Szörnyű dolgok derültek ki a tejről

Vágólapra másolva!
A tehéntejben lévő laktóz gyulladást és sejtkárosodást okoz, ezáltal pedig sokkal gyorsabban öregíti a szívet – állítják a svéd Uppsalai Egyetem kutatói legújabb tanulmányukban.
Vágólapra másolva!

Minden tehéntej, még a fölözött is veszélyt jelent, mert a benne lévő cukor, a laktóz káros gyulladásokat és sejtkárosodást vált ki. A kutatók szerint ráadásul gyorsabban öregíti a szívet. 

A kutatások szerint a tej a lakosság mintegy felénél növeli a szívroham kockázatát.

A svéd Uppsalai Egyetem tudósai szerint azonban ez a kockázat csak a nőket érinti, mivel a férfiak jobban képesek megemészteni a cukrot. A kutatók 101 000 ember bevonásával végzett vizsgálata megállapította, hogy 

napi 400 ml tej elfogyasztása öt százalékkal nagyobb kockázatot jelent a szívkoszorúér-betegség kialakulásában.

A betegség - amelyet néha "néma gyilkosnak" neveznek - az egyik leggyakoribb halálozási ok Nagy-Britanniában, és körülbelül 2,3 millió embert érint - számolt be a Mirror.

gazdaságos krumplitej
Képünk illusztráció!

Ahogy a vizsgálatban részt vevő nők több tejet ittak, nőtt a szívroham kockázata is. 

Napi 600 ml esetén már 12 százalékkal, 800 ml esetén pedig 21 százalékkal. 

Az Egyesült Királyságban élők hetente átlagosan 1,2 liter tejet isznak meg.

A kávézók nagy csészéi gyakran fél liter tejet is tartalmaznak, a legtöbb tejet a többség ugyanis tejeskávéban vagy cappuccinóban fogyasztja. 

A kutatók szerint jóval egészségesebb lenne, ha az étrendünkben a tejet joghurtra cserélnénk le.

A tanulmány szerzője, Karl Michaëlsson a BMC Medicine folyóiratban ezt nyilatkozta: 

Az egészséges táplálkozás elengedhetetlen a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez. Elemzésünk alátámasztja, hogy van összefüggés a napi 300 ml-nél több tejbevitel és a szívinfarktus [szívroham] gyakoribb előfordulása között, különösen nőknél.

„A nőknél a magasabb kockázat nyilvánvaló volt, függetlenül a tej zsírtartalmától. Ha a nem erjesztett tejet mérsékelt erjesztett tej fogyasztásával cseréljük le, az csökkentheti a kockázatokat.”

Az erjesztett tejtermékek közé tartozik a joghurt, a kefír és a tejföl. A British Heart Foundation szerint a tej jó fehérje- és kalciumforrás, és az embereknek nem kell lemondaniuk róla, de lecserélhetik az alacsonyabb zsírtartalmú változatokra, hogy csökkentsék a kalóriabevitelüket.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!