IT-fejlesztések a brit rendőrségnél

Vágólapra másolva!
Új informatikai alkalmazások segítik az angol rendőrök munkáját, a reform számos új IT megoldás fejlesztésével jár majd. Az új rendszerek megalkotóinak komoly figyelmet kell fordítaniuk az adatvédelmi kérdésekre.
Vágólapra másolva!

Birmingham vezetői a West Midland-i rendőrséggel karöltve olyan számítógépes rendszert fejlesztenek, amely hozzájárulhat a város tisztaságának és rendjének megőrzéséhez. A közös akció középpontjában a vandalizmus elleni küzdelem áll: céljuk, hogy megelőzzék a graffitik felfestését, az illegális szemétlerakást és egyéb környezetre veszélyes tevékenységeket, valamint kiszűrjék a társadalomra veszélyes egyéneket - áll az Információs Társadalom es Trendkutató Központ Infinit hírlevelében.

A fejlesztés alatt álló hálózathoz hasonló térképes rendszer már létezik, ám az új változat által kínált "nagyobb zoom" lehetősége révén a rendőrök és a városatyák sokkal precízebb képet kaphatnak majd a közbiztonságról, ugyanis ez nemcsak kerületre, de utcára lebontva is képes lesz az adatgyűjtésre. Az illetékesek abban bíznak, hogy a hatóságok együttműködése és a lakosság hatékony támogatása révén az új, megbízható és pontos adatokat tartalmazó hálózat tényleges segítséget jelent majd a vandalizmus elleni harcban, a bűnüldözésben és bűnmegelőzésben, valamint a környezet megóvásában.

A fejlesztésektől függetlenül a rendvédelmi szervekkel való kapcsolattartás elsődleges csatornája egyelőre továbbra is a telefon marad Angliában is. A kormány legújabb reformtervezetének keretében többek között a rendőrség telefonos szolgáltatásait is fejleszteni fogják. A most nyilvánosságra hozott törvénymódosítási tervezetcsomagban szerepel például egy háromjegyű telefonszám bevezetése, amely kifejezetten arra szolgál majd, hogy nem vészhelyzet esetén ezen a vonalon lépjenek kapcsolatba az állampolgárok a rendőrséggel.

Ide tartozik, hogy a brit kormány forrást kíván biztosítani a nemzeti bűnüldözési IT hálózat fejlesztésére, amelybe - a sok különálló, egyedi fejlesztésű rendszer párhuzamos használata helyett - bekapcsolnak minden egyes helyi kapitányságot, és így lehetővé válik egy közös, egységes adatbázis használata. A reformok, az új technológiák bevezetése többek között azért is szükséges, mert a rendőrség adatkezelési gyakorlatát is érték kritikák.

ITTK Infinit

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről