Így kell készíteni tökéletesen ropogós és egészséges bacont - videó

Vágólapra másolva!
A bacon népszerű alapanyaga a reggeliknek és számos főételnek is, tökéletes feltét lehet például egy krémleveshez is. Azonban olajban sütve nem igazán egészséges, de egy séf megmutatta azt, hogy hogyan lehet egészséges és mégis ropogós bacönt készíteni.
Vágólapra másolva!

A sült bacon sokoldalúan felhasználható, például reggelikhez, szendvicsekhez, salátákhoz vagy levesekhez, ahol ízes ropogósságot ad az ételeknek. Intenzív íze és füstös aromája különleges karaktert kölcsönöz a legegyszerűbb fogásoknak is, legyen szó egy omlettről vagy egy tál krémlevesről. Emellett a textúrája – a ropogós külső és az omlós belső – rendkívül élvezetes, így minden étkezést feldob. Azonban az olajban sült elkészítési módja nem éppen egészséges, de nem kell aggódnunk, mert egy brit séf megmutatta, hogy hogyan kell úgy ropogósra sütni a bacont, hogy nem adunk hozzá plusz zsíradékot. 

A titok meglepő módon nem más, mint a víz, ugyanis a szakács vizet ad a baconhöz a sütés előtt, ezzel akadályozva meg, hogy odaégjen az. 

 

bacon
Fotó: unplash

Elkészítés:
Fektesse le a bacon szeleteket egy rétegben a hideg serpenyőbe. Ne legyenek egymáson, hogy egyenletesen tudjanak sülni. Öntsön egy kevés vizet a serpenyőbe, hogy éppen ellepje a bacon szeleteket. Nem kell sok, csak annyi, hogy egy vékony réteg víz legyen a bacon alatt. Kapcsolja be a tűzhelyet közepes lángra. Amint a víz felforr, elkezdi főzni a bacont, miközben fokozatosan zsír is kisül belőle. A víz segít abban, hogy a bacon ne égjen meg, mielőtt teljesen átsülne. Ahogy a víz elpárolog, a bacon zsírja elkezd pirulni a serpenyőben. Figyelje, hogy nehogy odaégjen!

Amikor már nincs víz a serpenyőben, csökkentse a lángot alacsony-közepes fokozatra, és süsse tovább a bacont, amíg el nem éri a kívánt ropogósságot. Használjon fogót a szeletek megfordításához.

Ha elkészült, helyezze a bacon szeleteket egy papírtörlőre, hogy felszívja a felesleges zsírt.

A víz egyenletesen hőkezeli a bacont, és segít eltávolítani a felesleges sót, ami csökkenti a túl gyors pirulás esélyét. Az elpárolgás után a bacon a saját zsírjában pirul ropogósra, ami tökéletes textúrát eredményez.

Korábban arról írtunk, hogy ha valami igazán különleges desszerttel szeretné megörvendeztetni szeretteit, akkor készítse el a csokoládéba mártott sült bacont – ami bár elsőre elég bizarrnak tűnik – mégis igazán ínycsiklandó ropogtatnivaló. Megéri kipróbálni!

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!