Megmutatjuk, hogyan csökkentheti a koleszterinszintjét

Vágólapra másolva!
A koleszterinszintünk kulcsszerepet játszik a szív- és érrendszeri egészségünk fenntartásában, mégis sokan alábecsülik ennek jelentőségét. Egy tanulmány kimutatta, hogy azzal, ha csökkentjük vagy teljesen megszüntetjük bizonyos élelmiszerek fogyasztását, akkor segíthetünk a koleszterinszintünk szinten tartásában és ezzel egészségünk és fizikai aktivitásunk megőrzésében.
Vágólapra másolva!

A koleszterin egy zsírszerű anyag, amely a vérben található, és bár a szervezetnek szüksége van rá bizonyos funkciók ellátásához, a túl magas koleszterinszint komoly egészségügyi problémákhoz vezethet. A koleszterinszintre való odafigyelés kiemelten fontos, mivel közvetlen hatással van szív- és érrendszeri egészségünkre. 

A The American Journal of Clinical Nutrition tanulmánya szerint 

a feldolgozott hústermékek fogyasztása növeli a szívbetegségek és ezzel a halálozások számát, így tehát ha csökkentjük, vagy teljesen elhagyjuk ezeket az ételeket, akkor a koleszterinszintünk sem romlik. 

Feldolgozott húskészítményeknek hívjuk például a kolbászt, virslit, parizert, szalámit, sonkát, bacont is. 

Ezek a hústermékek gyakran tele vannak telített zsírokkal és koleszterinnel, ami megemelheti az alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL) szintjét – a „rossz” koleszterint, amely blokkolja az artériákat és akadályozza a keringést. 

Mit együnk helyette? 

Mindenképpen jót teszünk a koleszterinszintünkkel, ha a feldolgozott húsok helyett olyan sovány fehérjeforrásokat választunk mint a hal, baromfi, hüvelyesek és növényi eredetű fehérjék.
Ezenkívül a rostban gazdag gyümölcsök, zöldségek, teljes kiőrlésű gabonák, valamint a diófélékből és az olívaolajból származó egészséges zsírok bevitelének növelése elősegítheti a szív- és érrendszeri egészséget.

Attratctive middle age woman cutting fruit in her kitchen
Fotó: PhotoAlto via AFP / PhotoAlto via AFP/Frédéric Cirou / Altopress

Életmód tanácsadók is megerősítették, hogy az ilyen étrendmódosítások előnyökkel jártak a téli sportokat kedvelő és gyakran túrázó ügyfeleik számára. A feldolgozott húsfogyasztás csökkentése elősegíti a jobb keringést, növeli az energiaszintet és javítja az állóképességet, segíti a szervezet hatékonyabb működését, mivel a szív- és érrendszeri kockázati tényezők az életkorral nőnek.


További tippek az egészséges életmódhoz

  1. Rostban gazdag étkezés: A rostban gazdag élelmiszerek fogyasztása, mint például zabpehely, lencse és alma javíthatja a szív egészségét és támogatja a testtömeg-szabályozást azáltal, hogy teltségérzetet ad a fogyasztása és csökkenti a kalóriabevitelt. 
  2. Omega-3 zsírsav fogyasztása: Cserélje ki a telített zsírokat telítetlen zsírokra, fogyasszunk halakat, mint például a lazac, makréla, szardínia, illetve növényi forrásokból is juthatunk Omega-3 forráshoz, hiszen megtalálható a lenmagban, chiamagban, és dióban is. 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!