Ezzel az összetevővel lesz tökéletes a túrós táska
4 órája
Olvasási idő: 4 perc
Nincs is jobb hétvégi reggeli, mint a friss, házi pékáru!
Vágólapra másolva!
Nincs is jobb hétvégi reggeli, mint a friss, házi pékáru! Mutatjuk, hogyan lesz az édes túrós táska kicsik és nagyok kedvence, főként, ha bevetünk egy nem mindennapi trükköt.
A túrós táska a klasszikus péksütemények közé tartozik, amit szinte mindenki szívesen választ reggelire, vacsorára, de akár nassolnivalóként is.
Otthoni elkészítése sem túl bonyolult, viszonylag rövid idő alatt összeállítható, és akkor a legfinomabb, ha gazdagon megpakoljuk az édes túrós töltelékkel.
Csak egyféleképpen lehet még ízletesebb: ha a tésztába is kerül egy nagy adag túró!
Túrós táska
Hozzávalók:
A tésztához:
25 dkg liszt
1 csipet só
10 dkg porcukor
25 dkg fagyos vaj
25 dkg túró
A töltelékhez:
25 dkg túró
1 csomag vaníliás cukor
8 dkg porcukor
Elkészítés:
Összekeverjük a lisztet a sóval és a porcukorral. A fagyos vajat egycentis kockákra vágjuk.
Egy robotgépbe szórjuk a száraz hozzávalókat, rádobjuk a vajat, és pár nyomással morzsásítjuk. Akkor jó, ha a vaj még pici lencsényi darabokban látszódik benne. Egy nagy tálra vagy deszkára borítjuk.
Hozzáadjuk a túrót, és gyors kézzel összegyúrjuk. Minél kevesebbet érintkezik a meleg kezünkkel a tészta, annál omlósabb lesz a végeredmény. Cipót formázunk belőle, átlátszó fóliába csomagoljuk, és legalább egy órára betesszük a hűtőszekrénybe.
A túrót kikeverjük a kétféle cukorral.
Elővesszük a lehűtött tésztát, enyhén lisztezett deszkán kinyújtjuk egy körülbelül 3 mm vastagságú téglalappá. Éles késsel nagyjából 8-10 centiméteres négyzetekre vágjuk.
Mindegyik közepére teszünk egy nagy adag tölteléket. A négy csücsköt középre hajtjuk, kicsit összenyomjuk. Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk.
Ismét betesszük a hűtőszekrénybe legalább fél órára. Közben előmelegítjük a sütőt 200 fokra. A hideg tepsit berakjuk a forró sütőbe, és körülbelül 20 perc alatt szép pirosra sütjük a túrós táskákat. Ha kihűlt, porcukorral megszórjuk. Nem valószínű, hogy marad belőle, de remekül fagyasztható.
Tipp
Ha nincs robotgépünk, akkor a fagyos vajat egyszerűen reszeljük bele a cukorral és sóval elkevert lisztbe, és gyors mozdulatokkal morzsoljuk el, majd ugyanúgy gyúrjuk össze a túróval.