Elkészült a MusicNet technológiai alapja<br/>

Vágólapra másolva!
A multimédia szoftvereket fejlesztő RealNetworks bemutatta saját másolásvédelmi technológiáját, amellyel a lemezkiadók és a filmipar gátat vethet az illegális zeneszámok és mozifilmek terjedésének. Egyúttal a vállalat forgalomba hozta kulcsfontosságú szoftverét, a digitális tartalom menedzselését és értékesítését végző Commerce Suit-ot.
Vágólapra másolva!

A Real számára mérföldkőnek számít a Streaming Media West rendezvényen tett mindkét bejelentés, hiszen a tartalomvédő technológia, illetve a kereskedelmi szoftvercsomag több közeljövőben induló zeneszolgáltatás alapja lesz. Többek között erre épül majd a MusicNet is, amelyet a Real és három lemezkiadó - a BMG, a Warner Music és az EMI Records - közösen hozott létre.

Az online zeneszolgáltatáson keresztül az internetezők megvásárolhatják és letölthetik saját számítógépükre az egyes albumok digitális változatát. Ehhez azonban szükség van egy olyan megbízható rendszerre, amely megnehezíti a kalózok dolgát és nem engedi sokszorosítani a szerzői jogvédelem alá eső zenéket.

A Real által kínált XMCL nevet viselő technológia révén a forgalmazók meghatározhatják, hogy a tömörített multimédia fájlokkal mit tehet tulajdonosuk. Szükség esetén nemcsak a fájlról készülő másolatok számát lehet korlátozni, de akár az is megszabható, hogy az adott audio illetve video hány ízben és pontosan meddig játszható le. A Real az XML alkalmazásával olyan speciális leírónyelvet készített, amelyet mind az asztali és kézi számítógépek, mind a mobileszközök megértenek, így a jogvédett fájlok hordozhatóvá válnak.

A cég egyúttal forgalomba hozta az online multimédia menedzselésére szolgáló programcsomagját, a Commerice Suit-ot is. A szoftver több modulból áll, amelyek a CD-k digitalizálását, másolásvédelemmel való ellátását, a katalogizálást és az értékesítést végzik. A Commerce Suit a MusicNet szolgáltatás alapja lesz, és a Real IQ elnevezésű szoftverével közösen fogja eljuttatni az internetezőkhöz a megvásárolt digitális zenéket.

A vállalat bízik benne, hogy erőfeszítéseivel sikerül szabványos formátumként elfogadtatnia az iparággal (és főleg az internetezőkkel) saját technológiáját. A Real az elmúlt években olyan erős támogatókat szerzett mint az IBM, vagy a Sun Microsystems, azonban még így is komoly próbatételt jelent versenyezni a piac legnagyobbjával, a Microsofttal, amely mindent megtesz, hogy a befutó végül a Windows Media legyen.

Š Copyright Reuters Limited. Š Hungarian translation Origo. Minden jog fenntartva.
A jelen képernyő Reuters-tartalmának a Reuters írásbeli engedélye nélkül történő közzététele vagy terjesztése kifejezetten tilos.



Ajánló:

Korábban:

Csupán néhány nappal azután, hogy megjelent az MP3 új változata, máris riválist kapott Ogg Vorbis néven. Független fejlesztői szerint a formátum jobb minőséget kínál, mint az MP3.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!