Míg nyáron a könnyed saláták, grillételek, gyümölcsös desszertek, hidegtálak élveznek prioritást, szeptember második felétől terítékre kerülnek a laktató, húsos egytálételek illetve a hüvelyesekből - lencséből, babból - és káposztafélékkből készült főzelékek. Szintén népszerűek ilyenkor a lélekmelengető, fűszeres levesek receptek egész tárházából válogathatunk az internetről, szakácskönyvekből. A legjobb őszi krémlevesek kellőképpen laktatóak, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagok, ugyanakkor igen kevés kalóriát tartalmaznak, így a hidegebb hónapok nem feltétlenül kell, hogy együtt járjanak a pluszkilókkal.
Talán soha többé nem nézünk idegenkedve a céklára, sütőtökre, brokkolira, zellerre vagy az édesburgonyára, ha vesszük a bátorságot, és készítünk belőlük egy ínycsiklandó krémlevest.
Az őszi idényzöldségek ugyanis kiváló levesalapanyagok, hiszen tele vannak vitaminokkal, rostokkal és ásványi anyagokkal, mindemellett kellőképpen táplálóak is. Sovány tejszínnel, fűszerekkel, pirított magvakkal felturbózva könnyed, mégis laktató vacsorát készíthetünk belőlük.
Finom krémlevesek készíthetők emellett a
különféle hüvelyesekből, például sárgaborsóból, lencséből, illetve babfélékből is. Ezen fehérjetartalma gyakran a húsos ételekkel vetekszik,
ezért különösen ajánlottak vegetáriánusok és vegánok számára.
Íme néhány egyszerű, gyors krémleves recept, amelyeket otthon, kezdő szakácsként is könnyedén elkészíthet.
Bátran kísérletezzen minél többféle zöldséggel, kár a hét minden napján másfajta, változatos finomsággal kényeztetheti magát és családtagjait,
így a krémlevesek nem válnak unalmassá, épp ellenkezőleg: könnyen előfordul, hogy teljesen függővé válunk tőlük.
Céklás krémleves keleties fűszerekkel
Ennek a szuper őszi levesnek a két fő összetevője a cékla és az édesburgonya, amelyek előkelő helyen állnak a legegegészségesebb őszi zöldségek listáján. A római kömény, a koriandermag és némi kókuszkrém rendkívül izgalmas, egzotikus ízvilágot kölcsönöz neki.
Elkészítés:
A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, a zöldségeket meghámozzuk, és 1 centis kockára vágjuk.
Az olajat egy lábasban felforrósítjuk, rádobjuk a hagymát, és üvegesre dinszteljük. Ezután hozzáadjuk a fokhagymát, még 1 percet pároljuk, majd következő lépésként hozzáadjuk a céklát és az édesburgonyát, rámorzsoljuk a leveskockát, meghintjük a római köménnyel és a koriandermaggal, sózzuk, borsozzuk, átforgatjuk, majd felöntjük annyi vízzel, hogy épp ellepje. Forrás után közepes lángon, félig lefedve kb. 15 perc alatt puhára főzzük.
Miután megpuhult a zöldség, hozzáöntjük a kókuszkrémet, és botmixerrel simára turmixoljuk, megkóstolva beállítjuk a fűszerezést. Ha hígabban szeretjük, egy kis vizet adhatunk még hozzá, és még 2 percre visszatesszük a tűzhelyre.
Forrón tálaljuk, plusz kókuszkrémet és magvakat kínálhatunk mellé, a tetejét kevés mentával vagy más zöldfűszerrel díszíthetjük.
Tejszínes gombakrémleves
Finom, kiadós és fehérjedús leves készíthető gombából is, ami különösen jól esik a borongós szürke napokon.
Elkészítés:
Zellerkrémleves pirított zsemlekockákkal
Bár a zellert sokan nem kedvelik markáns íze miatt, selymes, tejszínes krémlevesként tálalva még a finnyásabbak is könnyedén megbarátkozhatnak vele:
Elkészítés:
Francia hagymakrémleves
A hagymaleves a népszerűségi lista élén áll a krémlevesek kategóriájában, nem véetlenül: amellett, hogy ínycsiklandóan finom, még rendkívül hatásos immunerősítő is: segít felvenni a harcot a vírusos, megfázásos betegségekkel, őszi náthával.
A tetejére:
Elkészítés:
Őszi burgonyakrémleves reszelt sajttal
A hagymakrémleves mellett a másik legnépszerűbb levesféleség, hiszen a burgonyát általánosságban mindenki szereti. Ha különlegesebb ízvilágra vágyunk, helyettesítsük a burgonya egy részét édesburgonyával, vagy akár készíthetjük abból az egészet is, úgy is isteni finom lesz.
Elkészítés:
Egyszerű brokkolikrémleves pirított mandulával
Csakúgy, mint a zellertől, a brokkolitól is sokan idegenkednek élénkzöld színe és markáns illata miatt, krémes, tejszínes levesként azonban egyszerűen lehetetlen nem szeretni. Október közepéig tart a szezon, érdemes kihasználni és minél többet fogyasztani belőle.
Elkészítés:
Paprika krémleves
Sokannem is gondolnák, de ízletes, olaszos fűszerezésű krémleves készülhet sült kápiapaprikából is. Az élénkpiros színű leves fesajósajtdarakákkal és balzsamecettel diszítve szívet gyönyörködtető látvány, mindemellett nagyon egészséges és finom is.
Elkészítés:
Sütőtök krémleves pirított tökmaggal
Az őszi levesek sztárja ez a selymes ízvilágú sütőtökkrémleves. Pirított tökmaggal tálalva isteni, de jól passzolnak hozzá egyéb pirított magvak, diófélék, esetleg pirított kiflikarikák, vagy a klasszikus levesgyöngy is.