A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Gyilkos játékokkal játszanak a kicsik

Vágólapra másolva!
Egy most közzétett tanulmány szerint meglepően sok agresszív játék jut át a korhatárszűrőn. Az üzletekben a polcok kétharmadát foglalják el a 6 éves kortól játszható programok, amelyek egy részében gyilkosságok során lehet előbbre és előbbre jutni.
Vágólapra másolva!

"A pszichológusoknak és a szülőknek tudomást kell szerezniük arról, hogy a gyerekek az E besorolású videojátékokon keresztül szembesülnek az agresszióval" - írja az amerikai orvosi szövetség, az AMA hivatalos lapja. A felmérést végző kutatók szerint a legnagyobb problémát az jelenti, hogy a programokban a játékos csak akkor kap jutalmat, ha agresszív cselekedeteket hajt végre.

A kutatók cikkükben támadták a szoftverek korhatár-besorolását végző szervezetet, az ESRB-t, amely állításuk szerint a játékok többségénél átsiklik az erőszakos jelenetek fölött. A bizottság által bevizsgált és 6 éves gyerekek által játszhatónak minősített szoftverek jelentős része gyilkosságot ábrázol, és "fegyvert ad" a játékos kezébe.

A Harvardi Orvostudományi Egyetem pszichológusai a programokban szereplő erőszakos jelenetek mennyiségét is igyekeztek meghatározni, ezért az E besorolást kapott játékok közül kiválasztottak ötvenötöt, és részletesen kielemezték a látottakat.

A kutatók a szoftverek 63 százalékában találkoztak szándékos erőszakos cselekményekkel, és 27 százalék esetében ábrázoltak a készítők gyilkosságot a képernyőn. A játékprogramokban előforduló agresszív jelentek arány a 1,5 százaléktól (sportjátékok) a 91 százalékig terjedt (akciójátékok).

A felmérést készítői megállapították azt is, hogy az erőszakot egyértelműen a játékos követi el, annak nem passzív szemlélője, hanem aktív résztvevője. Az agresszív játékmód, valamint az egy perc alatt számlált halálesetek között ugyanis arányosságot lehet felfedezni.

A kutatók cikkükben alaposabb korhatár-besorolást, illetve a szülőknek írt szöveges ismertetés megjelentetését kérték az ESRB-től.

Korábban az [origo]-ban:

Az agresszív játékokat okolják az iskolai vérengzés túlélői

A számítógépes játékok ölnek és butítanak?

Bárddal támadt férje számítógépére

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!