A kora őszi hetekben kezdetét veszi a szőlőszezon, ezzel együtt a szőlőszüret időszaka.
Magyarországon közel 200 szőlőfajta ismert, melyek két nagy csoportba sorolhatók: fehér-és kékszőlő - utóbbinak a nemesített változatai a rosé vagy vörös szőlőfajták - azon belül pedig megkülönböztethetünk csemege-és borszőlő típusokat. A legkedveltebb szőlőfajták közé tartozik a saszla, a muskotály, az irsai olivér, vagy az othello.
Az országban közel 65 hektáron folyik szőlőtermesztés, ebből 70% a fehérszőlő, 30% a kékszőlőtermelő vidék.
A leghíresebb szőlőteszmesztő vidékek Baranya-és Tolna vármegyékben, a Balaton-felvidéken, Nyugat-Magyarországon, a budai területeken illetve az Északi-középhegységben találhatók,
gondoljunk csak Villányra, Tokajra, Sopronra, Szekszárdra vagy akár Balatonboglárra.
Bár mind a szőlő betakarítása, majd az ezt követő szőlőtaposás és a szőlőpréselés kemény munka,
a szüret mai napig egyfajta őszköszöntő mulatságként él az emberek fejében, ami egy igazi társas esemény, melyet gyerekek és felnőttek egyaránt nagyon élveznek.
A szőlő jótékony hatásai
Miért érdemes sokat fogyasztanunk ebből a csodás őszi gyümölcsből? Azon túl persze, hogy nagyon finom, számos pozitív egészségügyi hatása ismert.
Jó hatással van az epére, májra, belekre, emellett a veseműködést is támogatja. Tisztítja a tüdőt és a légutakat, erősíti az immunrendszert, emellett természetes szíverősítő,
tisztítja az erek falát, segít az érelmeszesedés és vérrögképződés megakadályozásában, elősegíti a szívizmok rugalmas működését. Szív-és érredszeri betegségek esetén tehát fokozottan javasolt a fogyasztása, emellett ezek megelőzésében is fontos szerepe van.
Bár viszonylag magas a cukortartalma, mértékkel történő fogyasztása a diétát is támogatja,
rosttartalmának köszönhetően ugyanis felpörgeti az anyagcserét, gyorsítja a az emésztést, és rendkívül hasznos tápanyagokkal látja el a szervezetet.
A szőlő erősíti az idegrendszert, csökkenti a stresszt, a levertséget és a szorongást, így kiváló ellenszere az őszi depressziónak. Lassítja az öregedést és a rákos megbetegedések illetve a trombózis elkerülésében is segít.
Bőven találhatók benne C- és B-vitaminok, kálium, kálcium, magnézium és flavonoidok, rost-és antioxidáns tartalmának köszönhetően pedig megtisztítja a szervezetet a káros anyagoktól. Méregtelenítő kúra céljából ezért érdemes néhány napig szűretlen szőlőlevet fogyasztani.
A szőlő ráadásul a fogaknak is nagy barátja, a benne lévő polifenol nevű hatóanyag gátolja a fogszuvasodást okozó baktériumok szaporodását. Ez vonatkozik a szőlő aszalt változatára, a mazsolára is.
A kékszőlő fajták emellett rengeteg vasat tartalmaznak, így kiváló vérképző tulajdonságokkal rendelkeznek, nem véletlenül javasolt alkalmanként egy-egy pohár vörösbor fogyasztása vashiány és a vérszegénység ellen.
Kevesen tudják, de a szőlő magja is értékes, ugyanis öregedésgátló és bőrszépítő tulajdonságokkal rendelkezik, emellett elősegíti az agyműködést
és a szellemi frissesség fenntartását, csökkenti a demencia kialakulását. Szőlőmagolaj és szőlőmagőrlemény formájában egyre több helyen lehet vele találkozni, emellett bizonyos kozmetikumok is tartalmaznak szőlőmagkivonatot.
Hogyan érdemes fogyasztani?
Bár a szőlőt az esetek többségében nyersen - önmagában vagy gyümölcssaláták alapanyagaként - illetve bor, must vagy szőlőlé formájában fogyasztjuk, magas víztartalma miatt finom, őszi gyümölcsleves készíthető belőle, ami fahéjjal és mézzel ízesítve a legízletesebb, emellett főzhető belőle szőlőbefőtt, szőlőlekvár, szőlőszörp és remek desszertek, sütemények, pohárkrémek is. Ha a mézédes szőlőt választjuk a desszertjeink fő alapanyagaként, a cukor egy részét akár meg is spórolhatjuk.
Végül mutatunk egy isteni szőlős pitét, ami akár vasárnapi, vendégváró desszertként is megállja a helyét.
Hozzávalók:
A tésztához:
A töltelékhez:
Elkészítés:
Ebben a videóban pedig egy remek szőlőlekvár elkészítését sajátíthatjuk el: