A kutatók azt mondják, hogy amint kibontottuk a mártogatóst, mindenképpen fogyasszuk el két napon belül, ugyanis veszélyt jelenthetnek az egészségünkre – írta meg a Mirror.
Amint kinyitja a fedelet, a levegőben lévő baktériumok elkezdenek megtelepedni az étel tetején és idővel akár ételmérgezés is lehet belőle.
mondta Dr. Primrose Freestone mikrobiológus.
Freestone elmagyarázta, hogy amikor kinyitjuk a dobozokat és azokba oxigén kerül, akkor a dobozban található mikroorganizmusok hirtelen növekedésbe kezdhetnek. Illetve a szánkon és kezünkön levő baktériumok, gombák és vírusok is átkerülhetnek a dobozra. A baktériumok elszaporodása már 5 Celsius fok fölött felgyorsul, így akár pár perc alatt is felmelegedhet annyira, hogy ideális közeg legyen a baktériumok szaporodásához.
Az Egyesült-Királyságban évente 2,4 millió ember szenved ételmérgezésben. Többségük néhány nap alatt felépül, de különösen veszélyt jelent a terhes nőkre és születendő babájukra, a krónikus betegekre és az idősekre.
Azok a termékek amelyekben van citromlé, paradicsom vagy ecet, illetve amelyekben a só és cukor tartósítószerként szerepel, azokban lassabban szaporodnak a baktériumok.
Tartósságukat tekintve ezért a hummusz és salsa jó döntés lehet illetve a fokhagymás és a gyógynövényes alapokkal készült mártogatósok.
A szakértő azt javasolja, ha változott a mártogatós színe, vagy ha kissé savanykás ízt érzünk, akkor már ne együk meg.
A mikrobiológus azt tanácsolja mindenkinek, hogy figyeljenek arra, hogy ne egyenek olyan ételeket, amelyek régóta a hűtőben vannak, hiszen akár 2 nap alatt is el tudnak szaporodni a baktériumok, így könnyen megkockáztathatunk egy lisztéria fertőzést.
Gyomor-bélhurut tüneteivel szállítottak 57 embert a TikTok központjából Szingapúrban, ugyanis az ott fogyasztott ételt felszolgáló cég olyan ételt szolgált fel, amitől ételmérgezést kaptak az ott dolgozók.
130 ember kapott ételmérgezést Japánban, miután grillezett angolnát fogyasztottak a Tokióhoz közeli Yokohama város egyik áruházában.
Illetve korábban magyar turisták kerültek kórházba ételmérgezéssel egy romániai szállodában. Még a szabadságon lévő orvosokat is behívták, hogy a turistákat el tudják látni. De az enyhe tünetek miatt, hamar kiengedték őket a kórházból, és visszatértek a vendégházba