A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Epilepsziát okozhatnak a videojátékok

Vágólapra másolva!
Hirtelen magatartásváltozást, súlyosabb esetben epilepsziás rohamot is kiválthatnak egyes videojátékok, amellett, hogy elvonják a gyerekek figyelmét az életkoruknak megfelelő, kreatívabb szórakozásoktól - állítják a Texas Egyetem galvestoni gyermekkórházának kutatói.
Vágólapra másolva!

Dr. William Zinser, az kórház egyik kutatója a karácsonyi ünnepek előtt azt próbálta tudatosítani a szülőkben, hogy a videojátékok semmiképpen sem ártalmatlan szórakozások, bizonyos szabályok betartásával azonban biztonságosabb és élvezetesebb szórakozássá tehetik gyermekeik számára az esetleg karácsonyi ajándékként kapott játékokat.

Fontos megfelelő távolságot tartani a képernyőtől, a 46 centiméteres vagy annál nagyobb képernyőtől legalább két méternyire, az annál kisebbektől pedig minimum 60-70 centiméterre kell ülniük a játékosoknak. Az apró villogó fények ugyanis rohamot válthatnak ki az arra hajlamos gyermekeknél. Mivel gyakorlatilag lehetetlen megmondani, hogy melyik gyerek tekinthető különösen érzékenynek, fokozott óvatosságra van szükség azoknáll, akiknek csecsemő vagy kisgyermek korukban akár csak egyszer is volt már lázrohamuk vagy epileptikus görcsök.

A villódzó fények hatása sötétben sokkal kifejezettebb, ezért lényeges, hogy a játék közben ne kapcsolják le a lámpát. Lényeges, hogy a gyerekek ne üljenek órákon át egyvégtében a képernyő előtt, érdemes egyórányi játék után 15 perc szünetet tartani, és átváltani egy másfajta tevékenységre, ami - ha lehet - ne televíziónézés legyen.

A gyártók minden játékon feltüntetik, hogy melyik korosztály számára készült. A "minden korosztály" részére alkalmas játékok értelemszerűen kevésbé durvák, mint a tinédzserek számára gyártottak. Nem szabad azonban feltételezni, hogy a tízenévesek immunisak az erőszakra. Kutatások egyértelműen bebizonyították, hogy a gyerekek 25-30 százalékkal hangosabbá, zavartabbá, bomlasztóbbá, lázadóbbá válnak a videojáték után, függetlenül attól, hogy mennyi idősek.

A videojátékok nem mindegyike ártalmas a gyermekek számára, akadnak olyanok is, amelyek jó szórakozást nyújtanak, némelyik oktatási szempontból is értékes. Az a leglényegesebb, hogy a szülő, ha maga nem is vesz részt a játékban, ügyeljen arra, hogy gyermeke mivel foglalatoskodik a képernyő előtt, és azt is kísérje figyelemmel, hogy mit töltött le az internetről.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!