A sült bacon sokoldalúan felhasználható, például reggelikhez, szendvicsekhez, salátákhoz vagy levesekhez, ahol ízes ropogósságot ad az ételeknek. Intenzív íze és füstös aromája különleges karaktert kölcsönöz a legegyszerűbb fogásoknak is, legyen szó egy omlettről vagy egy tál krémlevesről. Emellett a textúrája – a ropogós külső és az omlós belső – rendkívül élvezetes, így minden étkezést feldob. Azonban az olajban sült elkészítési módja nem éppen egészséges, de nem kell aggódnunk, mert egy brit séf megmutatta, hogy hogyan kell úgy ropogósra sütni a bacont, hogy nem adunk hozzá plusz zsíradékot.
A titok meglepő módon nem más, mint a víz, ugyanis a szakács vizet ad a baconhöz a sütés előtt, ezzel akadályozva meg, hogy odaégjen az.
Elkészítés:
Fektesse le a bacon szeleteket egy rétegben a hideg serpenyőbe. Ne legyenek egymáson, hogy egyenletesen tudjanak sülni. Öntsön egy kevés vizet a serpenyőbe, hogy éppen ellepje a bacon szeleteket. Nem kell sok, csak annyi, hogy egy vékony réteg víz legyen a bacon alatt. Kapcsolja be a tűzhelyet közepes lángra. Amint a víz felforr, elkezdi főzni a bacont, miközben fokozatosan zsír is kisül belőle. A víz segít abban, hogy a bacon ne égjen meg, mielőtt teljesen átsülne. Ahogy a víz elpárolog, a bacon zsírja elkezd pirulni a serpenyőben. Figyelje, hogy nehogy odaégjen!
Amikor már nincs víz a serpenyőben, csökkentse a lángot alacsony-közepes fokozatra, és süsse tovább a bacont, amíg el nem éri a kívánt ropogósságot. Használjon fogót a szeletek megfordításához.
Ha elkészült, helyezze a bacon szeleteket egy papírtörlőre, hogy felszívja a felesleges zsírt.
A víz egyenletesen hőkezeli a bacont, és segít eltávolítani a felesleges sót, ami csökkenti a túl gyors pirulás esélyét. Az elpárolgás után a bacon a saját zsírjában pirul ropogósra, ami tökéletes textúrát eredményez.
Korábban arról írtunk, hogy ha valami igazán különleges desszerttel szeretné megörvendeztetni szeretteit, akkor készítse el a csokoládéba mártott sült bacont – ami bár elsőre elég bizarrnak tűnik – mégis igazán ínycsiklandó ropogtatnivaló. Megéri kipróbálni!