Ahogy a Mindmegette felidézi, nemrég a Fanta márkájú, narancs ízesítésű szénsavas üdítő kapcsán nagy figyelmet kapott az, hogy a Magyarországon kapható változat eltér – például – az Olaszországban kaphatótól. Utóbbiban például némileg magasabb lehet a gyümölcstartalom aránya, illetve eltérhet a használt édesítőszer is. Ebből ugyan nem következik, hogy a magyarországi változat nem megfelelő, hiszen az megfelel a hatályos élelmiszeripari követelményeknek, ám sokaknak talán mégis kényelmetlen lehet belegondolni, hogy különbségek vannak az egyes országokban azonos név alatt polcokra kerülő termékek között.
Az Origo több cikkében foglalkozott a Fanta-botránnyal, ezeket a cikkeinket érdemes elolvasni ahhoz, hogy teljesebb képet alkothassunk a Fanta-ügyről.
A Mindmegette most egy másik szénsavas üdítőital kapcsán mélyült el az üdítők egyes változatai közötti különbségekben.
A kóla talán minden "bubis" üdítő között a legnépszerűbb, a két nagy üdítőipari óriáscég - az amerikai Coca-Cola és a amerikai Pepsi - termékváltozatai mellett megannyi ismert és kevésbé ismert kólaváltozat kapható a piacon. Sőt, Peruban kóla megnevezéssel egy sajátos, meglehetősen édes ízű, de nemzeti jellegűnek tekintett üdítőitalt, az Inca Cola-t is lehet kapni, amelyet egyébként egy ideje a Coca-Cola palackot.
Bár a kólát általában frissítőként isszuk, de egyes receptekhez nem árt egy kevés a jellegzetes ízű üdítőből. A gasztro-portál szerint a cukros-karamelles íz jól áll a sertéshúsoknak, sőt grillpácokhoz is tökéletes. Maradva az eredeti, a Coca-Cola által Magyarországon is gyártott változatnál, feltehető a kérdés, hogy van-e különbség az itthon és az Ausztriában kapható változat között.
A Fanta esetében vannak különbségek, ennek részleteiről beszámolt a portál. Ám most érdemes a Coca-Cola által gyártott kólára figyelni. Ennek kapcsán a Mindmegette munkatársai megállapították, hogy az Ausztriában vásárolt palack sötétebb. Ennek oka, hogy újrahasznosított műanyagból készült, akárcsak az a palack, amibe a Fanta kerül.
Az összetevők kapcsán pedig ismét az a különbség, hogy az osztrák üdítőbe cukor, a magyarba pedig fruktóz-glükózszirup kerül.
Egyesek szerint jól érezhető a két kóla közti ízbeli különbség
Ám mint a portál munkatársai jelzik, az ízbéli különbséget ők nem tapasztalták. A Magyarországon kapható kóla nem volt édesebb az osztráknál, és az ausztriai boltokban árultnak sem volt ítészeik szerint eltérő az íze, mint az itthon kaphatónak.
Nézze meg videójukat az összehasonlításról!