Így készül az ínycsiklandó roston sült sertéskaraj gombával

roston sült sertéskaraj
Aki szeretné meglepni a családot egy különleges, szezonális fogással, annak érdemes ezúttal ezt a tökéletes roston sült karajt készítenie.
Vágólapra másolva!
Aki szeretné meglepni a családot egy különleges, szezonális fogással, annak érdemes ezúttal a tökéletes roston sült sertéskaraj elkészítésével próbálkoznia, amivel biztosan mindenkit lenyűgözünk majd. Mutatjuk a receptet.
Vágólapra másolva!

A karaj tápértékével, finom ízével, könnyű és sokoldalú elkészítési módjaival előkelő helyen szerepel a sertéshúsfélék képzeletbeli dobogóján. Mindenféle fűszerrel jól párosítható, elkészíthetjük bundázva, töltve, baconbe göngyölve, zöldségekkel és krémes szószban. 

Mostani receptünk több módot is ötvöz egyszerre, hiszen a roston sült karajra lágy besamelmártás kerül, majd pirított gomba, végül bacon koronázza az egyébként is díjnyertes fogást. 

Kicsit hasonlít a Dubarry-szeletre, akár a gombával elkészített távoli rokonának is tekinthetnénk ezt az ételt.

roston sült sertéskaraj
Aki szeretné meglepni a családot egy különleges, szezonális fogással, annak érdemes ezúttal ezt a tökéletes roston sült karajt készítenie.
Fotó: Mindmegette

Roston sült sertéskaraj gombával

Hozzávalók:

  • 8 szelet csont nélküli sertéskaraj
  • bors
  • olaj
  • 5 dkg vaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 ek. liszt
  • 1,5-2 dl tej
  • 2 db vöröshagyma
  • 25 dkg csiperkegomba
  • 1 kis csokor petrezselyem
  • 8 szelet bacon

Elkészítése:

  1. A karajszeleteket enyhén kiklopfoljuk, mindkét oldalukat bedörzsöljük sóval, borssal. Egy kevés olajat felforrósítunk, és a karajszeletek mindkét oldalát pirosra sütjük pár perc alatt. Nem baj, ha nem sülnek át teljesen, úgyis mennek még a sütőbe is.
  2. Egy nagy tepsit vékonyan kiolajozunk, belefektetjük az elősütött húsokat.
  3. Elkészítjük a besamelt. Egy kis lábasban felmelegítjük a vajat 1-2 ek. olajjal, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a lisztet, majd világosra pirítjuk. Felöntjük a tejjel, annyival, hogy sűrű, krémes legyen a mártás, és összeforraljuk. Pici sóval ízesítjük. Minden szelet húsra gazdagon kanalazunk a besamelből.
  4. Felvágjuk a vöröshagymát, és egy kevés olajon üvegesre dinszteljük. Rádobjuk a megtisztított, apróra felszeletelt gombát. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a felaprított petrezselyemmel, és nagy lángon sütjük. Amikor a gomba leve már nagyrészt elfőtt, akkor ezt is rákanalazzuk a besamellel meglocsolt karajszeletekre, végül mindegyik hús tetejére egy-egy baconszeletet helyezünk. A 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és 10-15 perc alatt készre sütjük.

Tipp: ha tovább szeretnénk tökéletesíteni, sajtot is reszelhetünk a tetejére.

A sült húsok legjobb kísérője:

Hiába készítünk mennyei finom húsételt, ha nem a megfelelő köretet választjuk hozzá, nem lesz tökéletes az ízharmónia. A gombás-besameles roston sült karajhoz remekül illik a burgonyapüré, de egy fűszeres tepsis krumplit is bármikor el tudunk képzelni mellé.

Ha további részletes receptekre is kíváncsi, keresse fel a Mindmegette oldalát!

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!