sem volt ítészeik szerint eltérő az íze, mint az itthon kaphatónak.

Nézze meg videójukat az összehasonlításról!

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!