USA: elfogadták a spamellenes törvényt

Vágólapra másolva!
Az amerikai kongresszus elfogadta azt a szövetségi törvényt, amely a napjainkban jelentős problémát okozó internetes reklámlevelek kiküldését szabályozza.
Vágólapra másolva!

Az amerikai kongresszus hétfőn elfogadta az Egyesült Államokban CAN-SPAM (Controlling the Assault of Non-Solicited Pornography and Marketing Act) néven ismert törvényjavaslatot, amelyet Bush elnök korábbi nyilatkozata szerint még az év vége előtt aláír majd. Az országban már hat éve próbáltak törvényi hátteret biztosítani a kereskedelmi reklámleveleknek, ám csupán most sikerült megfelelő szövetségi törvényt elfogadtatni a kongresszussal.

A CAN-SPAM-et már korábban is számos kritika érte amiatt, hogy számos állam helyi törvényeit felülbírálva az "opt-out" nevű reklámlevélküldési eljárást legalizálja a szigorúbb "opt-in" módszerrel szemben. Az "opt-out" módszer az e-mail címek felhasználóinak előzetes beleegyezése nélkül is lehetővé teszi a reklámlevelek küldését, csupán a leiratkozásra való lehetőséget követeli meg, míg az "opt-in" esetén csak a felhasználó előzetes engedélyét követően válik lehetővé a reklámok kiküldése. Ugyanakkor a törvény végleges változata nem különbözteti meg az internetes, illetve a mobiltelefonokra küldött spamet, és szigorú feltételeket tartalmaz a reklámlevelek kiküldésére vonatkozóan. A CAN-SPAM értelmében például tilos meghamisítani a reklámlevelek fejlécét, nemlétező címről küldeni ezeket, s mindenképpen biztosítani kell leiratkozási lehetőséget. Emellett a törvény meghatározza a szexuális tartalmú reklámlevelek kiküldésének módját, ezek lehetséges formátumát, nem rendelkezik ugyanakkor a poltikai, vallási vagy nonprofit szervezetek által kiküldött reklámlevelekkel kapcsolatban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről