Így készül az ínycsiklandó roston sült sertéskaraj gombával
2024. október 31. 08:31
Olvasási idő: 5 perc
Aki szeretné meglepni a családot egy különleges, szezonális fogással, annak érdemes ezúttal ezt a tökéletes roston sült karajt készítenie.
Vágólapra másolva!
Aki szeretné meglepni a családot egy különleges, szezonális fogással, annak érdemes ezúttal a tökéletes roston sült sertéskaraj elkészítésével próbálkoznia, amivel biztosan mindenkit lenyűgözünk majd. Mutatjuk a receptet.
A karaj tápértékével, finom ízével, könnyű és sokoldalú elkészítési módjaival előkelő helyen szerepel a sertéshúsfélék képzeletbeli dobogóján. Mindenféle fűszerrel jól párosítható, elkészíthetjük bundázva, töltve, baconbe göngyölve, zöldségekkel és krémes szószban.
Mostani receptünk több módot is ötvöz egyszerre, hiszen a roston sült karajra lágy besamelmártás kerül, majd pirított gomba, végül bacon koronázza az egyébként is díjnyertes fogást.
Kicsit hasonlít a Dubarry-szeletre, akár a gombával elkészített távoli rokonának is tekinthetnénk ezt az ételt.
Roston sült sertéskaraj gombával
Hozzávalók:
8 szelet csont nélküli sertéskaraj
só
bors
olaj
5 dkg vaj
1 gerezd fokhagyma
2 ek. liszt
1,5-2 dl tej
2 db vöröshagyma
25 dkg csiperkegomba
1 kis csokor petrezselyem
8 szelet bacon
Elkészítése:
A karajszeleteket enyhén kiklopfoljuk, mindkét oldalukat bedörzsöljük sóval, borssal. Egy kevés olajat felforrósítunk, és a karajszeletek mindkét oldalát pirosra sütjük pár perc alatt. Nem baj, ha nem sülnek át teljesen, úgyis mennek még a sütőbe is.
Egy nagy tepsit vékonyan kiolajozunk, belefektetjük az elősütött húsokat.
Elkészítjük a besamelt. Egy kis lábasban felmelegítjük a vajat 1-2 ek. olajjal, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a lisztet, majd világosra pirítjuk. Felöntjük a tejjel, annyival, hogy sűrű, krémes legyen a mártás, és összeforraljuk. Pici sóval ízesítjük. Minden szelet húsra gazdagon kanalazunk a besamelből.
Felvágjuk a vöröshagymát, és egy kevés olajon üvegesre dinszteljük. Rádobjuk a megtisztított, apróra felszeletelt gombát. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a felaprított petrezselyemmel, és nagy lángon sütjük. Amikor a gomba leve már nagyrészt elfőtt, akkor ezt is rákanalazzuk a besamellel meglocsolt karajszeletekre, végül mindegyik hús tetejére egy-egy baconszeletet helyezünk. A 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és 10-15 perc alatt készre sütjük.
Tipp: ha tovább szeretnénk tökéletesíteni, sajtot is reszelhetünk a tetejére.
A sült húsok legjobb kísérője:
Hiába készítünk mennyei finom húsételt, ha nem a megfelelő köretet választjuk hozzá, nem lesz tökéletes az ízharmónia. A gombás-besameles roston sült karajhoz remekül illik a burgonyapüré, de egy fűszeres tepsis krumplit is bármikor el tudunk képzelni mellé.