Ezzel az összetevővel lesz tökéletes a túrós táska

túrós táska
Nincs is jobb hétvégi reggeli, mint a friss, házi pékáru!
Vágólapra másolva!
Nincs is jobb hétvégi reggeli, mint a friss, házi pékáru! Mutatjuk, hogyan lesz az édes túrós táska kicsik és nagyok kedvence, főként, ha bevetünk egy nem mindennapi trükköt.
Vágólapra másolva!

A túrós táska a klasszikus péksütemények közé tartozik, amit szinte mindenki szívesen választ reggelire, vacsorára, de akár nassolnivalóként is. 

Otthoni elkészítése sem túl bonyolult, viszonylag rövid idő alatt összeállítható, és akkor a legfinomabb, ha gazdagon megpakoljuk az édes túrós töltelékkel. 

Csak egyféleképpen lehet még ízletesebb: ha a tésztába is kerül egy nagy adag túró!

túrós táska
Nincs is jobb hétvégi reggeli, mint a friss, házi túrós táska! 
Fotó: Mindmegette

Túrós táska

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 25 dkg liszt
  • 1 csipet só
  • 10 dkg porcukor
  • 25 dkg fagyos vaj
  • 25 dkg túró

A töltelékhez:

  • 25 dkg túró
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 8 dkg porcukor

Elkészítés:

  1. Összekeverjük a lisztet a sóval és a porcukorral. A fagyos vajat egycentis kockákra vágjuk.
  2. Egy robotgépbe szórjuk a száraz hozzávalókat, rádobjuk a vajat, és pár nyomással morzsásítjuk. Akkor jó, ha a vaj még pici lencsényi darabokban látszódik benne. Egy nagy tálra vagy deszkára borítjuk.
  3. Hozzáadjuk a túrót, és gyors kézzel összegyúrjuk. Minél kevesebbet érintkezik a meleg kezünkkel a tészta, annál omlósabb lesz a végeredmény. Cipót formázunk belőle, átlátszó fóliába csomagoljuk, és legalább egy órára betesszük a hűtőszekrénybe.
  4. A túrót kikeverjük a kétféle cukorral.
  5. Elővesszük a lehűtött tésztát, enyhén lisztezett deszkán kinyújtjuk egy körülbelül 3 mm vastagságú téglalappá. Éles késsel nagyjából 8-10 centiméteres négyzetekre vágjuk.
  6. Mindegyik közepére teszünk egy nagy adag tölteléket. A négy csücsköt középre hajtjuk, kicsit összenyomjuk. Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk.
  7. Ismét betesszük a hűtőszekrénybe legalább fél órára. Közben előmelegítjük a sütőt 200 fokra. A hideg tepsit berakjuk a forró sütőbe, és körülbelül 20 perc alatt szép pirosra sütjük a túrós táskákat. Ha kihűlt, porcukorral megszórjuk. Nem valószínű, hogy marad belőle, de remekül fagyasztható.

Tipp

Ha nincs robotgépünk, akkor a fagyos vajat egyszerűen reszeljük bele a cukorral és sóval elkevert lisztbe, és gyors mozdulatokkal morzsoljuk el, majd ugyanúgy gyúrjuk össze a túróval.

Ha további konyhai praktikákra és receptekre is kíváncsi, látogasson el a Mindmegette oldalára!

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!