Ezeket ne tároljuk felbontva a hűtőben

Vágólapra másolva!
Egyre több mártogatóst gyártó cég vezeti be, hogy dobozok tetején található felszakítható fóliát egy erősebb, szilárd tetőre cseréli le. A baktériumok már két nap után elkezdenek dolgozni a nyitva hagyott dobozban, így mindenképpen fontos, hogy ne tartsunk zárt tető nélkül semmit a hűtőben.
Vágólapra másolva!

A kutatók azt mondják, hogy amint kibontottuk a mártogatóst, mindenképpen fogyasszuk el két napon belül, ugyanis veszélyt jelenthetnek az egészségünkre – írta meg a Mirror. 

Amint kinyitja a fedelet, a levegőben lévő baktériumok elkezdenek megtelepedni az étel tetején és idővel akár ételmérgezés is lehet belőle.

mondta Dr. Primrose Freestone mikrobiológus.

Freestone elmagyarázta, hogy amikor kinyitjuk a dobozokat és azokba oxigén kerül, akkor a dobozban található mikroorganizmusok hirtelen növekedésbe kezdhetnek. Illetve a szánkon és kezünkön levő baktériumok, gombák és vírusok is átkerülhetnek a dobozra. A baktériumok elszaporodása már 5 Celsius fok fölött felgyorsul, így akár pár perc alatt is felmelegedhet annyira, hogy ideális közeg legyen a baktériumok szaporodásához. 

Az Egyesült-Királyságban évente 2,4 millió ember szenved ételmérgezésben. Többségük néhány nap alatt felépül, de különösen veszélyt jelent a terhes nőkre és születendő babájukra, a krónikus betegekre és az idősekre. 

Azok a termékek amelyekben van citromlé, paradicsom vagy ecet, illetve amelyekben a só és cukor tartósítószerként szerepel, azokban lassabban szaporodnak a baktériumok.

 Tartósságukat tekintve ezért a hummusz és salsa jó döntés lehet illetve a fokhagymás és a gyógynövényes alapokkal készült mártogatósok.

A szakértő azt javasolja, ha változott a mártogatós színe, vagy ha kissé savanykás ízt érzünk, akkor már ne együk meg. 

 

humusz
Fotó: pixabay.com

A mikrobiológus azt tanácsolja mindenkinek, hogy figyeljenek arra, hogy ne egyenek olyan ételeket, amelyek régóta a hűtőben vannak, hiszen akár 2 nap alatt is el tudnak szaporodni a baktériumok, így könnyen megkockáztathatunk egy lisztéria fertőzést. 

Gyomor-bélhurut tüneteivel szállítottak 57 embert a TikTok központjából Szingapúrban, ugyanis az ott fogyasztott ételt felszolgáló cég olyan ételt szolgált fel, amitől ételmérgezést kaptak az ott dolgozók.

130 ember kapott ételmérgezést Japánban, miután grillezett angolnát fogyasztottak a Tokióhoz közeli Yokohama város egyik áruházában. 

Illetve korábban magyar turisták kerültek kórházba ételmérgezéssel egy romániai szállodában. Még a szabadságon lévő orvosokat is behívták, hogy a turistákat el tudják látni. De az enyhe tünetek miatt, hamar kiengedték őket a kórházból, és visszatértek a vendégházba 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!