Eláruljuk, hogyan lesz igazán krémes a babfőzelék

bab
Ha egyszer kipróbáljuk, mindig így akarjuk majd készíteni a babot, ezt garantáljuk.
Vágólapra másolva!
A bab hazánkban nagyon népszerű alapanyag, épp ezért szinte minden családnak megvan a kedvenc babos receptje. Vannak, akik levesként szeretik, mások a csilis babot imádják, de a főzelék is osztatlan népszerűségnek örvend. Mutatjuk, hogyan lesz extrán krémes.
Vágólapra másolva!

A különlegesen krémes és kissé fűszeres, pikáns ízvilágú babfőzeléket ezúttal nem fasírttal vagy kolbásszal, hanem buggyantott tojással kínáljuk, ami még különlegesebbé teszi a remek fogást. Nem fogunk csalódni! 

bab
Ha egyszer kipróbáljuk, mindig így akarjuk majd készíteni a babot, ezt garantáljuk.
Fotó: Mindmegette


Íme, a recept:

Mustáros-tárkonyos babfőzelék buggyantott tojással

Hozzávalók:

A főzelékhez:

  • 50 dkg bab
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 ek. zsiradék
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 liter zöldségalaplé
  • bors
  • 1-2 ek. mustár
  • 1 ek. szárított tárkony
  • 2 ek. keményítő
  • 2 dl tejszín
  • 1 db kezeletlen citrom

A feltéthez:

  • 4 db tojás
  • 1 ek. ecet

Elkészítése:

  1. A babot előző éjszaka beáztatjuk hideg vízbe.
  2. Másnap finomra vágjuk a vöröshagymát, és megdinszteljük a zsiradékon. Rátesszük az áttört fokhagymát, pár percig együtt pároljuk. Hozzáadjuk a leszűrt babot, és felöntjük az alaplével.
  3. Sózzuk, borsozzuk, belekanalazzuk a mustárt, beleszórjuk a tárkonyt, felforraljuk, és kis lángon addig főzzük, amíg a bab teljesen megpuhul.
  4. A keményítőt egy kis hideg vízben csomómentesre keverjük. Hozzávegyítjük a tejszínt, ráöntjük a babra, és összeforraljuk. Levesszük a tűzhelyről, és belekeverjük a citrom reszelt héját, és facsarunk hozzá a levéből is.
  5. A buggyantott tojáshoz sós vizet forralunk egy evőkanál ecettel. Egyesével beleütjük a tojásokat, eligazgatjuk a fehérjét, és három percig főzzük, utána kiszedjük, lecsöpögtetjük, és rátesszük a főzelékre.

Miért együnk rendszeresen babot?

A bab rendszeres fogyasztásának számos egészségügyi előnye van. Magas rosttartalma jótékonyan hat az emésztésre, stabilizálja a vércukorszintet. Emellett hosszú ideig teltségérzetet biztosít, ami a fogyásban is segítség. Vegetáriánusok, vegán életmódot folytatók számára kitűnő fehérjeforrás. Antioxidánsai segíthetnek a szívbetegségek kockázatának csökkentésében, a benne lévő vas és folsav pedig támogatja a vérképzést.

Ha egyéb konyhai praktikákra is kíváncsi, keresse fel a Mindmegette oldalát!



 



 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!