Ettől a trükktől lesz különösen puha a palacsinta

Vágólapra másolva!
Szinte minden háztartásnak megvan a saját "tuti" receptje a palacsinta tésztájára. Van azonban egy olyan trükk, amit azoknak is érdemes kipróbálni, akik évek munkájával kísérletezték ki a legfinomabb palacsintát adó készítési módot - ők sem fognak csalódni.
Vágólapra másolva!

A palacsinta összetevői körül nincs nagy vita, legfeljebb abban térnek el a vélekedések, lehet-e, és ha igen, mivel érdemes helyettesíteni a tejet, ha éppen nincs kéznél (az ajánlott sorrend erre: elsősorban buborékos víz, másodsorban egyszerű csapvíz). Egy másik összetevőt is lehet azonban helyettesíteni legalább részben a palacsinta tésztájában, sőt, nem csak lehet, de a Mindmegette ajánlása szerint érdemes is.

A palacsinta sokak kedvence, de érdemes lehet pudingporos változatban is kipróbálni (illusztráció)
A palacsinta sokak kedvence, de érdemes lehet pudingporos változatban is kipróbálni (illusztráció)
Fotó: Shutterstock

A titkos összetevő: a pudingpor

A trükk igen egyszerű, de az eredmény garantáltan meggyőző lesz: a tészta összetevőinek adagolásakor csökkentsük az egyébként hozzáadandó liszt mennyiségét a felére. 

A mennyiség másik fele legyen pudingpor. 

Ha pudingpor felhasználásával készítjük a palacsintát, nem csak finomabb, hanem lágyabb is lesz a tésztája. Ezekre az újszerű "palacsintaélményekre" számítsunk, ha pudingport használunk a tésztához:

  • Puhább és lágyabb tészta: a pudingpor segít abban, hogy a palacsinta tésztája könnyedebb és puhább legyen. Ennek az oka, hogy a pudingporban keményítő van, ami elősegíti a lágyabb szerkezet kialakulását. Ennek eredményeként a kisült palacsinta selymesebb lesz, a tészta kevésbé hajlamos "gumiszerűvé" válni.
  • Új ízélményt ad az eddig ismert "palacsintás" ízvilághoz: a liszt felének helyettesítésére használt pudingpornak nem kell semmilyen különleges feltételnek megfelelnie, egyszerű csokoládés vagy vaníliás ízűt érdemes választani, mely a palacsintának is finom ízt kölcsönöz, de nem fogja "maga alá gyűrni" a tészta jellegzetes ízét. Ha pedig a palacsintát a pudingporhoz hasonló ízű krémes töltelékkel, esetleg gyümölccsel kínáljuk, az még inkább kiemeli ezt az ízét.
  • Különleges színe lesz a palacsintának: a vaníliás pudingportól világosabb árnyalatot kap a palacsinta tésztája, még szebben, ínycsiklandóbban fog kinézni a tányéron.
  • Krémesebb állagú lesz: a pudingpor a tésztának krémességet, lágyságot fog kölcsönözni, ez pedig nem csak az ízében, hanem textúrájában is meg fog jelenni.

Így készítsen pudingporos palacsintát – receptajánlat:

Hozzávalók:

  • 3 db tojás
  • 200 ml tej
  • 200 ml szénsavas víz
  • 2 evőkanál cukor
  • 5 evőkanál búzaliszt
  • 2 csomag pudingpor (ízlés szerint)
  • 2 evőkanál olvasztott vaj

Készítés:

  1. Egy nagyobb tálban összekeverjük a tojásokat, a tejet, a vizet és a cukrot.
  2. Egy külön tálban átszitáljuk a lisztet, hozzákeverjük a két csomag pudingport, majd összeforgatjuk a nedves hozzávalókkal.
  3. Végül hozzáadjuk az olvasztott vajat és kb. 10 percig pihentetjük a tésztát.
  4. Egy serpenyőt kikenünk zsiradékkal, és a szokásos módon megsütjük a palacsintát.

A pudingos palacsinta bármivel fogyasztható: túró, fahéj, csokoládékrém, vaníliakrém, lekvár, és mogyoróvaj, tejszín és friss gyümölcsök mind remekül illenek hozzá.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!