Szinte minden háztartásnak megvan a saját "tuti" receptje a palacsinta tésztájára. Van azonban egy olyan trükk, amit azoknak is érdemes kipróbálni, akik évek munkájával kísérletezték ki a legfinomabb palacsintát adó készítési módot - ők sem fognak csalódni.
A palacsinta összetevői körül nincs nagy vita, legfeljebb abban térnek el a vélekedések, lehet-e, és ha igen, mivel érdemes helyettesíteni a tejet, ha éppen nincs kéznél (az ajánlott sorrend erre: elsősorban buborékos víz, másodsorban egyszerű csapvíz). Egy másik összetevőt is lehet azonban helyettesíteni legalább részben a palacsinta tésztájában, sőt, nem csak lehet, de a Mindmegette ajánlása szerint érdemes is.
A titkos összetevő: a pudingpor
A trükk igen egyszerű, de az eredmény garantáltan meggyőző lesz: a tészta összetevőinek adagolásakor csökkentsük az egyébként hozzáadandó liszt mennyiségét a felére.
A mennyiség másik fele legyen pudingpor.
Ha pudingpor felhasználásával készítjük a palacsintát, nem csak finomabb, hanem lágyabb is lesz a tésztája. Ezekre az újszerű "palacsintaélményekre" számítsunk, ha pudingport használunk a tésztához:
Puhább és lágyabb tészta: a pudingpor segít abban, hogy a palacsinta tésztája könnyedebb és puhább legyen. Ennek az oka, hogy a pudingporban keményítő van, ami elősegíti a lágyabb szerkezet kialakulását. Ennek eredményeként a kisült palacsinta selymesebb lesz, a tészta kevésbé hajlamos "gumiszerűvé" válni.
Új ízélményt ad az eddig ismert "palacsintás" ízvilághoz: a liszt felének helyettesítésére használt pudingpornak nem kell semmilyen különleges feltételnek megfelelnie, egyszerű csokoládés vagy vaníliás ízűt érdemes választani, mely a palacsintának is finom ízt kölcsönöz, de nem fogja "maga alá gyűrni" a tészta jellegzetes ízét. Ha pedig a palacsintát a pudingporhoz hasonló ízű krémes töltelékkel, esetleg gyümölccsel kínáljuk, az még inkább kiemeli ezt az ízét.
Különleges színe lesz a palacsintának: a vaníliás pudingportól világosabb árnyalatot kap a palacsinta tésztája, még szebben, ínycsiklandóbban fog kinézni a tányéron.
Így készítsen pudingporos palacsintát – receptajánlat:
Hozzávalók:
3 db tojás
200 ml tej
200 ml szénsavas víz
2 evőkanál cukor
5 evőkanál búzaliszt
2 csomag pudingpor (ízlés szerint)
2 evőkanál olvasztott vaj
Készítés:
Egy nagyobb tálban összekeverjük a tojásokat, a tejet, a vizet és a cukrot.
Egy külön tálban átszitáljuk a lisztet, hozzákeverjük a két csomag pudingport, majd összeforgatjuk a nedves hozzávalókkal.
Végül hozzáadjuk az olvasztott vajat és kb. 10 percig pihentetjük a tésztát.
Egy serpenyőt kikenünk zsiradékkal, és a szokásos módon megsütjük a palacsintát.
A pudingos palacsinta bármivel fogyasztható: túró, fahéj, csokoládékrém, vaníliakrém, lekvár, és mogyoróvaj, tejszín és friss gyümölcsök mind remekül illenek hozzá.
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!