Önmegsemmisítő filmeket árulna a Sony

Vágólapra másolva!
A Sony japán internetszolgáltató leányvállalata internetes filmértékesítési szolgáltatás beindítását tervezi. A felhasználók által letöltött, mozifilmeket tartalmazó fájlok egy adott idő után törölnék saját magukat.
Vágólapra másolva!

Japán lapértesülések szerint az elektronikai eszközöket gyártó óriáscég So-net nevű internetszolgáltatója hamarosan beindítja az "önmegsemmisítő" filmek letöltésén alapuló szolgáltatás első tesztjeit az országban. A jelenleg használatos fizetős tartalomsugárzási szolgáltatások zömének esetében a zenéket vagy filmeket a weben keresztül, titkosítva streamelik annak érdekében, hogy a felhasználók ne tudják lementeni az adott anyagot. Ennek hátránya viszont az, hogy szélessávú internetkapcsolatot igényel, és a használat ideje alatt a néző számítógépének folyamatosan a világhálóra kell kapcsolódnia.

Ezzel szemben a fájlok letöltésének engedélyezésével a tartalomszolgáltatók kaput nyithatnak az illegális másolók előtt. Ugyanakkor a So-net rendszere az üzemeltetők közlése szerint egy speciális digitális jogkezelő (DRM) technológia révén lehetetlenné teszi a filmek másolását. A Japan Wave cég által készített védelmi módszer ugyanis a filmet tartalmazó fájlt számtalan különálló könyvtárba szórja szét a merevlemezen, s az aprócska darabok folyamatos mozgóképként történő lejátszása csak egy speciális szoftver segítségével lehetséges. Ha valakinek mégis sikerülne saját kezűleg egyetlen állománnyá egyesítenie a fájlokat, az sem hoz tartós sikert, mivel az azokba ágyazott szoftver egy előzetesen megadott időben törli az állományt a merevlemezről - írja a Nikkei japán üzleti napilap.

Nemrégiben az amerikai Disney is bejelentette, hogy önmegsemmisítő DVD-k kölcsönzésével próbálkozik meg. Az általa kölcsönzésre kínált optikai lemezek felülete a levegővel érintkezve egy kémiai reakció hatására két nap után olvashatatlanná válik a DVD-olvasók számára.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!